Lodewijk Asscher wordt consultant bij Van de Bunt

25 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Lodewijk Asscher vervolgt zijn carrière in de consultancy. De vorig jaar opgestapte PvdA-leider heeft zich als partner aangesloten bij Nederlands oudste organisatieadviesbureau: Van de Bunt Adviseurs.

Met zijn komst naar de in 1933 opgerichte adviesboetiek komt een einde aan de vijftien jaar dat Asscher fulltime actief was als bestuurder en politicus. In die tijd was hij onder meer locoburgemeester van Amsterdam, vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vanuit die laatste rol – die hij bekleedde tussen 2012 en 2017 – droeg hij politieke verantwoordelijkheid voor de toeslagenaffaire, en die nam hij twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen van een jaar geleden alsnog door op te stappen als fractievoorzitter en lijsstrekker van de PvdA.

Lodewijk Asscher wordt consultant bij Van de Bunt

Na zijn vertrek uit de politiek overwoog Asscher wel om actief te blijven in het publieke (lokaal) bestuur, of om te starten in een bestuurlijke functie bij een grote instelling of landelijk adviesorgaan, maar uiteindelijk heeft hij zijn “gevoel gevolgd”, zo laat hij weten in het FD. “In een bestuurlijke rol heb je minder vrijheid.”

Asschers keuze voor het adviesvak werd ook ingegeven door zijn goede ervaringen met enkele “prachtige opdrachten” die hij het afgelopen jaar uitvoerde als onafhankelijk adviseur, vertelt hij. Zo was hij kwartiermaker bij een project in Heerlen gericht op het bevorderen van de kansen van kinderen, trad hij voor de minister van OCW op als boegbeeld voor het funderend onderwijs en hielp hij het Nationaal Groeifonds met het maken van onderwijsplannen.

Momenteel fungeert hij in gemeente Apeldoorn als “aanjager” voor het nieuwe Centrum voor Veiligheid en Digitalisering. Deze opdracht voert hij uit samen met Ila Kasem, managing partner van Van de Bunt. “Ila ken ik al meer dan 15 jaar en ik bewonder zijn vakmanschap en integriteit”, aldus Asscher.

Uitdagende maatschappelijke vraagstukken

Nu hij zich als partner heeft verbonden aan Van de Bunt zullen de twee de komende tijd ongetwijfeld veel meer gaan samenwerken. “Van de Bunt is het oudste organisatieadviesbureau van Nederland en heeft zich als boetiekkantoor van hoge kwaliteit bewezen in talloze opdrachten. Voor mij is dat de belangrijkste reden dat ik trots ben dat ik nu aan kan sluiten bij Van de Bunt”, motiveert Asscher zijn keuze voor het Amsterdamse bureau.

“De komende jaren willen we samen het kantoor verder uitbouwen – met als doel het beste kantoor te vormen voor de moeilijkste vragen met het grootste maatschappelijk belang.”

Kasem reageert verheugd op de komst van Asscher. “Met Lodewijk halen we een zeer ervaren deskundige op politieke en bestuurlijke vraagstukken binnen. Zijn kennis en kunde is van grote waarde voor de verdere ontwikkeling van ons bureau. Samen gaan we bovenop wat je van ons gewend bent, ons extra richten op relevante, uitdagende maatschappelijke vraagstukken.”

Asscher is per direct gestart en maakt ook meteen deel uit van de directie van het twintigkoppige bureau. “De komende jaren willen we samen het kantoor verder uitbouwen – met als doel het beste kantoor te vormen voor de moeilijkste vragen met het grootste maatschappelijk belang. Voor bedrijven en non-profitorganisaties. Vaak op het kruisvlak van publiek en privaat”, geeft de kersverse partner aan.

Daarbij ziet hij vele vraagstukken waarin hij zijn tanden kan zetten. “Hoe kun je organiseren om gelijke kansen in alle wijken in Nederland te vergroten? Met welke toekomstscenario’s moet de journalistiek rekening houden om haar belangrijke werk te kunnen blijven doen?”

“Dat soort vragen beantwoorden met een team van topadviseurs, samen met opdrachtgevers, op maat gemaakt en gericht op wat er wél kan. Zo sluit het ook aan bij het werk dat ik komende jaren om niet zal blijven doen voor de samenleving. Ik verheug me enorm op de komende periode.”

Asscher zal zijn werkzaamheden voor Van de Bunt combineren met zijn lidmaatschap van de toezichtraad van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (waar hij vorige maand voormalig PvdA-leider en burgemeester Job Cohen opvolgde). Ook zal hij naast zijn advieswerk leidinggeven aan de taskforce Doelmatigheid van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.