Deloitte en KPMG voerden gesprekken met BoerCoon

27 oktober 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Begin oktober schudde de Nederlandse adviesbranche op zijn grondvesten nadat bekend werd dat BoerCroon in acute financiële problemen verkeerde, voor een groot deel toe te schrijven aan de noodlijdende consultancytak. Volgens het FD probeerde het bureau in de dagen voor het faillissement BoerCroon nog te redden door het bedrijf te verkopen aan Deloitte of KPMG, maar de interesse van de Big 4 kantoren werd niet concreet genoeg, met het onvermijdelijke gevolg dat het gerenommeerde adviesbureau op 3 oktober faillissement moest aanvragen.

BoerCroon zat sinds 2011 in een neerwaartse spiraal. Het bedrijf kampte met teruglopende omzetten, en daarnaast ging het gebukt onder hoge schulden – zo’n €19 miljoen bij de ING en €10 miljoen in de vorm leningen aan individuele firmanten van BoerCroon. De afgelopen twee jaar lanceerde het adviesbureau verscheidene initiatieven gericht op het herstellen van de omzet en winstgevendheid, maar tevergeefs. Zo werd het businessmodel vernieuwd, een vereenvoudigde organisatiestructuur geïmplementeerd, een rebranding (van Boer & Croon naar BoerCroon) doorgevoerd en werden non-core gebieden fors ingekrompen – hierdoor gingen 60+ arbeidsplaatsen verloren, met name binnen de Consulting praktijk.

BoerCroon - Kantoor

Sinds het managementteam begon te realiseren dat de situatie 5 voor 12 begon te worden en een faillisement onafwendbaar zou zijn, besloten ze hun opties te bekijken. Toen een groot deel van de partners akkoord gingen met het feit dat de goed presterende business units nog steeds een toekomst zouden hebben, werd een doorstart het voorkeursscenario. Om de succeskans te vergroten stelde BoerCroon een stille bewindvoerder* aan om de doorstart middels en zogeheten ‘pre-pack’ in goede banen te leiden. Tijdens de pre-pack periode, welke bestond uit zo’n twee weken, vroeg de curator Deloitte eerst om een waardering van BoerCroon te maken: de financiële adviseurs kwamen uit op een bedrag van €14,3 miljoen, waarbij de merknaam €1,8 miljoen zou moeten opbrengen.

Met de waardering in zijn koffer probeerde hij vervolgens in de dagen voor het faillissement nog de holding en de adviestak te verkopen. Uit het eerste faillissementsverslag van de curator blijkt dat 'de meest waarschijnlijke' partijen zijn benaderd, en hoewel het rapport geen specifieke bedrijven noemt, hebben bronnen tegenover het FD verklaard dat het bestuur met Deloitte en KPMG heeft gesproken. Ook zouden er gesprekken zijn gevoerd met vier particuliere investeerders. Nadat er met geen enkele partij overeenstemming werd bereikt zag de curator zich genoodzaakt om het onvermijdelijke te doen en om op vrijdag 3 oktober het faillissementsplan formeel in gang te zetten.

BoerCroon - Interim Management

Er is een doorstart gemaakt waarbij het bedrijf alleen verder gaat als interim management specialist met een team van zo’n 55 medewerkers en ruim 70 associés. De management consultancy activiteiten behoren tot de verleden tijd. De M&A poot (circa 20 medewerkers) is ondergebracht in een aparte divisie – genaamd BoerCroon Corporate Finance.

* De stille bewindvoerder: Stephan van de Kant van Wieringa Advocaten.