Deloitte founding partner van Nederlands Cyber Collectief
Nationale-Nederlanden heeft samen met nog enkele organisaties het Nederlands Cyber Collectief gelanceerd, Het overkoepelende verbond wil gezamenlijke kennis en kracht inzetten om cybercriminaliteit voor het Nederlandse MKB effectief terug te dringen. Ook Deloitte heeft zich als founding partner aan het initiatief verbonden.
Cybercrime vormt een steeds grotere kostenpost voor BV Nederland. In eerder dit jaar verricht onderzoek schatte Deloitte dat het totale waardeverlies door cyberrisico’s voor de grootste Nederlandse bedrijven en overheid op jaarbasis neerkomt op zo’n €10 miljard per jaar. De opkomst van cybercrime als een grote bedreiging is ondertussen ook doorgedrongen in de top van het bedrijfsleven en staat steeds vaker op de strategische prioriteitenlijst van bestuurders. De komende jaren zullen zij meer gaan investeren in technologische oplossingen om hun organisaties te beschermen tegen cybercrime.
MKB
Ook bedrijven in het MKB-segment krijgen steeds vaker te maken met cybercrime. “Nu grote organisaties hun digitale toegangspoorten steeds beter beveiligen, verplaatst cybercriminaliteit zich richting het MKB”, vertelt Christiaan Zwiers, project- en change manager bij Nationale Nederlanden en grondlegger van het Nederlands Cyber Collectief. Het nieuwe initiatief werd onlangs gelanceerd om het MKB te helpen bij het effectief terugdringen van cybercriminaliteit.
Het Nederlands Cyber Collectief kent naast initiatiefnemer Nationale Nederlandsen nog zeven founding partners: Deloitte, ESET Nederland, Fox-IT, Meld Misdaad Anoniem, ThreadStone Cyber Security en Veilig Internetten. “Het bestrijden van cybercrime overstijgt individuele belangen en vraagt om grootschalige samenwerking van diverse partijen, commercieel en niet-commercieel, van multinationals en startups”, aldus de initiatiefnemers in een persverklaring. Zwiers vult aan: “Cyberrisico’s nemen toe en internet maakt cybercriminelen machtig en gebruikers kwetsbaar. Het voornaamste doel van het initiatief is om van de huidige versnippering in aanpak, één geheel te maken en Nederland onaantrekkelijk te maken voor cybercriminelen.”
“Onderscheidend aan dit initiatief is dat we het onderwerp ‘Cyber’ toegankelijk maken voor de MKB-er, in de taal van de ondernemer”, legt Zwiers uit, die wijst op het feit dat MKB-ers vaak onvoldoende beschermd zijn terwijl de potentiële financiële schade van cybercriminaliteit voor deze groep groot kan zijn.
Dienstenaanbod
Het Nederlands Cyber Collectief zal MKB ondernemers een keur aan (soms betaalde) diensten aanbieden, maar ook gratis informatie en tips verstrekken. Zo is er een spoeddienst; de Cyberwacht, die de MKB-er kan bellen bij een hack en een Risico-Vindmachine die inzicht verschaft in het kwetsbaarheidsniveau van het MKB bedrijf. De basisdiensten worden momenteel getest bij honderd MKB bedrijven. Begin 2017 is het dienstenportfolio naar verwachting in het hele land beschikbaar.
Het is dit jaar niet de eerste keer dat Deloitte zich aan een dergelijk initiatief verbindt. Vanuit hun expertise – de Cyber Risk praktijk van Deloitte beschikt over jarenlange ervaring op het gebied van cybersecurity en risk management – is Deloitte het afgelopen jaar betrokken geweest bij verschillende initiatieven op het snijvlak van cybercrime en cybersecurity.
Zo opende Deloitte eerder dit jaar een Cyber Security Center in Den Haag. In dit sterk beveiligde en met geavanceerde technologie uitgeruste controlcenter heeft Deloitte haar cybersecuritydiensten ondergebracht en wordt voor klanten realtime en 24 uur per dag gemonitord op cyberrisico’s en datalekken.
En begin dit jaar verbond Deloitte zich als partner aan The Hague Security Delta (HSD). De stichting heeft als taak het landelijke cluster van bedrijven, overheidsorganisaties en kennisinstellingen in het veiligheidsdomein te versterken, de internationale concurrentiepositie te vergroten en innovatie in veiligheid te stimuleren.
De komende periode roept het Nederlands Cyber Collectief meer organisaties op om zich met hun expertise op het gebied van cybercrime en cybersecurity aan het platform te verbinden.