De 35 beste ICT-outsourcingpartners volgens 700 IT-beslissers

18 oktober 2016 Consultancy.nl

ICT-beslissers in Nederland zijn volgens nieuw onderzoek het meest tevreden over de IT-outsourcing dienstverlening van Schuberg Philis, myBrand, Proact en Xcellent. Grotere spelers die relatief vaak worden aanbevolen zijn Axians, Accenture, Cegeka en Centric, waarbij laatstgenoemde zich de best presterende full-scope dienstverlener mag noemen. 

Ieder jaar doet Giarte onderzoek naar de tevredenheid over IT-dienstverleners in Nederland. De doorlichting van het onderzoeksbureau meet hoe IT-leveranciers presteren in drie domeinen: Application Management (AM), Infrastructure Management (IM) en End User Management (EUM)*. Daarnaast wordt, via de zogeheten Giarte Trust Score (GTS), in kaart gebracht welk vertrouwen IT-leveranciers genieten van hun klanten. Deze score is afgelopen jaar geïntroduceerd omdat er bij IT-outsourcing naast de technische aspecten ook een steeds grote rol is weggelegd voor het functioneren van de samenwerking tussen de partijen**.

Meer dan zevenhonderd IT-beslissers van 600+ organisaties hebben deelgenomen aan de 2016-editie van de studie (versus circa 400 IT-beslissers in 2012), waardoor het zich uit de vele analyses die in de markt beschikbaar zijn een van de meest betrouwbare studies van zijn soort mag noemen.

Uit het onderzoek van Giarte blijkt dat de IT-outsourcingmarkt, net als de rest van het gehele IT segment, aan verandering onderhevig is. Waar organisaties hun best doen om digitalisering te omarmen, sneller te innoveren en meer te gaan werken via agile principes, wordt hetzelfde verlangd van outsourcingpartners. Het onderzoek concludeert dat een IT-dienstverlener moet kunnen aantonen dat een provider goed is in het begeleiden van transformaties en business-innovaties. Daarbij wordt steeds meer aandacht geschonken aan de manier waarop organisaties samenwerken met IT-partners. Het draait, volgens Giarte, steeds minder om schaal – de aandacht verschuift langzaam naar de opdrachtgever en de context waarin deze opereert.

De beste IT-outsourcingpartners (ORS van 100%)

Bovendien wordt verandering uitgevoerd in kleinere stappen, vaak via pilots of sprints, en via co-creatie in samenwerkingsverbanden of relatief nieuwe concepten als hackathons en joint ventures met startups. IT-dienstverleners die gewend zijn op deze manier te werken hebben volgens de onderzoekers een competitief voordeel ten opzichte van hun branchegenoten. Daarnaast is het volgens de onderzoekers opvallend dat de menselijke kant van outsourcing – de relatie tussen partijen voortbouwend op vertrouwen en business ethiek – steeds meer op de kaart komt. 

De beste IT-outsourcingpartners

Op basis van de feedback die klanten hebben gegeven, zijn de prestaties van de belangrijkste IT-dienstverleners actief in Nederland op een rijtje gezet***. De lijst wordt aangevoerd door Schuberg Philis, een bureau dat is gevestigd op Schiphol. Met een aanbevelingsscore van 100% (‘Outsourcing Recommendation Score’ [ORS]) en een Trust Score (GTS) van 92 punten scoort het bedrijf het hoogst van de onderzochte outsourcingdienstverleners. Het is de zevende keer op rij dat Schuberg Philis een perfecte score haalt op Outsourcing Recommendation en de eerste keer dat het bedrijf door klanten ook beoordeeld werd op Application Management. 

De tweede plek is voor myBrand, eveneens met een aanbevelingsscore van 100% en met een iets lagere Trust score van 84 punten. myBrand is een geïntegreerde SAP-dienstverlener, die vorig jaar voor het eerst werd meegenomen in het onderzoek. Ook toen scoorde het bedrijf 100% op Outsourcing Recommendation. Met 84 punten heeft het bedrijf uit Amstelveen, Geertruidenberg en Apeldoorn de hoogste score van de Peer Group Mid-size Contracts (serviceproviders waarvan de contracten over het algemeen een waarde van kleiner dan €2 miljoen per jaar bedragen). 

