Aon koopt cybersecurity consultancybedrijf Stroz Friedberg

17 november 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Zakelijke dienstverlener Aon heeft Stroz Friedberg overgenomen, een wereldwijd risk managementbureau met zijn hoofdkantoor in New York. De meer dan 550 werknemers van Stroz Friedberg, die werkzaam zijn vanuit kantoren in de VS, de UK, Zwitserland, Dubai en Hong Kong, worden onderdeel van Aon’s Risk Solutions bedrijfstak.

Stroz Friedberg werd in 2000 opgericht door Eric Friedberg en Ed Stroz en is de afgelopen zestien jaar uitgegroeid tot een van de leidende risk management bedrijven van de Verenigde Staten. Het bureau specialiseert zich in digital forensics, incident response, en securitywetenschap, met een uitzonderlijk sterke positie in het cybersecurity landschap. 

Onlangs is het bedrijf overgenomen door wereldwijde zakelijk dienstverlener Aon – met meer dan 72.000 werknemers een van de grootste adviseurs op het gebied van risicomanagement en herverzekeraars ter wereld. De overname van Stroz Friedberg is de meest recente van een reeks transacties waarin cybersecurity experts worden overgenomen door zakelijke dienstverleners. In juli kocht Accenture Maglan en PwC nam Everett over, terwijl in de eerste helft van 2016 alleen al in de adviesbranche meer dan tien grote cybersecurityovernames plaatsvonden.

Het florerende advieslandschap speelt op deze wijze in op de groeiende vraag van bedrijven naar betere bescherming tegen cybercriminelen. Volgens schattingen van McAfee veroorzaakt cybercriminaliteit jaarlijks tussen de $375 miljard en $575 miljard aan schade. De voorspellingen zijn dat dit bedrag alleen maar verder zal groeien, naarmate technologische trends als Internet of Things en Industry 4.0 het aantal met internet verbonden apparaten en objecten vergroten die vervolgens gehackt kunnen worden. 

De opkomst van cybercrime als een grote bedreiging is ondertussen ook doorgedrongen in de top van het bedrijfsleven. Een onderzoek van KPMG onder bijna 1.300 CEO’s toonde onlangs aan dat cybersecurity tegenwoordig bij veel organisaties in de top van het strategische prioriteitenlijstje te vinden is. Naar verwachting zullen zij steeds meer gaan investeren in technologische oplossingen die hen beter beschermen tegen cybercrime, maar ook aan de andere kant van het cyberbeveiligingsspectrum stijgen de investeringen. De wereldwijde verzekeringsmarkt voor cybercrime stijgt volgens KPMG-onderzoek de komende jaren naar nieuwe recordhoogtes. 

Aon koopt cybersecurity consultancybedrijf Stroz Friedberg

Met de toevoeging van de ruim 550 professionals van Stroz Friedberg haalt Aon naar eigen zeggen grote spelers als Marsh en de Big Four in en pakt de eerste plek in het wereldwijde cyber risk management landschap. “Stroz Friedberg en Aon beschikken over een complementaire adviespraktijk op het gebied van cyberrisicomanagement. Met het integreren van Stroz Friedberg’s cybersecurity-bestuur en adviserende services verstevigt Aon zijn positie als wereldspeler op dit gebied”, legt John Bruno, CIO en Executive Vice President of Enterprise Innovation bij Aon uit. 

De overname voegt verschillende diensten toe aan Aon’s cybersecurity aanbod. “We kunnen onze klanten nu een combinatie van risicobeheer enerzijds en een compleet pakket aan preventieve maatregelen, detectie en incident-respons anderzijds aanbieden”, stelt Sjaak Schouteren, Manager Cyber Risk Solutions bij Aon. “Dankzij deze deal kunnen wij onze klanten nog meer toegevoegde waarde bieden binnen onze cyberpropositie. Daarmee bevestigen we onze leidende rol als cyber risk broker.” 

Als onderdeel van de overname is Michael Patsalos-Fox, de CEO van Stroz Friedberg, een baan aangeboden als CEO en covoorzitter – samen met Bruno – van de nieuwe Cyber Solutions Group binnen Aon. In een reactie op de krachtenbundeling vertelt Patsalos-Fox: “Zowel Stroz Friedberg als Aon weten dat bedrijven met grotere cyberbedreigingen te maken hebben dan ooit te voren en beide zien in dat bedrijven een geïntegreerde aanpak nodig hebben om de risico’s te verkleinen en weerstand te bieden. Door onze krachten te bundelen met Aon verkrijgen we de schaal en basis die nodig is om de behoefte aan een samenhangende oplossing op de markt te bevredigen.”