Vijf redenen om voor een EPM-platform te kiezen

14 september 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Steeds meer finance-afdelingen kiezen voor een enterprise performance management (EPM)-systeem. Maar wat is een EPM-systeem precies? En wat zijn de belangrijkste voordelen? Tom Borsboom, principal consultant bij Finext, geeft uitleg.

Van CFO’s wordt steeds meer verwacht dat ze grip hebben op de financiën en tegelijkertijd ook de juiste transparantie kunnen bieden aan het bestuur en de business. EPM speelt hierin een belangrijke rol – dit betreft het proces van plannen, budgetteren, voorspellen en het rapporteren van de bedrijfsprestaties evenals het consolideren van de financiële resultaten (ook bekend als de financiële afsluiting).

Met het gebruik van een EPM-systeem kunnen finance professionals niet alleen activiteiten en workflows digitaliseren en automatiseren, maar ook verschillende processen zoals statutaire consolidatie, tax reporting, managementrapportage en financiële planning & forecasting aan elkaar linken.

Tom Borsboom maakt overstap naar Finext Performance Management

Bij de afweging voor een nieuwe EPM-oplossing rijst regelmatig de vraag of gekozen moet worden voor een EPM-platform of een ‘best of breed’-aanpak (voor elk proces de beste point solution). Vijf redenen waarom organisaties kiezen voor een EPM-platform:

Eén leverancier voor meerdere oplossingen

Het klinkt vanuit IT en inkoop als een prettige insteek. Je hoeft tenslotte maar met één partij te onderhandelen en afspraken te maken en vanuit IT-architectuurbewaking lijkt het ook overzichtelijker en beter te managen. Keerzijde van deze benadering is het risico op ‘vendor lock-in’. Niemand wil gegijzeld worden door een leverancier, van wie je te afhankelijk bent geworden.

Eén product in plaats van meerdere losse oplossingen is wel zo efficiënt

Dit is natuurlijk een argument dat, áls het waar is, zeker voor een platformoplossing spreekt. Maar hoewel het aan de buitenkant vaak lijkt alsof het één product betreft, zien we de afgelopen jaren nog weleens dat het feitelijk om verschillende modules gaat. Soms zelfs zijn het meerdere producten onder ‘de motorkap’ met verschillende datamodellen of architecturen.

Voor eindgebruikers minder zichtbaar, maar voor beheerders soms een echte challenge. Goed doorvragen en onder de motorkap kijken wanneer je hieraan twijfelt is het devies.

Naadloze integratie en éénmalige dataopslag

Een belangrijk argument voor een geïntegreerde platformoplossing is minder data-issues. Maar zelfs bij oplossingen die uit één architectuur bestaan heb je vaak te maken met verschillende datamodellen (bij meerdere modules of kubussen). Tussen die datamodellen moet ook weer geïntegreerd worden. Dat vraagt duidelijkheid over gebruik van definities, workflow en procesmanagement over die verschillende datamodellen heen.

EPM-platforms hebben daar vaak wel goed over nagedacht. Je kunt je voorstellen dat het helemaal complex wordt wanneer je losse applicaties en toolsets met elkaar moet gaan verbinden.

Eén totaaloplossing is goedkoper in aanschaf

Dit klinkt natuurlijk als een open deur. Een aloude inkoopwet is hier natuurlijk vaak van toepassing: volume inkopen drukt de prijs per stuk. Maar let wel op! Veel oplossingen maken tegenwoordig gebruik van user based pricing.

Oftewel, je betaalt per gebruiker. En als je meerdere processen gebruikt, met ieder zijn eigen gebruikersgroep is de overlap in gebruikers vaak niet groot en lijkt dat volume-inkoopvoordeel dus te verdampen ten opzichte van de losse point solutions.

Een EPM-platform is efficiënter in onderhoud

Het grote voordeel van een platformoplossing is dat je vaak met één aanspreekpunt binnen je beheerorganisatie te maken hebt. Dat is natuurlijk in de basis goedkoper dan verschillende beheerders verspreid door de organisatie. Ook de data-integratie, hoewel nog zeker niet overal optimaal te noemen, is toch makkelijker te organiseren dan bij losse leveranciers.