De gedeelde derde plek, met een 100% ORS en GTS van 80 punten, is voor Proact en Xcellent. Proact, een van oorsprong Zweedse datacenter solution provider en cloudspecialist met vestigingen in vijftien landen, maakt dit jaar zijn debuut in de lijst is. Xcellent is een landelijke IT-beheerder met vestigingen in Amersfoort, Zwolle en Delft. Zowel qua omzet als personeelsbestand is Xcellent de kleinste speler in de lijst. De top vijf wordt gesloten door Solvinity, dat voor het eerst in zeven jaar een perfecte aanbevelingsscore wist te noteren. Het bedrijf uit Amsterdam richt zich onder meer op het ontwikkelen van oplossingen met hoge mate van cybersecurity.

De beste IT-outsourcingpartners. (ORS van boven 80%)

Vijf overige outsourcingspecialisten weten ook een 100% ORS te behalen. Levi9, een middelgrote speler die uitblinkt in de diensten applicatieontwikkeling, testen en systeemintegratie, behaalde een vertrouwensscore van 78 punten, Open Line en Sentia delen de zevende plek, terwijl Simac de negende plek pakt met een GTS van 75.

De best presterende partij met een ORS van onder de 100% is Axians, dat zeven locaties telt verspreid over het land. Het bedrijf krijgt van klanten een ORS van 94%, een stijging ten opzichte van vorig jaar. Accenture, een wereldwijde zakelijke dienstverlener met circa 2.500 professionals in Nederland, volgt, met een ORS van 94% en een GTS van 74. Accenture wordt op de voet gevolgd door Cegeka, die een flinke groei doormaakt op de Nederlandse markt onder leiding van Zander Colaers. Centric krijgt van opdrachtgevers een ORS van 93%, twee procentpunten hoger dan de score in 2015. Opvallend is vooral de winst die Centric in het deelsegment Application Management wist te boeken, een toename van +18% naar 91%. 

De veertiende en vijftiende plek gaan naar respectievelijk Sogeti en Valid. Sogeti, een dochteronderneming van Capgemini, scoort met 90% ORS een stuk hoger dan haar moederbedrijf op de Nederlandse markt voor IT-outsourcing (Capgemini scoort een ORS van 73%). Bij Valid komt de ORS uit op 89% en de GTS op 72 punten. De circa 300 werknemers van het bureau zijn verspreid over drie vestigingen in het Zuiden en midden van het land.

De beste IT-outsourcingpartners. (ORS van onder de 80%)

De Outsourcing Recommendation Score voor CGI ligt op 88%, waarmee het voormalige Logica in ons land op de 16e plek staat. Conclusion, dit jaar voor het eerst opgenomen in het benchmarkonderzoek van Giarte, ontving direct voldoende evaluaties voor een score in alle drie domeinen (AM 81%, IM 93% en EUM 86%). De onderneming uit Utrecht behaalde een Giarte Trust Score van 81 punten, de op één na hoogste score van de Peer Group. Engbert Verkoren, CEO van Conclusion: “Ik ben er bijzonder trots op dat we als nieuwkomer direct aanwezig zijn in alle drie de domeinen en bovendien de op één na hoogste scores behalen. Het bevestigt dat we als Conclusion een breed spectrum aan dienstverlening met succes aanbieden en belangrijker nog, dat onze klanten onze dienstverlening ook nog eens zeer positief waarderen.”

ICT-dienstverlener Ordina, die vooral actief is in de sectoren Overheid, Financiële Sector, Zorg en Industrie, heeft een ORS van 82% en een GTS van 71 punten – precies het gemiddelde van alle full range size contracts peergroup (serviceproviders met zowel contracten van meer dan €2 miljoen per jaar als minder dan €2 miljoen per jaar).

* Respondenten kunnen zelf aangeven in welke domeinen zij werk uitbesteden en beoordelen alleen de voor hen relevante domeinen van dienstverlening. Feedback wordt vervolgens gevraagd op drie gebieden: de ontwikkeling van de relatie, het vertrouwen in de serviceprovider (o.a. tevredenheid) en de commerciële positie van de serviceprovider. Vijf dienstverleners zijn beoordeeld op alle drie de gebieden (zogeheten ‘full-scope aanbieders’): Atos, Capgemini, Centric, Conclusion en KPN.

** De GTS Score is het gemiddelde van de scores van zes vertrouwensindicatoren: betrouwbaarheid, communicatie, bekwaamheid, empathie, bereidheid en openheid.

*** Alleen IT-outsourcingpartners met meer dan 15 verschillende klantenbeoordelingen zijn meegenomen in de uiteindelijk ranking.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup