De beste digital en technologie bureaus volgens managers

20 december 2016 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

IBM, Capgemini Consulting en Atos Consulting mogen zich het komende jaar de beste digitale consultancybureaus van ons land noemen. En wanneer het gaat om dienstverlening op het gebied van technologie en IT-Beheer worden KPN, IBM en HP het meeste aanbevolen door managers.

Jaarlijks doet zakenblad Management Team (MT) onderzoek naar de tevredenheid van Nederlandse managers over zakelijke dienstverleners en adviesbureaus. 620+ managers die in het afgelopen jaar betrokken zijn geweest bij de inhuur van externe partijen deden aan de 2016-editie van het onderzoek mee. De dienstverleners die het meeste werden aanbevolen en aan de hand van drie selectiecriteria (klantgerichtheid, productleiderschap en excellentie van uitvoering) het hoogste scoorden, zijn opgenomen in de zogeheten ‘MT100 ranking’.

Twee van de in totaal 24 onderzochte categorieën in het onderzoek* hebben betrekking op 'De beste digital dienstverlening' en 'De beste technologie dienstverlening'.

Beste digitale consultancybureaus

In de categorie ‘Digital Consulting’ hebben de managers organisaties beoordeeld die gespecialiseerd zijn in digitale consultancydiensten, bijvoorbeeld in digitaal advies, cybersecurity, IT-architectuur, systeemimplementaties of data & analytics. IBM staat net als in de afgelopen twee jaar bovenaan in de ranglijst en is daarmee volgens managers de beste digitale dienstverlener van ons land. IBM wordt gevolgd door Capgemini Consulting, de consultancypraktijk van ICT dienstverlener Capgemini, die de afgelopen twee jaar nog een derde plek innam, en door Atos’ adviespraktijk Atos Consulting, die de derde plek deelt met HP. De top-5 wordt gecompleteerd door wereldwijd consultancybureau Accenture – dat de afgelopen twee edities nog op plek twee stond – en telecomgigant KPN, samen delen zij de vijfde plaats.

MT100 - Beste Digitale consultancybureaus

De top tien bestaat verder uit softwarebedrijf Oracle, dat een zevende plek heeft veroverd, gevolgd door Deloitte Consulting op #8, de adviespraktijk van Big Four accountants- en advieskantoor Deloitte, dat in de overige MT100 categorieën ‘Organisatieadvies’ en ‘Strategisch Advies’ als meest aanbevolen partij uit de bus kwam. De achtste plek in de ranglijst voor beste digitale consultancybureaus wordt gedeeld met KPMG, dat net als Deloitte hoge ogen gooit in de top-3 van beste (strategische) adviseurs. De top-10 wordt afgesloten door Cisco, een wereldwijde IT multinational gespecialiseerd in netwerkoplossingen.

Overige spelers die in de top-20 genoteerd staan zijn, op #11 ICT dienstverlener Ordina, multinational Philips (#11), BMC Software en het Duitse Siemens (beiden op #13). Op de vijftiende plek staan vier partijen: IT consultancybureau Avanade (een joint venture van Microsoft en Accenture), Ciber (een specialist in SAP consulting), ICT dienstverlener Centric, onlangs door IT-beslissers nog verkozen tot een van de beste ICT outsourcing partners van Nederland, en tot slot IT onderzoeks- en adviesbureau Gartner. De laatste vijf plekken (elk op #19) in de ranglijst worden tenslotte ingenomen door: Macaw, BT, Fujitsu, CGI (ook te vinden in de ranking voor beste organisatieadviesbureaus) en tenslotte Bull, een IT partij gespecialiseerd in Big Data- en Cybersecurity vraagstukken en sinds 2014 onderdeel van Atos.

Beste bureaus in ICT beheer & Onderhoud

In de categorie 'Beheer & Onderhoud' werd respondenten gevraagd partijen te beoordelen met activiteiten gericht op het goed blijven functioneren van IT systemen. Het gaat daarbij om diensten als systeembeheer, hard- en softwareonderhoud of bijvoorbeeld managed services.

MT100 - Beste bureaus in ICT Beheer & Onderhoud

De top drie bestaat uit KPN, IBM en HP (#3), die de afgelopen jaren stuivertje hebben gewisseld in de top-3. Atos en Oracle completeren de top vijf met een gedeelde vierde plek, gevolgd door de grote ICT dienstverleners Capgemini (#6), Centric (#7), Ordina (#8) en Accenture (#9). Op een gedeelde tiende plek staan vier bedrijven genoteerd: Unisys, een wereldwijd technologiebedrijf met 20.000 professionals, VMWare, een Amerikaans softwarebedrijf, Sogeti, een ICT-dienstverlener gespecialiseerd in systeemarchitectuur en procesverbeteringen en tenslotte Fujitsu, een grote Japanse elektronicaproducent.

Triple P, een specialist in het inrichten en beheersen van ICT-omgevingen, staat op #14, samen met Koning & Hartman, een leverancier van technische oplossingen voor Telecom, Industrie en Infrastructuur. De ranking wordt afgesloten met drie organisaties op een gedeelde zestiende plek: Detron ICT, een specialist in onder meer ICT beheer, telecom en clouddiensten, ICT dienstverlener Schuberg Philis, dat vorig jaar een goed boekjaar kende, en tot slot Simac ICT, een technologie bedrijf dat voornamelijk actief is binnen de Benelux en Midden-Europa.

* De managers werd gevraagd om organisaties te rangschikken binnen 24 categorieën: Financiering, Energie, Accountancy, Digital Consultancy, IT Beheer & Onderhoud, Kantoorinrichting, Schoonmaak, Catering, Beveiliging, Advies & Beheer Bedrijfshuisvesting, Sales Advies & Training, Media-Advies, Communicatie-Advies, Marketing-Advies, Advocatuur & Notariaat, Trainingen & Opleidingen, Uitzendbureaus & Detacheerders, Executive Search, HR-Advies, Pensioenen & Verzekeringen, Strategisch Advies, Supply Chain & Logistiek, Interim Management en Organisatieadvies.