KPN neemt cybersecurity specialist DearBytes over

12 januari 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

KPN heeft DearBytes overgenomen, een cybersecuritybedrijf met 85 medewerkers. Met de overname versterkt KPN zijn Security Services-team op het gebied van veilig mobiel werken, malware bescherming, monitoring en detectie. Financiële details zijn niet openbaar gemaakt.

DearBytes is een IT-beveiligingsbedrijf uit Beverwijk dat in 2001 is opgericht. Het bedrijf levert diensten op het gebied van onder meer cyberbeveiliging tegen malware, zoals ransomware en virussen, cybersecurity monitoring, detectie van cyberincidenten en veilig mobiel werken. Mede door een reeks investeringen in de afgelopen jaren heeft DearBytes een sterke groei doorgemaakt. Het bedrijf heeft momenteel 85 werknemers in dienst, die vanuit vestigingen in Beverwijk en Den Haag circa 1.200 zakelijke klanten bedienen – goed voor een brutomarge van €6,5 miljoen en nettowinst van €200.000 in 2015. De klanten van het cybersecuritybedrijf variëren in grootte van 50 tot 50.000 werknemers. 

Begin 2017 werd bekendgemaakt dat DearBytes voor 100% is overgenomen door KPN. Met de overname wil de telecomgigant zijn dienstverlening op het gebied van cybersecurity een stevige impuls geven. Alle 85 medewerkers maken de overstap naar het Security Services-team van KPN en versterken de capaciteiten van het bedrijf om klanten digitaal te beveiligen. Zowel de ondernemingsraad van KPN als van DearBytes heeft positief gereageerd op de voorgestelde transactie. Naar verwachting wordt de transactie eind januari 2017 afgerond.

KPN neemt cybersecurity specialist DearBytes over

Frank van der Post, Chief Commercial Officer en lid van de Raad van Bestuur van KPN, over de deal: “Wij merken een zeer sterk groeiende behoefte bij onze klanten aan gedegen maar ook eenvoudig te verkrijgen security dienstverlening tegen digitale dreigingen zoals ransomware en phishing. Met DearBytes halen wij een partij met veel expertise binnen die perfect past bij ons streven de beste dienstverlener voor onze klanten te zijn.”

Erik Remmelzwaal, de directeur van DearBytes, dat voorlopig onder zijn eigen merknaam zal blijven opereren, vertelt in een reactie: “Wij helpen onze klanten al ruim 15 jaar bij cybersecurity uitdagingen en hebben op basis daarvan unieke en kwalitatief hoogstaande dienstverlening ontwikkeld. Nu is het moment om onze pragmatische aanpak, gericht op continue verbetering, verder in de Nederlandse markt uit te rollen. Onder de paraplu van KPN kunnen wij nog beter inspelen op wensen van onze klanten en zijn wij optimaal gepositioneerd om het internet vrijer en veiliger te maken.”

Cyberdreiging leidt tot M&A en partnerships

Volgens Remmelzwaal is malware is zelfs de belangrijkste digitale dreiging voor de Europese zakelijke markt en vormt deze vorm van internetcriminaliteit een significant risico voor de continuïteit en reputatie van bedrijven. Zijn uitspraak kan kracht bij worden gezet door recente onderzoeken. Zo blijkt uit onderzoek van Grant Thornton dat de wereldwijde kosten van cybercrime in 2016 zijn gestegen naar $280 miljard. Uit berekeningen van Deloitte blijkt dat de schade die bedrijven in Nederland ondervinden van cybercriminaliteit oplopen tot zo’n €10 miljard. 

In reactie op de toenemende dreiging zijn IT-bedrijven en consultancybureaus druk bezig hun cybersecuritytakken verder te versterken – de overname van DearBytes door KPN is in dat opzicht de zoveelste transactie in een lange reeks van overnames en partnerships. Voorbeelden zijn onder meer de overname van cybersecurity en privacyadviseur Everett door PwC Advisory, de overname van cybersecurity consultancybedrijf Stroz Friedberg door Aon en de aankoop van Maglan door Accenture. Verder terug zijn er Qubera, P3 Consulting en Trusteq Oy, die werden overgenomen door KPMG. Op het gebied van partnerships is er onder meer Deloitte, die een cybersecurity-alliantie met Equinix heeft gesloten en die zich recent als founding partner heeft verbonden aan het Nederlands Cyber Collectief.