Van de Bunt helpt Radboud Universiteit bij zoektocht naar rector

20 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Radboud Universiteit is op zoek naar een nieuwe rector magnificus. Adviesbureau Van de Bunt ondersteunt de Nijmeegse academische instelling hierbij. 

De zoektocht startte nadat Han van Krieken, de huidige rector magnificus, afgelopen november aankondigde dat hij in oktober 2023 na de 100ste verjaardag van de Radboud Universiteit zijn taken zal neerleggen. Krieken bekleedt de rol sinds 2016.

De rector magnificus staat aan het hoofd van het vierkoppige college van bestuur, dat de dagelijkse leiding heeft over de Radboud Universiteit. De rector dient als boegbeeld en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek. Ook stimuleert hij of zij samenwerking, zowel tussen de faculteiten als met partijen buiten de universiteit.

Han van Krieken, Rector Magnificus, Radboud Universiteit

Uitgebreide wensenlijst

Het uitvoeren van deze en tal van andere taken vereist uiteraard de nodige kennis en expertise. Niet voor niets heeft de sollicitatiecommissie van de Radboud Universiteit een lijst gepubliceerd met kenmerken waaraan de nieuwe rector magnificus idealiter voldoet.

“Je beschikt over een breed netwerk binnen en buiten de universitaire wereld. Je hebt bestuurlijke en analytische vaardigheden en het vermogen om strategisch te denken en handelen. Je bent een teamspeler en hebt een verbindende rol in de teams waarin je werkt. Je wekt vertrouwen. Je bent integer”, zijn enkele van de genoemde wensen.

Grote verantwoordelijkheid

Van het selecteren van de juiste kandidaten hangt heel wat af. De Radboud Universiteit kan leunen op een jaarbudget van honderden miljoen euro’s en telt circa 25.000 studenten en bijna 6.000 medewerkers. De rector magnificus draagt de eindverantwoordelijkheid voor al dit geld en al deze mensen. 

Om ervoor te zorgen dat in oktober de best mogelijke kandidaat het stokje overneemt van de huidige rector magnificus, schakelde de sollicitatiecommissie Van de Bunt in. Het Amsterdamse adviesbureau zal de academische instelling de komende tijd ondersteunen bij het werving- en selectieproces. 

Geïnteresseerden kunnen tot en met 2 april solliciteren naar de functie. Enkele weken later vinden de eerste gesprekken plaats. De nieuwe rector wordt op 17 oktober 2023 beëdigd.