Nolan, Norton & Co. failliet en werkt aan doorstart

29 oktober 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het gerenommeerde adviesbureau Nolan, Norton & Co. uit Zeist is onlangs door de rechtbank in Midden-Nederland failliet verklaard. Het management team van het adviesbureau onderzoekt momenteel samen met de curator de mogelijkheid om een doorstart te maken, bevestigt Managing Partner Ger Damen tegenover Consultancy.nl.

Nolan, Norton & Co. is opgericht door Harvard academici Richard Nolan en David Norton en is sinds 1988 in Nederland gevestigd. In 2002 werd het onderdeel van Atos Consulting, na de overname van KPMG Consulting door Atos. Begin 2006 besloot het management van Nolan, Norton & Co. om zich via een management buyout te splitsen van Atos en als aparte entiteit verder te gaan.

Nolan Norton & Co

Tussen 2006 en heden heeft het adviesbureau een sterke reputatie en trackrecord opgebouwd, werkend op het snijvlak tussen strategy en management consulting. Ook had het consultancybureau een onderzoekstak (‘Nolan Norton Institute’), die geleid werd door de bekende adviseur en hoogleraar Hans Strikwerda*. Nolan, Norton & Co. had op zijn hoogtepunt zo’n 30 a 35 adviseurs in dienst.

Volgens Damen zijn er drie hoofdredenen voor het faillissement van Nolan, Norton & Co aan te wijzen. Ten eerste, de aanhoudende crisis heeft geleid tot een forse vraaguitval, waardoor het advieskantoor te weinig werk wist binnen te slepen voor het aantal werkzame adviseurs. Ten tweede, het consultancybureau kreeg steeds meer last van het toenemende gebruik van zogeheten ‘preferred supplier agreements’ (PSA’s) bij multinationals. Grote bedrijven zijn steeds meer bezig met het rationaliseren en consolideren van (internationale) externe partners, wat leidt tot een kleinere pool van leveranciers. Dergelijke PSA’s werken over het algemeen ten nadele van lokale consultancyspelers, doordat het hen ontbreekt aan een internationale footprint. Tot slot wijst Damen naar de verhoogde (prijs)concurrentie van ZZP’ers, met name voor kleine opdrachten.

Doorstart

De rechtbank heeft Raimond Dufour aangesteld als curator. Hij onderzoekt momenteel samen met het partnerteam* de mogelijkheden tot een doorstart.

Nolan Norton Co - Doorstart

Slachtoffers

Met het omvallen van Nolan, Norton & Co. is wederom een toonaangevend adviesbureau slachtoffer geworden van de crisis. Gisteren nog werd bekend dat VLDV, een specialist uit Tilburg op het gebied van continu verbeteren, ook failliet werd verklaard. Andere bekende recente voorbeelden: Monitor, LECG Corporation, Dutch Dream Group (opgekocht door KplusV) en Segment Personeel (overgenomen door Necker van Naem).

* Naast zijn advieswerk is Hans Strikwerda ook hoogleraar Organisatieleer en Organisatieverandering aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

** Het partnerteam bestaat uit Ger Damen, Ernest-Jan Mutsaers, Jeroen Dubel en Hans Strikwerda.