De beste consultancy traineeships en trainee programma's

07 maart 2016 Consultancy.nl 9 min. leestijd
Meer nieuws over

In de afgelopen paar jaar zijn traineeships uitgegroeid tot een van de populairste banen voor hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt. Ook binnen de adviesbranche worden veel traineeships aangeboden – consultancybureaus van groot tot klein omarmen traineeships. Volgens een enquête onder ruim 1.000 studenten behoren 14 van deze ‘consultancy traineeships’ tot de absolute top in ons land. Consultancy.nl ging op onderzoek uit.

Traineeships bestaan er in allerlei soorten en maten. Een analyse van het beschikbare aanbod leert dat er circa 500 verschillende traineeships en soortgelijke programma’s in het leven zijn geroepen voor young professionals, waarbij de focus met name ligt op hoogopgeleide studenten. De variatie in programma’s is groot – starters worden klaargestoomd voor functies in uiteenlopende sectoren en industrieën, van management tot marketing, en consultancy tot banking.

Door veel studenten worden traineeships gezien als een ideale springplank voor de rest van hun professionele loopbaan en geniet het enorme populariteit vanwege de training en coaching mogelijkheden, de kans om meerdere organisaties van binnen te zien, de doorgroeimogelijkheden, en vooral ook de persoonlijke ontwikkeling die de programma’s bieden.

Net als in andere sectoren zijn de afgelopen vijf jaar ook binnen de adviesbranche – al jaren een van populairste sectoren onder studenten om hun carrière te starten – veel partijen actief bezig geweest met het ontwikkelen en naar de markt brengen van traineeship programma’s. Deze traineeship hebben over het algemeen tot doel om binnen een periode van 2 of 3 jaar de professionele ontwikkeling van afgestudeerde starters te versnellen, zodat zij hierna voorbereid zijn om de rol van consultant op zich te nemen of om een loopbaan buiten de consultancy te starten. Traineeships worden binnen alle segmenten van de adviesbranche aangeboden, en variëren van programma’s die zich focussen op management consulting tot IT-consulting traineeships en meer gespecialiseerde programma’s waarin afgestudeerden zich richten op specifieke functionele gebieden zoals Supply Chain of Finance. 

In een branche die berucht staat om zijn moordende concurrentie tussen toptalenten – de toelatingseisen voor banen in de top van de consultancymarkt liggen erg hoog – kan dergelijke concurrentie voor het beste talent ook verwacht worden tussen adviesbureaus onderling. Partners van consultancybureaus weten dat hun bedrijf afhankelijk is van het aannemen van de slimste en beste mensen, en als het op het werven van afgestudeerden aankomt, dienen traineeships als een van de belangrijkste onderdelen van de recruitmentstrategie. Hoewel het lange tijd relatief onduidelijk was hoe traineeships zich over de jaren hebben ontwikkeld, laat staan welke programma’s het beste in de smaak vallen bij studenten, brengt een nieuw surveyonderzoek onder ruim 1.000 studenten daar nu verandering in. Volgens het onderzoek beschikken 60 bedrijven over een of meerdere traineeship programma’s die de kers op de taart vormen van de Nederlandse arbeidsmarkt*. Onder deze traineeships bevinden zich ook 14 traineeprogramma’s van consultancybureaus.

YSE, dat zichzelf presenteert als een bureau dat de “leiders van de toekomst” ontwikkelt, is een van de veertien koplopers. Simon Klop, Manager bij YSE, vertelt aan Consultancy.nl dat hij “trots” is op het resultaat, en voegt daar aan toe: “Het onderscheidende van YSE is dat we Young Professionals organisatie- en branche overstijgend met elkaar ontwikkelen. Enerzijds doordat trainingsgroepen met elkaar gemixt worden, maar anderzijds doordat we regelmatig kijkjes in de keuken bieden bij andere organisaties in ons netwerk.” Hierdoor krijgen Young Professionals een “bredere en scherpere blik” op vraagstukken, aldus Klop.

Van de Big Four accountancy en consultancyfirma’s behoren volgens het onderzoek de traineeshipprogramma’s van PwC en KPMG tot de beste keuzes. Teamleider Campus Recruitment bij KPMG, Martine Klein Robbenhaar, vertelt over het programma van haar bureau: “Een traineeship bij KPMG is een programma voor toptalent waarin brede ontwikkeling en persoonlijke groei centraal staan. Een veelzijdige en uitdagende functie.” Rik Wijnands, een 1ste jaars trainee binnen de Deals praktijk van PwC, prijst vooral de inhoudelijke uitdaging: “Het PwC Deals Traineeship brengt je elke zes maanden een nieuwe functie in een extreem dynamische omgeving. In twee jaar tijd doe je enorm snel veel financiële kennis op en ervaar je verschillende sectoren van dichtbij.” Hij voegt toe, “En je werkt met de beste M&A professionals die ook nog eens ontzettend gezellig zijn!”

