Verander-savvy consultants in trek bij organisaties
Ondanks tekorten op de arbeidsmarkt vallen er bij veel organisaties ontslagen. Vooral in de techsector vallen de laatste tijd harde klappen. Ronald de Zoete, Managing Director van Badenoch + Clark, weet wel hoe dat komt. “Bedrijven hebben veel meer behoefte aan professionals die zich kunnen aanpassen aan verandering.”
Het oogt tegenstrijdig. Aan de ene kant doet de economie het ondanks de torenhoge inflatiecijfers best goed. De jongste CBS-cijfers laten zien dat het bbp in het laatste kwartaal van 2022 met 0,6% groeide. Ook is er bijna geen sector meer te vinden zonder personeelstekorten.
Zorg, onderwijs, bouw, techniek, kinderopvang, openbaar vervoer, horeca, de politie en ook de consultancy: al deze branches zijn recent in het nieuws geweest vanwege hun schreeuw om personeel.
Tegelijkertijd staat de media ook bol van bezuinigingsrondes. Bij PostNL worden honderden banen geschrapt, net als bij Mercedes-Benz in ons land en bij tal van techbedrijven die niet zo lang geleden nog floreerden.
In het buitenland is het overigens niet anders. Ontslagrondes zijn bijna aan de orde van de dag bij techreuzen als Dell, Microsoft, Accenture, Google, Amazon en Meta.
Mismatch in competenties en skills
Wat is er nou precies aan de hand in de markt? Ronald de Zoete, Managing Director van recruitmentbureau Badenoch + Clark, heeft een duidelijke visie op de genoemde ontwikkelingen. “Die talrijke ontslagen komen in feite neer op een mismatch tussen de competenties en skills die organisaties nodig hebben én de competenties en skills die ze in huis hebben.”
Met andere woorden, bedrijven hebben tegenwoordig “veel meer behoefte aan professionals met andere skills, die passen bij deze tijd”.
Van een dergelijke mismatch is al jarenlang sprake. Boston Consulting Group durfde enkele jaren geleden een prijskaartje te hangen aan deze mismatch: ze kostte destijds alleen al de 25 rijkste landen ter wereld jaarlijks zo’n $10 biljoen (€7,7 biljoen) aan ongerealiseerd bbp.
Volgens De Zoete is de mismatch de afgelopen jaren nog verder toegenomen. Vooral de groeiende kloof in digitale vaardigheden en de snelle opkomst van nieuwe vakgebieden en urgente thema’s (bijvoorbeeld duurzaamheid) zijn hier debet aan.
Verandering als constante
Aan de basis van de mismatch ligt (snelle) verandering, zegt De Zoete. “De enige constante waar bedrijven nu mee te maken hebben, is verandering. Of je het transitie, transformatie, herstructurering, groei, change management of wat dan ook noemt, organisaties hebben met verandering te maken. Vaak onder invloed van nieuwe, innovatieve technologieën.”
“Consultants zijn gewend om met die continue verandering om te gaan, dat maakt ze zo gewild.”
Een uitdaging waar organisaties mee kampen is dat veel van hun huidige werknemers niet mee kunnen met die verandering, simpelweg omdat ze de competenties en skills niet bezitten. Of niet mee wíllen, waardoor weerstand ontstaat.
“Veel werknemers die al tien, twintig jaar voor dezelfde organisatie werken, leveren een andere waarde dan vroeger. Daarom zie je nu al die ontslagen om je heen. Want de groei van dergelijke bedrijven stagneert, ze kunnen zich niet goed aanpassen aan de eisen van de huidige markt.”
Verandergezinde professionals
De Zoete constateert in zijn dagelijkse praktijk (Badenoch + Clark werft talenten voor uiteenlopende bedrijven) dat deze trend heeft geleid tot een verdere intensivering van de zoektocht naar ‘verander-savvy’ (verandergezinde) professionals, zoals De Zoete ze aanmerkt. “Dit zijn werknemers die wél met verandering kunnen omgaan, die ‘IT-savvy’ zijn, de kansen van data science zien, en die dus over andere skills en competenties beschikken.”
Niet zelden gaan organisaties op zoek naar zulke professionals in de consultancywereld. “Zij zijn gewend om met die continue verandering om te gaan, dat maakt ze zo gewild.”
Badenoch + Clark is gespecialiseerd in het bemiddelen van experts afkomstig uit de consultancymarkt die de stap maken naar het bedrijfsleven. “Enerzijds zijn dat voormalige adviseurs uit de consultancy die kiezen voor een vaste baan in het bedrijfsleven. Of dat nu een startup, scale-up of corporate organisatie is. Anderzijds zijn het zzp’ers in medior- en seniorrollen die hun kennis en ervaring tijdelijk willen aanbieden aan organisaties.”