Finext groeit, ruimte voor 20 nieuwe consultants, interimmers en trainees

17 oktober 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na een sterke periode van groei de afgelopen jaren heeft Finext voor de komende twaalf maanden verdere ambitieuze groeiplannen aangekondigd. Het consultancybureau uit Den Haag heeft ruimte voor meer dan twintig nieuwe consultants, interim financials en trainees die zich aan Finext willen verbinden.

Finext is een in 1999 opgericht consultancybureau dat gespecialiseerd is in financiële en projectmanagementvraagstukken. Het bureau werkt sinds hun oprichting met een DNA dat, in een wereld waarin hiërarchie en structuur nog altijd mainstream zijn, onderscheidend te noemen is. Finext werkt namelijk niet met bestuurders of managers – alle taken worden verdeeld onder alle Finexters. Zelfsturende teams bepalen en realiseren samen de doelstellingen, waarbij iedere professional binnen Finext de vrijheid geniet om het beste in zichzelf naar boven te halen.

In 2011 kochten Finexters in een ‘professional buy-out gezamenlijk de aandelen over van Ordina. (Bijna) alle Finexters zijn participant in het bedrijf (‘certificaathouders’), wat betekent dat zij zeggenschap hebben over wat er binnen het bedrijf gebeurt en in goede tijden de vruchten plukken van de resultaten. Vorig jaar werd er een winst geboekt van €1,8 miljoen – de certificaathouders besloten toen gezamenlijk wat er met dat bedrag moest gebeuren.

Uniek bedrijfsmodel

Hun bijzondere benadering van de bedrijfsvoering kreeg de afgelopen jaren al veel aandacht vanuit onder meer de media en heeft tal van overige organisaties geïnspireerd een soortgelijke aanpak te hanteren. Begin 2012, toen zelforganisatie en agile in ons land nog in de kinderschoenen stonden, besteedde het tv-programma VPRO Tegenlicht reeds aandacht aan hoe Finext zijn organisatie voert. Zo kent Finext bijvoorbeeld geen managers of afdelingen en niemand binnen het bedrijf heeft een specifieke functie(titel). Verder werken alle Finexters in teams en zijn ze van begin tot eind verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het werven van klanten, het indelen van hun taken, het aannemen van nieuwe mensen en het bepalen waar en hoe men wil werken. Ook mag een Finexter zijn/haar beloning zelf bepalen. In 2012 ging EditieNL bij Finext op bezoek om de bijzondere organisatievorm van het bureau onder de loep te nemen.

Finext groeit en heeft ruimte voor zeker twintig nieuwe consultants, interimmers en traineesDe afgelopen jaren heeft Finext solide resultaten geboekt. Ten tijde van de professional buy-out realiseerde Finext een omzet van ongeveer €13 miljoen. Daarna volgden twee jaren waarin het financieel consultancybureau zijn omzet wist te stabiliseren, om vervolgens een opwaartse lijn in te zetten. In 2014 steeg de omzet naar meer dan €14 miljoen, en een jaar later zelfs boven de €15 miljoen. Vorig jaar (de meest recente bij de KvK gedeponeerde data) kreeg de stijgende trend opnieuw een vervolg en kwam de omzet uit op €16 miljoen, gegenereerd door een team van ongeveer 115 professionals.

Voortbouwend op de groei en de groeiende vraag vanuit klanten naar hun dienstverlening, geeft een woordvoerder van Finext aan dat de teams de ambitie hebben om het komende jaar met ongeveer twintig professionals uit te breiden. Trek daar enig verloop vanaf, dan mikt Finext op een netto groei van zo’n vijftien FTE’s.

Nieuwe Trainees

“Finext kent geen functieprofielen en dus ook geen vacatures. Wel hebben we altijd ruimte voor goede vakmensen”, stelt Sanne Blokland van Finext. Zo heeft Finext om te beginnen ruimte voor tien trainees in de richting Finance en IT. Het traineeship programma van Finext – Trainee Performance Management (junior) – leidt young professionals op tot consultants. De trainees krijgen de kans om organisaties te begeleiden op het gebied van performance managementsoftware. Deze software maakt het mogelijk om complexe planning- en consolidatieprocessen inzichtelijk en uitvoerbaar te maken voor een klant. Ieder proces verschilt per klant en brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. IT is daarbij een essentieel hulpmiddel. 

Ontplooi jezelf bij Finext

Bij Finext is ook het traineeship bijzonder; trainees draaien negen maanden volop mee in één of meerdere rollen. Naast hun werk als consultant, kunnen zij ook intern één of meerdere rollen oppakken. Door het bijzondere organisatiemodel van Finext – zonder stafafdelingen, vastomlijnde functies of managers – zijn veel rollen denkbaar. Zo kunnen trainees kennis en ervaring opdoen in elk bedrijfsfacet. Vorig jaar nog werd het traineeshipprogramma van Finext verkozen als een van de beste traineeship programma’s in het advieslandschap. Die populariteit is niet verrassend, stelt Blokland: “De grote uitdagingen in projecten en de steile leercurve worden vaak als onderscheidende factoren genoemd door deelnemers, maar wat het programma echt anders maakt dan andere traineeships, is het ondernemerschap. Trainees krijgen vanaf dag één de mogelijkheid om zelf initiatieven te ontplooien, waarbij zelfsturing en vertrouwen centraal staan. Uiteraard worden trainees gedurende dit proces intensief begeleid.”

Naast trainees heeft Finext ook volop ruimte voor meer ervaren financials en consultants. Denk aan business controllers, financial controllers, corporate controllers en business- en data-analisten die werkervaring hebben opgedaan in het financiële werkveld. Blokland: “Wij noemen deze rollen zelf graag datatovenaars en procespoetsers.” Maar ook op het snijvlak van IT en finance, zoals performance management consultants en of specialisten op het gebied van SAP BW ziet Blokland kansen voor ervaren mensen.

Quote Sanne Blokland, Finext

Vakidioten

De elementen van het model van Finext – de platte organisatiestructuur, geen managers, ruimte voor ondernemerschap, en meer – biedt professionals verschillende voordelen ten opzichte van traditionele organisaties, legt Blokland uit. Zo kunnen professionals onder andere hun eigen ontwikkeling uitstippelen binnen het bedrijf en hun eigen richting en snelheid bepalen, iets waar Finext ook in faciliteert. Volgens Blokland is het voor nieuwe Finexters vooral een fijn gegeven, dat ze komen te werken voor, zoals hij aangeeft, een “echte marktleider” binnen het financiële vakgebied – “We zijn echte ‘vakidioten’ die bezig willen zijn met het doen van leuke dingen bij de klant.”

De bijzondere cultuur binnen Finext maakt echter ook dat van de nieuw te werven professionals een specifiek profiel gevraagd wordt. Blokland legt uit: “Wij zoeken vooral personen met een stevige inhoud, gevoel en interesse voor de situatie en persoon, zelfbewust. Klantgericht, ondernemend, kritisch naar zichzelf en anderen, nieuwsgierig en iemand die graag wandelt buiten de geijkte paden.”

Bovenstaande forse groeiambitie, vooral nu de arbeidsmarkt flink aantrekt en een war for talent op de loer ligt, is geen gemakkelijke opgave. Toch ziet Blokland het rooskleurig in. Hij wijst op het unieke DNA van het bureau. “Finexters gaan ondernemend te werk en weten hoe het is om gezamenlijk voor resultaat te gaan, zonder tussenkomst van een baas of manager.”

Zie hier voor openstaande vacatures bij Finext
.