In het geval van Finext, een financieel adviesbureau dat bekend staat om zijn unieke organisatiemodel en werkwijze, tonen de ervaringen van deelnemers aan dat er vier punten zijn die het programma uniek maken. De grote uitdagingen in projecten en de steile leercurve worden vaak als onderscheidende factoren genoemd door deelnemers, maar wat het programma echt anders maakt dan andere traineeships is volgens Michel Muskee, partner bij het bureau, het ondernemerschap. “Trainees krijgen vanaf dag één de mogelijkheid om zelf initiatieven te ontplooien, waarbij zelfsturing en vertrouwen centraal staan. Uiteraard worden trainees gedurende dit proces intensief begeleid.” 

Atos biedt verspreid over zijn verschillende bedrijfsonderdelen een aantal uiteenlopende traineeshipprogramma’s aan. Voor de management consulting doelgroep heeft de zakelijk dienstverlener het ‘Atos Consulting Foundation’ programma. Floortje Gordon, manager van het Foundation programma, geeft aan vaak van deelnemers te horen te krijgen dat het programma een “perfecte startfunctie” biedt voor recent afgestudeerde high-potentials die consultant willen worden op het snijvlak van business en IT. Ze vervolgt: “Het young talent traject in de Atos Consulting Foundation biedt een mix van uitdagende rollen bij interessante klanten, training en persoonlijke begeleiding. In combinatie met de open en ondernemende cultuur binnen de organisatie, een ideale springplank.” 

Gevraagd om te reflecteren op de positie van Magnitude Consulting in de lijst met beste traineeships geeft een alumnus van het bureau uit Zeist aan dat hij niet verrast is. “Het mooie aan het traineeship van Magnitude Consulting is dat je direct aan de slag gaat bij een toonaangevende opdrachtgever. Hierin krijg je veel verantwoordelijkheid, staat leren centraal en word je ondersteund door een ervaren management consultant. Daarnaast is het gaaf dat je gedurende het traineeship de kans krijgt om zowel ervaring op te doen in lijnmanagement als consultancy opdrachten.” Randy Lobry, Managing Director van het advieskantoor, voegt toe dat hij “heel trots” is op de erkenning.

Centric, een ICT-bureau met circa 5.000 medewerkers, heeft diverse traineeships, waaronder het traineeship voor ‘Junior Consultant’, een programma dat studenten een algemene ontwikkeling aanreikt op het snijvlak van business en IT. Marlies Aanhaanen, Manager Corporate Communications bij het bureau, laat weten “verheugd” te zijn met de erkenning die het onderzoek geeft aan het traineeship. “De eerste periode staat in het teken van intensieve opleidingen, zodat trainees met vertrouwen het geleerde in de praktijk kunnen brengen”, zegt Aanhaanen. Volgens haar is het vooral de manier waarop het bureau leren combineert met praktijkervaring die een succesvolle mix creëren. “In onze traineeships combineren we cursussen en trainingen met het opdoen van ervaring ‘on the job’. We vinden het belangrijk dat de trainees goed begeleid worden: ze krijgen de tijd en ruimte om zichzelf te ontwikkelen binnen onze informele en professionele werkomgeving en werken samen met ervaren collega’s.”

Philip Thiadens, werkzaam bij Baker Tilly Berk op de vestiging in Nijmegen, geeft aan dat “de deuren altijd openstaan” bij het bureau, en dat starters al snel veel verantwoordelijkheden krijgen, “hierdoor kun je in een korte tijd ontzettend veel leren.” Yvonne van den Hurk, persvoorlichter van de adviesorganisatie, bevestigt dat dit een van de pijlers is van de interne aanpak. “Met name doordat we een platte organisatie zijn krijgen starters snel veel verantwoordelijkheden en zitten ze ook snel bij de klant. Dat verschilt nogal met veel andere kantoren.” 

Onder de koplopers is ook ORMIT te vinden, een bedrijf dat net als YSE zich concentreert op het ontwikkelen van management talent. ORMIT algemeen directeur Hetty van Ee is er trots op tot de koplopers te behoren. “De bijna 1.500 trainees die door ORMIT zijn ontwikkeld in Nederland en België zijn verenigd in de ORMIT alumnivereniging. Zij zijn super enthousiast over wat ORMIT hen heeft gebracht. Behalve mooie leiderschapsposities hebben de inzichten zowel zakelijk als privé veel gebracht. Participanten herkennen ORMIT’ers aan hun persoonlijk leiderschap, bevlogenheid en veranderkracht”, aldus Van Ee.

Andere bureaus die volgens de respondenten consultancy traineeships hebben en zich tot de absolute top van de markt kunnen scharen zijn: Boer & Croon Management (met hun Young Executive Programma), Accenture, Talent&Pro, Young Colfield en Laurens Simonse Groep, een talentontwikkelaar die young professionals opleidt en IT-consulting trainees inzet bij verschillende bedrijven. 

* Het onderzoek is uitgevoerd door Memory Group.