EY probeert OC&C Strategy Consultants over te nemen

20 juni 2017 Consultancy.nl

EY wil OC&C Strategy Consultants overnemen. Als de deal doorgang vindt, wordt het de derde grote overname voor het Big Four kantoor in het strategisch adviessegment, na de aankopen van The Parthenon Group in 2014 en OC&C Benelux afgelopen jaar. 

Volgens Consultancy.uk is EY volop bezig met de voorbereidingen voor een overname van het internationale advieskantoor OC&C. Het zal niet de eerste keer zijn dat een van de Big Four accountancy- en advieskantoren een strategisch adviesbureau aan de gelederen toevoegt. In de afgelopen jaren hebben KPMG, EY, PwC en Deloitte alle vier verschillende overnames gedaan in deze markt. 

In 2014 werd Booz & Company, een spin off van Booz Allen Hamilton, overgenomen door PwC. Het bureau werd vervolgens omgedoopt tot Strategy&. Deloitte nam Monitor over, waarmee Monitor Deloitte ontstond, terwijl KPMG juist op eigen kracht een Strategy praktijk optuigde. EY versterkte eveneens in 2014 zijn positie in het topsegment van de sector met de overname van The Parthenon Group. Het bureau werd samengevoegd met de strategie adviespraktijk van EY, om samen Parthenon-EY te vormen.

Aantal consulting overnames door Big Four kantorenOC&C Benelux

Tegen het einde van de zomer van 2016 besloot EY om Parthenon-EY verder te versterken. De activiteiten van OC&C Strategy Consultants in de Benelux werden aan de Nederlandse strategie adviespraktijk toegevoegd. Als onderdeel van de overname maakten zes partners en 53 werknemers de overstap. OC&C Benelux maakte hiervoor onderdeel uit van OC&C Strategy Consultants International. Dit internationale advieskantoor opereert wereldwijd met veertien kantoren. De overname van de Nederlandse vestiging had in eerste instantie geen invloed op de activiteiten in andere landen, maar hier lijkt nu verandering in te komen.

Accountants vechten om advieswerk

EY werd eerder ook genoemd in de potentiële overname van Roland Berger. In 2013 waren er verschillende partijen die interesse hadden om het van oorsprong Duitse strategie advieskantoor over te nemen, dat in die periode een strategische heroriëntatie onderging. Hoewel EY werd overboden door Big Four rivaal Deloitte, wist ook laatstgenoemde uiteindelijk niet een verkoopovereenkomst te bereiken (net als in 2010 toen een eerste poging strandde). In plaats van akkoord te gaan met een verkoop, besloot oprichter Roland Berger om zelf zo’n €80 miljoen extra in het bureau te steken, waardoor het zijn onafhankelijkheid kon behouden. 

De interesse in Roland Berger was het startsein van een bredere trend in de markt voor strategy consulting. De werkzaamheden in het domein richten zich op het ondersteunen van klanten in de private sector en de publieke sector met respectievelijk het ontwikkelen van corporate of afdelingsstrategieën en het adviseren over economisch beleid. De markt voor deze activiteiten wordt wereldwijd gedomineerd door grote strategiekantoren zoals McKinsey & Company, BCG, Bain & Company (bekend als ‘MBB’), en de spelers daarachter als Oliver Wyman, A.T. Kearney, Roland Berger, Arthur D. Little en OC&C Strategy Consultants. De middelgrote bureaus, zoals OC&C, bevinden zich echter steeds meer in lastig parket: ze hebben moeite om te concurreren met de schaal van hun grotere branchegenoten, terwijl zij te gespecialiseerd zijn om te kunnen concurreren in de bredere adviesmarkt.

Omvang van de 10 grootste strategy consulting kantoren

Voor EY biedt de marktontwikkeling volgens kenners de uitgelezen mogelijkheid voor een overname van de rest van de activiteiten van OC&C. Het advieskantoor, opgericht in 1987 in Londen door twee voormalige partners van Booz Allen Hamilton, richt zich hoofdzakelijk op het leveren van strategische diensten en telt een wereldwijd personeelsbestand van 550 consultants. 120 van deze consultants zijn gevestigd in Duitsland, waar OC&C over kantoren beschikt in Düsseldorf, Hamburg en München. Het bureau levert daarnaast ook advies op het gebied van M&A en private equity vraagstukken, evenals de optimalisatie van organisatie- en bedrijfsprocessen.

Volledige of gedeeltelijke overname?

Als voorbode voor een mogelijke deal, staan volgens de bronnen de voormalige OC&C-kantoren in Shanghai en New York, die onder het OC&C-merk opereerden maar vanuit hun partnerstructuur relatieve autonomie genoten ten opzichte van het moederbedrijf, op het punt zich te verbinden aan Oliver Wyman. De website van OC&C vermeldt beide kantoren nog steeds als filialen van het bedrijf – indien de transitie doorgang vindt zou de overstap volgen op een soortgelijke zet die in 2014 werd gedaan, toen dezelfde rivaal een groot team van OC&C-adviseurs wist aan te trekken in Noord-Amerika.

Volgend op de transactie in Nederland, zou een hernieuwde poging om meer onderdelen van het consultancybureau in handen te krijgen niet als een grote verrassing komen. Het is echter onzeker of het gaat om een wereldwijde overname of slechts om enkele gebieden, waarbij Duitsland en Frankrijk de meest waarschijnlijke doelwitten lijken.

Omzet van Big Four kantoren

Hoewel EY tegenover Consultancy.nl de potentiële overname noch wil bevestigen of ontkennen, stelt een woordvoerder van het bedrijf: “We zijn voortdurend de markt aan het afspeuren naar geschikte overnamekandidaten. Als een passende kans zich op het juiste moment voordoet, staan wij ervoor open verder met het bedrijf in gesprek te gaan. Op dit moment kunnen we echter geen concrete informatie verschaffen.”

Ondertussen onthoudt OC&C zich van een reactie. Een van de Franse partners van het kantoor, Guy-Noël Chatelin, heeft eerder echter wel aan Consultor.fr (een Franse website) laten doorschemeren dat zijn partnerorganisatie onafhankelijk wil blijven. Daarmee lijken de speculaties, dat deze groep voor het oprapen ligt, ontkracht te worden. OC&C Frankrijk telt ongeveer tien partners, eenzelfde aantal associate partners en naar schatting zo’n twintig managers en adviseurs. OC&C’s kantoor in Londen is het grootste van het bedrijf.

Als er een deal tot stand komt, zou dit in de ogen van analisten een logische zet kunnen zijn voor OC&C, aangezien het kantoor zou kunnen profiteren van het wereldwijde netwerk van Parthenon-EY en EY Strategy. Voor EY zou de overname betekenen dat het terrein kan inlopen op zijn rivalen in de wapenwedloop in de top van de adviesbranche.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup