Opstelten gaf 2 miljoen uit aan interim ICT adviseurs

23 februari 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft tussen 2012 en 2014 meer dan €1,7 miljoen betaald voor de inhuur van twee voormalig adviseurs van Boer & Croon, Pieter Cloo en Jo van den Hanenberg. Ook was het ministerie meer dan 4 ton kwijt voor het leveren van twee dienstauto’s met chauffeur. Dit blijkt uit een analyse van NRC Handelsblad, dat een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Eind april 2012 voelde Aad Meijboom*, de CIO van de Nationale Politie, zich genoodzaakt op te stappen na een kritisch rapport. Een onafhankelijke commissie concludeerde dat de aansturing van de ICT afdeling te wensen overliet. Ivo Opstelten, de Minister van Veiligheid en Justitie, besloot toen om op tijdelijke basis twee interim directeuren aan te stellen: Pieter Cloo, voormalig topman van uitkeringsorganisatie UWV, en Jo van den Hanenberg, voormalig CIO van DSM en Gasunie en tevens een van de auteurs van het vernietigende onderzoeksrapport. Beide interim bestuurders waren destijds verbonden aan het Amsterdamse managementbureau Boer & Croon.

Rijksoverheid

Volgens de krant waren de ICT-problemen zo urgent dat minister Opstelten toestemming gaf om van de standard inhuurregels af te wijken. Zo werden geen offertes aangevraagd bij andere adviesbureaus, en werd de maximaal toegestane beloning ruimschoots overschreden.

De twee consultants zouden in eerste instantie op interim basis zes maanden werken voor het ministerie. Het contract van Jo van den Hanenberg werd echter na goedkeuring van Opstelten diverse malen verlengd, uiteindelijk tot mei 2014. Totale fees aan ‘salaris’ volgens het NRC: €1,3 miljoen. Daarnaast kreeg Van den Hanenberg van het ministerie een dienstauto met chauffeur aangeboden, goed voor een kostenpost van €384.000.

Pieter Cloo werkte vanaf mei tot december 2012 als interimmer. Aan hem besteedde het ministerie in totaal zo’n €400.000. Ook hij kreeg een dienstauto met chauffeur ter beschikking, deze kosten zijn volgens het ministerie “nog niet beschikbaar”. Eind 2012 trad Cloo in dienst bij het Rijk, hij werd benoemd tot Secretaris-Generaal (SG) bij het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ).

Pieter Cloo, Jo van den Hanenberg, Ivo Opstelten en Magda Berndsen

Ophef
Na de NRC publicatie is in de media ophef ontstaan over de hoogte van de vergoeding, omgerekend zo’n drie keer de Balkenende-norm. Ook in de politiek is met verbazing gereageerd over de kwestie. De beloningen van de interim-bestuurders is namelijk niet naar buiten gebracht door het ministerie, omdat de betreffende consultants in hun ogen volgens de wet geen ‘topfunctionarissen’ zijn. “Dit mag de minister komen uitleggen in de Tweede Kamer. Als dit geen topfunctie is, wat dan wel?" aldus D66-Tweede Kamerlid Magda Berndsen. Zij wil Opstelten morgen in het wekelijkse vragenuurtje aan de tand voelen over de zaak. Ook PvdA Tweede Kamer-lid John Kersten heeft vragen aangemeld.

Een tijdje geleden zorgde een vergelijkbare zaak ook voor ophef in zowel de media als politiek. Nadat naar buiten lekte dat een interim bestuurder maar liefst €95.000 factureerde aan een zorginstelling voor één maand werk ging het los in media, social media, enz. Bekijk het artikel ‘Ophef over graaiende zorgconsultant’ voor meer informatie.

* Aad Meijboom is momenteel verbonden aan PBLQ uit Den Haag.