Eurogroup: directie heeft voorbeeldrol tijdens HNW uitrol

01 september 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd

In de afgelopen jaren heeft Eurogroup Consulting diverse organisaties geholpen met het implementeren en verankeren van Het Nieuwe Werken (HNW*). In een reeks van 7 artikelen beschrijven Eurogroup Consulting adviseurs Marileen Kan en Sawan Bruins de belangrijkste lessons learned. De lessen zijn gebaseerd op ervaringen bij Essent, Oracle Nederland en Sanoma Media, bedrijven die Het Nieuwe Werken hebben omamrd.

Les 5: laat de directie een voorbeeldrol spelen
Het top management vervult daarnaast een belangrijke voorbeeldrol in de mentale veranderingen. Bij Oracle was er direct actieve ondersteuning vanuit het Nederlandse MT, vertelt Jannie Roos: “Een aantal van onze MT-leden nam vanaf het begin het voortouw in het traject. Niemand een eigen plek, dan ook de directie en hoger management niet. Het gebouw is van iedereen. Niet alleen vlak na de verhuizing, maar nu nog.”

De directie van Sanoma Media heeft nog wel een eigen zone gekregen, maar geen eigen kamers meer. Gieta Veersma: “De directieleden beseften gelukkig welke impact zij zouden hebben op het traject. Zij hebben nu het spits afgebeten door als eerste over te gaan op de nieuwe werkwijze en ook als eerste de managementtraining te volgen.”  Essent’s CFO is de sponsor van het @nders werken traject. Sabrina Palermo: “Hij treedt zeer actief op als ambassadeur binnen de organisatie en geeft zelf het goede voorbeeld.”

De zeven lessons learned van Het Nieuwe Werken
- Les 1: laat het Nieuwe Werken aansluiten bij strategische doelen
- Les 2: overtuig de directie via een business case met vierkante meter besparingen
- Les 3: pas pand en ICT aan om flexibeler werken daadwerkelijk mogelijk te maken
- Les 4: geef aandacht aan de veranderende leiderschapsstijl
- Les 5: laat de directie een voorbeeldrol spelen
- Les 6: betrek de hele organisatie in een vroeg stadium voor draagvlak
- Les 7: zet in op strak project management, want er komt veel bij kijken

* Wat is Het Nieuwe Werken?
Het Nieuwe Werken (HNW) is een visie waarbij recente ontwikkelingen in de informatietechnologie als aanjager gelden voor een betere inrichting en bestuur van het kenniswerk. Het gaat om vernieuwing van de fysieke werkplek, de organisatiestructuur en -cultuur, de managementstijl en niet te vergeten de mentaliteit van de kenniswerker en zijn manager.