De beste dienstverleners voor data analytics en business intelligence

10 januari 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

EY, Capgemini en Microsoft zijn volgens zakelijke beslissers de beste digitale dienstverleners van Nederland gespecialiseerd in business intelligence & data. Ook Novius, BDO, Accenture, Atos Consulting en Magnus hebben een plekje in de MT-1000 weten te veroveren. KPMG en Magnus scoren daarbij het beste als het gaat om de kwaliteit van uitvoering, terwijl EY de hoogste score krijgt voor klantgerichtheid.

Zakenblad Management Team doet jaarlijks onderzoek naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners. Om tot de uiteindelijke rankings te komen in de 53 categorieën werden de ervaring van zo'n 2.500 zakelijke beslissers in kaart gebracht. Samen hebben zij meer dan 2.000 uiteenlopende bedrijven beoordeeld.

Respondenten kregen de vraag voorgelegd: ‘‘Hoe waarschijnlijk is het dat u deze dienstverlener zou aanbevelen aan een vriend of collega? Op een schaal van 1 tot 10 gaven de respondenten antwoord op deze vraag, waaruit een Net Promotor Score naar voren kwam.De beste dienstverleners voor data analytics en business intelligence
Een van de 53 categorieën in de ranking is die van ‘business intelligence & data’. Bedrijven die onder de loep zijn genomen specialiseren zich in thema's als managementinformatie, rapportages, data analytics, het vertalen van big data naar strategische inzichten en process mining.

Beste bureaus voor Business Intelligence & Data 

De lijst van topspelers wordt gedomineerd door grote IT-bureaus en consultancybureaus. Big Four accountants- en advieskantoor EY krijgt over de hele linie de hoogste score, gevolgd door ICT-dienstverleners Capgemini en Microsoft. IBM en KPMG maken de top-5 compleet, gevolgd door IT-bedrijven AFAS Software, Oracle, Unit4 en IQBS. Deloitte completeert de top-10. Overige bedrijven in de lijst van beste analytics dienstverleners zijn onder andere Novius, een specialist in business transformation, BDO (diensten geleverd door BDO Advisory), Axians (het moederbedrijf van Bostec), Big Four speler PwC, het Amerikaanse Accenture, Magnus en Atos Consulting.

Naast dat de bedrijven een algemene score kregen toegekend, beoordeelden de respondenten ze ook op drie inhoudelijke factoren: klantgerichtheid, productleiderschap en de kwaliteit van de uitvoering (conform het model van Treacy en Wiersema). Maximaal vijf sterren konden de respondenten toewijzen aan een bedrijf. EY, de algehele winnaar, behaalde op het aspect klantgerichtheid de hoogste score (4,67), gevolgd door KPMG (4,29) en Capgemini en Novius daarachter (beiden met 4,25). Microsoft scoort het beste (4,29) op ‘productleiderschap’, met Capgemini op de tweede plek (4,25) en BDO op plek drie (4,2).

Ten slotte is het Magnus, een adviesorganisatie en ICT-dienstverlener uit Naarden, dat samen met EY de hoogste score krijgt voor hun ‘excellente uitvoering’ (beiden 4,33), gevolgd door AFAS Software en Capgemini op een gedeelde derde plaats (beiden 4,13). Vincent Beumer, verantwoordelijk voor de analytics dienstverlening binnen Magnus, laat weten: “Natuurlijk zijn we erg trots dat we als Magnus op nummer één in excellente uitvoering staan op het gebied van business intelligence en data. Voor ons het bewijs dat je niet groot hoeft te zijn om tot grootste resultaten te komen.“ Hij besluit: “Veel dank aan de respondenten die hun waardering hebben uitgesproken. Dit is natuurlijk het mooiste compliment voor onze analytics consultants die deze kwaliteit dagelijks leveren bij onze klanten.”

Naast dat de dienstverleners werden beoordeeld op kwaliteit, keken de onderzoekers ook naar hoe vaak ze werden ingeschakeld. De ondervraagde zakelijke beslissers hebben de afgelopen drie jaar het meeste zaken gedaan met Microsoft (27,45%), Capgemini en AFAS Software (beiden 15,69%), gevolgd door KPMG en Unit4 (beiden 13,73%).

Overige rankings van de MT1000-publicatie richten zich onder meer op Strategisch en Organisatieadvies, Interim Management en Supply Chain Management & Logistiek.