Organisatiemodel van Finext centraal bij VPRO Tegenlicht

20 februari 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Afgelopen dinsdag zond actualiteitenprogramma VPRO tegenlicht een uitzending uit met als titel: ‘En we werkten nog lang en gelukkig'. In de uitzending gaat het programma in op het arbeidsethos van de 21e eeuw met diverse thema’s als het nieuwe werken, geluk, flexibel werken, en arbeidsrelaties.

In de uitzending werd gesproken met adviseur Wim Heuvelman van Finext, een adviesbureau uit Voorburg, dat uitermate succesvol opereert zonder managers. Finext, in 2010 afgesplitst van Ordina, werkt al jaren volgens ‘The Semco Way’.

Maar wat houdt ‘The Semco Way’, bedacht door de zeer succesvolle Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler, eigenlijk in? In principe zijn er binnen bedrijven die de Semco stijl toepassen geen managers en is iedere werknemer vrij om zijn of haar eigen werkzaamheden in te vullen. Ook mogen werknemers bijvoorbeeld zelf bepalen hoeveel ze verdienen.

Medewerkers gelukkiger

Bovenstaand organisatiemodel zorgt ervoor dat werknemers gelukkiger zijn en een intrinsieke motivatie hebben om goed werk te leveren. Wim Heuvelman legt verder uit hoe ‘The Semco Way’ Finext heeft geïnspireerd en laat zien wat dit betekent voor de organisatiestructuur van het financieel adviesbureau. Zo zijn er ook bij Finext geen managers en is niemand de baas. Er zijn geen afdelingen en niemand heeft een specifieke functie (titel).

Finexters werken in teams en zijn van A-Z verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het werven van klanten, het indelen van hun taken, het aannemen van nieuwe mensen en het bepalen waar en hoe men wil werken. Ook mag een werknemer bij Finext zijn/haar beloning zelf bepalen.

Dat slechts weinig bedrijven ‘The Semco Way’ nog hebben omarmd is niet vreemd. Er is een complete cultuurslag nodig waarbij managers en leidinggevenden controle moeten opgeven, en oude hiërarchische patronen doorbroken moeten worden. Finext laat naar Ricardo Semler’s voorbeeld zien hoe ‘The Semco Way’ kan werken voor een adviesbureau.

Bekijk de uitzending van Tegenlicht:

 
Het is niet de eerste keer dat de TV-media aandacht schenkt aan het bijzondere organisatiemodel van Finext. In oktober vorig jaar ging Editie NL ook al langs bij het adviesbureau.