Twynstra-directeur Micky Adriaansens minister van Economische Zaken

06 januari 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Micky Adriaansens start komende maandag als de nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat. Daarmee neemt ze na zes jaar afscheid als bestuursvoorzitter van TwynstraGudde.

De 57-jarige Adriaansens is niet helemaal nieuw in Den Haag: sinds tweeënhalf jaar combineert ze haar directeurschap bij TwynstraGudde met het lidmaatschap van de Eerste Kamer. Daar werd de VVD-politicus voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Toen ze werd benaderd voor de ministerpost in kabinet Rutte IV hoefde ze naar eigen zeggen niet lang na te denken. “Ik heb er vol ‘ja’ op gezegd omdat het geweldig is om hier een bijdrage aan te kunnen leveren”, liet ze na haar gesprek met formateur Rutte weten voor de camera van de NOS. “Het past ook bij mijn ervaring, dus ik ben er heel blij mee.”

Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat

Wat betreft deze ervaring wijst ze in de eerste plaats op de grote variëteit aan rollen die ze heeft vervuld gedurende haar drie decennia lange loopbaan: “Ik heb op verschillende plekken gewerkt en ik denk juist dat diversiteit mooi is om vanuit verschillende standpunten te kijken naar wat er in Nederland gebeurt.”

Na haar studie rechten aan de Erasmus Universiteit – ze zong gedurende haar studiejaren nog een tijdje bij Hermes House Band – begon Adriaansens haar carrière in 1991 bij advocatenkantoor AKD. Na acht jaar in de advocatuur stapte ze over naar TwynstraGudde, waar ze vier jaar als consultant en interimmanager werkte voor opdrachtgevers in de zorgsector.

In de jaren daarna vervulde ze vele bestuurs- en toezichtfuncties, waarbij ze wederom vooral actief was in de zorg. Zo was ze onder meer directeur thuiszorg bij Amant, directeur van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie, voorzitter van de raad van bestuur van zorginstelling Triade en lid van de raad van toezicht van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Tussendoor maakte ze nog een uitstapje naar de sport: in 2012 werd ze voorzitter van de destijds in financiële nood verkerende Larensche Mixed Hockey Club (LMHC) – de club waar ze jarenlang zelf voor het eerste elftal uitkwam, waar haar kinderen ook speelden én waar haar vader in de jaren 70 ook al voorzitter was. Toen ze in 2017 vertrok stond de club er financieel weer goed voor en werd ze beloond met een erepenning van de gemeente Laren.

Dubbel gevoel

Een jaar eerder – in het voorjaar van 2016 – was ze als bestuursvoorzitter teruggekeerd naar TwynstraGudde. Daar legt ze haar functie nu neer om de ministerpost te bekleden in het nieuwe kabinet.

“Ik kijk terug op een geweldige tijd bij TwynstraGudde”, laat ze weten. “Het is een prachtige organisatie met (maatschappelijk) gedreven professionals, die altijd op zoek zijn naar verbinding en vernieuwing. Ik heb dan ook iedere dag met plezier voor hen gewerkt.”

Frank van Es, die sinds anderhalf jaar samen met Adriaansens de directie vormt, geeft aan dat TwynstraGudde een “dubbel gevoel” heeft bij Adriaansens’ overstap. “We vinden het erg jammer dat ze vertrekt. Haar bestuurlijke ervaring en persoonlijkheid zullen we missen en willen haar erg bedanken voor alles wat ze de afgelopen periode voor TwynstraGudde heeft gedaan en betekend. Tegelijkertijd zijn we ontzettend trots op haar en trots op het feit dat ‘een TG-er’ minister wordt in het nieuwe kabinet.”

Een vol bord

Vanuit dat kabinet komt Adriaansens maandag aan het hoofd te staan van een veranderend ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Door de verschillende nieuwe posten in Rutte IV zijn sommige taken straks niet meer belegd binnen haar ministerie.

Ondanks de naam van haar ministerie wordt Rob Jetten (D66) als minister voor Klimaat en Energie bijvoorbeeld hoofdverantwoordelijk voor het klimaatbeleid. Daarnaast komt het voortslepende dossier rond de Groningse gaswinning te liggen bij staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66).

Dat betekent niet dat Adriaansens zich de komende vier jaar hoeft te vervelen. Zo zal ze zich volop kunnen bezighouden met de economische gevolgen van de nog altijd voortslepende coronapandemie. En zelfs als die eindelijk achter ons ligt is er nog de hoognodige verduurzaming van de economie. Oftewel, “er ligt voldoende op mijn bordje, dus daar ga ik me voor inzetten”, aldus Adriaansens tegenover de NOS.