‘Je hebt wel lef nodig’: Mirjam Vermaas over haar rol als projectmanager bij Finext

20 juni 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoe ziet het leven van een projectmanager er in de praktijk uit? Mirjam Vermaas zit al tien jaar in het vak, waarvan de laatste vier bij Finext. Wat maakt het voor haar zo’n afwisselende en daardoor leuke rol? Mirjam deelt haar ervaringen.

“Geen dag is hetzelfde,” lacht Mirjam als we haar vragen hoe ze haar dag begint.

Een schets per week kan ze wel geven: “Eigenlijk werk ik altijd aan verschillende projecten tegelijk – we zijn nooit de hele week bij maar één opdrachtgever aan de slag. En ook per project is elke dag anders: vaak werk ik per project één dag remote en één dag on-site. De ene dag stap ik dus in de auto, een andere keer begin ik vanuit huis of als ik zin heb op ons kantoor in Den Haag.”

Mirjam Vermaas, Projectmanager, Finext

Als projectmanager is het managen van verwachtingen “key”, zo benadrukt ze. Bijvoorbeeld als de opdrachtgever minder mensen vrij kan maken dan oorspronkelijk afgesproken. Dan moet er een keuze gemaakt worden tussen schuiven in de deadline of in het budget. Dit soort dilemma’s vroeg signaleren én bespreekbaar maken is cruciaal.

“Dat vraagt om lef. Daarom is assertiviteit belangrijk: de eerste stap durven zetten is jouw taak”, legt Mirjam uit.

Geen harde IT-ervaring nodig

Ze managet implementatieprojecten van complexe financiële software. De opdrachtgevers variëren van de detailhandel tot industrie. “Vaak zijn het de grotere bedrijven van Nederland, die behoefte hebben aan financiële innovatie binnen hun organisatie. Daar zijn wij gesprekspartner voor.”

Toch heeft ze zelf geen inhoudelijke kennis van de software – het is een wijdverspreid misverstand dat dit nodig zou zijn voordat je solliciteert als projectmanager. “Ik kan niet op de stoel van de consultant gaan zitten – en dat hoeft ook helemaal niet.”

“Het is als projectmanager belangrijker dat je sterke communicatieskills hebt en energie in het project brengt, dan dat je harde IT-ervaring hebt”, licht ze toe. “Maar een beetje affiniteit met financiële gegevens en IT-innovaties is wel handig.”

Samenwerking als hoogtepunt

De samenwerking met de verschillende projectteams ziet Mirjam als het hoogtepunt van haar rol. Dat gebeurt remote en tijdens de on-site dagen. Dan zijn vaak veel van de Finext-collega’s uit het projectteam daar ook.

“Mijn dag is sowieso wel een feestje. Dat is voor mij ook een voorwaarde bij een baan: ik wil iets doen waar ik blij van word. Aan de ene kant help ik mensen, dat is altijd leuk. Aan de andere kant challenge ik teams en opdrachtgevers, en ook dat vind ik interessant. Ik heb niet zo vaak een mindere dag.”

“We leveren dezelfde kwaliteit, zonder dat we dat op precies dezelfde manier doen.”

Natuurlijk zit er ook een stuk basishygiëne in haar rol: er moeten nu eenmaal rapportages opgeleverd worden met een budget en een detailplanning. “Dat hoort bij het project, zonder rapportages wordt het wel heel lastig om het project te managen.”

Eigen stijl maar gedeelde kwaliteit

Binnen Finext kan Mirjam haar eigen ding doen. “We gaan uit van eigen verantwoordelijkheid. Elke projectmanager heeft zijn eigen stijl, maar daarom hebben we een gedeelde Finext Project Approach.”

Deze aanpak is door de Finext-projectmanagers zelf opgesteld en wordt regelmatig tegen het licht gehouden. Hierin staat bijvoorbeeld welke stappen je in welke fase van het project doet. Ook horen hier allerlei templates bij.

“Zo weten we dat we dezelfde kwaliteit leveren, zonder dat we dat op precies dezelfde manier doen.” Dat zou ook niet werken: elk projectteam heeft net weer een iets andere aanpak nodig. “Dat maakt het ook leuk, anders wordt het een riedeltje afdraaien”, zegt Mirjam.

Samen met de andere Finext-projectmanagers overleggen gebeurt trouwens vaak aan het begin van de avond. Geen probleem, vindt Mirjam: “Op andere momenten sta ik weer eens ’s middags bij een uitvoering van mijn dochter op school. Dat biedt vrijheid. Tegelijkertijd moet je goed zelfstandig kunnen werken en pak je de verantwoordelijkheid op de momenten dat het moet.”

Balanceren tussen projectteam en opdrachtgever

De dag is voor Mirjam geslaagd als ze een tevreden opdrachtgever en een tevreden projectteam heeft. “Ik vind het belangrijk dat mensen goed in hun vel zitten. Ik sta voor het team, maar ook voor de opdrachtgever: ik wil dat er een goed project afgeleverd wordt. Dat is wel balanceren soms, en betekent dat je leiderschap moet kunnen tonen.”