Finext splitst in drie zelfstandige bedrijven: Finext, Feller en Oranjer

03 januari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Financieel adviesbureau Finext heeft zich opgesplitst in drie zelfstandige bedrijven. Finext, Feller en Oranjer krijgen door hun zelfstandigheid meer ruimte voor hun eigen vakmanschap en groei.

Met de splitsing verwacht Finext zowel extern als intern stappen voorwaarts te kunnen zetten. Intern omdat het teams die binnen hetzelfde domein actief zijn nog dichter bij elkaar brengt. Extern omdat meer focus kan worden aangebracht aan het merk en het onderscheidende dienstenaanbod.

“We kijken continu scherp naar de beste vorm om ons te organiseren”, zegt Frank Fondse van Oranjer. “Met deze splitsing kunnen alle drie de bedrijven volle kracht vooruit.”

Finext splitst in drie zelfstandige bedrijven: Finext, Feller en Oranjer

Het betekent voor Finext allerminst de eerste splitsing, maar wel de meest impactvolle. “Deze stap is kenmerkend voor hoe we kijken naar de beste manier om klanten te bedienen en diensten te organiseren”, zegt Martijn Meuling van Finext.

Finext werd eind jaren 90 binnen een grote IT-dienstverlener opgericht. In 2011 werd het bureau verzelfstandigd na een management buy-out (het was destijds de eerste zogeheten ‘professional buy-out’ in ons land).

In de afgelopen ruim 10 jaar heeft Finext zijn team weten uit te breiden naar meer dan 140 professionals. Met die sterke groei stond Finext gelijk ook aan de wieg van tal van nieuwe spelers in de markt. Daarbij hanteerde het telkens een zelfde recept: deze nieuwe bedrijven werden binnen Finext gelanceerd en vervolgens opgeschaald. Daarna gingen ze ofwel verder als een zelfstandig onderdeel binnen het netwerk van Finext of juist daarbuiten.

Bekende voorbeelden van zulke bedrijfsonderdelen zijn Rockfeather (data science), Taxvibes (technologie voor de belastingketen) en Tribers (agile). “Eerdere splitsingen hebben bewezen dat onze klanten dit waarderen”, zegt Meuling. “De verandering geeft klanten vooral meer duidelijkheid. Het verheldert wie we zijn en geeft ons alle ruimte om volop waarde toe te voegen.”

Finext, Feller, Oranjer

Finext blijft de grootste van de drie merken (ruim 100 professionals). Finext specialiseert zich in het verbeteren van de financiële functie – van het ontwerpen van geoptimaliseerde processen tot het implementeren van nieuwe manieren van werken en het uitrollen van IT-systemen. Het bureau behoort tot de beste finance-adviesbureaus van ons land.

Feller start met een team van ruim 20 professionals. Het richt zich op het optimaliseren van de finance & control-functie. “Met een ketengerichte aanpak bereiken we structurele oplossingen voor de gehele organisatie. Zo krijg je een planning & control-cyclus waarmee je de business gericht, snel en betrouwbaar kunt faciliteren. Dit doen we in projectvorm en ook met interim-inzet”, vertelt Zoë van Mierlo van Feller.

Oranjer focust zich met een team van ruim 15 professionals op projectbeheersing en het inrichten van project management offices (PMO’s). “Wij zijn verrassende aanpakkers die vinden dat de blauwe projectenwereld wel wat Oranjer kan”, aldus Fondse.

Alle drie de bedrijven zijn gevestigd in Bink36, een creatieve hotspot in een voormalig PTT-complex van enkele gebouwen aan de Binckhorstlaan 36 in Den Haag.