4 consultants in 200 meest invloedrijkste Nederlanders

15 december 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Hans Wijers (63), voormalig Managing Partner van BCG en tegenwoordig bestuurder en commissaris, is verkozen tot de meest invloedrijke Nederlander. Hij staat bovenaan de lijst ‘Top 200 Invloedrijkste Nederlanders 2014’, die afgelopen zaterdag werd uitgebracht door de Volkskrant. In de top 200 staan ook 4 bestuurders werkzaam in de adviesbranche die volgens de krant achter de schermen van BV- en politiek Nederland stevig aan de touwtjes trekken.

Voor het negende jaar op rij heeft de Volkskrant onderzoek gedaan naar de bestuurlijke elite van Nederland: de mannen en vrouwen op de belangrijkste posities in de maatschappij, maar ook de landgenoten die in het verleden hun sporen hebben verdiend in politiek, openbaar bestuur of bedrijfsleven en die nu, vaak achter de schermen, actief zijn in besturen, raden en commissies. De lijst is gebaseerd op een database van bijna 23 duizend personen en functies, en is tot stand gekomen via een netwerkanalyse, waarbij de invloed wordt berekend op basis van de positie van mensen in het totale netwerk rond de regering, als het centrum van de macht. “Hoe hoger iemand op de lijst staat, hoe meer kans hij of zij heeft om invloed uit te oefenen op het regeringsbeleid,” aldus de krant.

Een overzicht van de consultants in de Top 200 meest invloedrijkste Nederlanders:

Jan Hommen - Peter van Mierlo - Cateautje Hijmans en Ila Kasem

- 33. Jan Hommen (71), Bestuursvoorzitter KPMG
- 82. Peter van Mierlo (51), Bestuursvoorzitter PwC
- 156. Cateautje Hijmans van den Bergh (53), voormalig bestuursvoorzitter BoerCroon
- 174. Ila Kasem (47), Directeur Van de Bunt

Zowel Van Mierlo, Van den Bergh als Kasem waren vorig jaar ook al opgenomen in de lijst, door de overstap van Hommen van ING naar KPMG steeg het aantal vertegenwoordigers van de adviesbranche naar vier. Andere bestuurders van adviesbureaus die de afgelopen jaren de prestigieuze lijst hebben gehaald zijn onder meer Wouter Bos (voormalig partner bij KPMG), Henk Broeders (voormalig CEO van Capgemini) en Herman Dijkhuizen (voormalig bestuursvoorzitter van KPMG).

Consultancy alumni
In de Top 200 staan daarnaast diverse bestuurders die ergens in hun verleden werkzaam zijn geweest in de consultancywereld. Zo heeft de #1, Hans Wijers, jarenlang leiding gegeven aan The Boston Consulting Group, terwijl Wiebe Draijer, voormalig topman van McKinsey & Company en momenteel bestuursvoorzitter Rabobank, op plek #15 staat. Twee andere voorbeelden: President-directeur Schiphol Jos Nijhuis, #9 op de lijst, heeft een verleden bij PwC en VNO-NCW Voorzitter Hans de Boer, #16 op de lijst, heeft eerder in zijn loopbaan voor KPMG gewerkt.

Hans Wijers - Jos Nijhuis - Wiebe Draaier - Hans de Boer

Dat de consultancybranche een belangrijke kweekvijver is voor de top van BV Nederland bleek eerder dit jaar ook al uit een onderzoek van Management Team. Maar liefst 16 van de 100 Goudhaantjes – topmanagers die nog geen 45 jaar zijn en aan de drempel staan van de top – hebben een verleden in de consultancy, waarbij McKinsey en BCG hofleveranciers zijn.

Onderzoeksverantwoording
Van belang om te vermelden dat sommige groepen bestuurders niet worden meegenomen in de ranking, zoals bijvoorbeeld buitenlandse bestuurders van Nederlandse bedrijven (bijv. Nancy McKinstry van Wolters Kluwer), Nederlandse bestuurders met buitenlandse functies (bijv. Eurocommissaris Frans Timmermans), rijke ondernemers zonder bestuurlijke functies (bijv. John de Mol) en niet bestuurlijk actieve opinieleiders (bijv. Paul Scheffer).