EditieNL op bezoek bij managerloze organisatie Finext

24 oktober 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Afgelopen vrijdag (19 oktober) maakte actualiteitenprogramma EditieNL een item over managerloze organisaties. In ‘Geen gezeik, iedereen de baas’ ging het RTL programma op bezoek bij Finext, een adviesbureau uit Voorburg dat uitermate succesvol opereert zonder managers.

Finext: ultieme vorm van Het Nieuwe Werken
Finext is in 1999 opgericht als zelfstandige onderneming binnen TVW Group, dat in 2004 werd overgenomen door Ordina. In juni 2011 werd Finext door middel van een 'Professional Buy Out' verzelfstandigd van Ordina. Vanaf dag 1 koos het adviesbureau voor de unieke managerloze organisatievorm, waarin zelfsturing en ondernemerschap centraal staan. Circa 150 consultants werken in kleine, ondernemende teams van 3 tot 12 mensen. De teams zijn zelf verantwoordelijk voor de complete suite aan taken en activiteiten. Zo beslissen ze zelf over uitgaven en inkomsten, over het aannemen van nieuwe collega's, over het leveren van toegevoegde waarde voor klanten enz.

Finext - EditieNL

Door het unieke organisatiemodel zijn er niet alleen geen managers maar hebben medewerkers zelfs geen functies. Er is geen aparte sales-afdeling, geen HR-afdeling, er zijn geen functies, salarisschalen, functiewaarderingen. “Niemand heeft een functie, maar iedere medewerker vervult een rol. De organisatievorm van Finext is in de kern een ultieme vorm van Het Nieuwe Werken” zegt Fokke Wijnstra, een van de vormgevers van Finext.

Het idee achter de organisatievorm van Finext is simpel: als je medewerkers de ruimte geeft om zelf hun tijd in te delen, worden ze daar gelukkiger, productiever en minder gestrest van. Cijfers van het adviesbureau onderbouwen de gedachte: de medewerkerstevredenheid is gemiddeld 8,5, employee engagement bij het bedrijf ligt op 80% en het ziekteverzuim is met 2% beduidend lager dan het landelijke gemiddelde.

EditieNL: Geen gezeik, iedereen de baas
Tijdens de uitzending komt eerst Ben Kuiken, auteur van het boek ‘De laatste Manager’, aan het woord. Hij legt uit waarom werken zonder managers zo zijn voordelen heeft: het is goedkoper, flexibeler en leuker. Vervolgens gaan de programmamakers op bezoek bij Finext. Aan het eind van het item wordt Paul Boselie (hoogleraar Strategische HRM aan de Universiteit van Utrecht) geïnterviewd, die van mening is dat het model niet overal toepasbaar is.