SiRM helpt ziekenhuizen, maar kijkt ook voorbij de crisis

07 juli 2020 Consultancy.nl

De coronacrisis trekt zijn spoor door het consultancylandschap. De impact verschilt echter per bureau. Recruitment- en interimspecialist Badenoch + Clark sprak met verschillende opdrachtgevers uit de adviesbranche over hun ervaringen in coronatijd. Een daarvan is SiRM, dat veel werk doet in de zorg en de directe gevolgen van Covid-19 dan ook van dichtbij meemaakt. Tegelijkertijd probeert het bureau juist ook te kijken naar de lange termijn: “De uitdagingen over vijf, tien en twintig jaar blijven. Denk aan het tekort aan personeel, de vergrijzing die doorzet en de samenwerking in de complete zorgketen.”

Het Utrechtse SiRM richt zich volledig op gereguleerde markten, zoals de zorg, energie en cultuur. Als zodanig is de omzet niet heel conjunctuurgevoelig. Tegelijktijdig speelt er wel van alles in de sectoren die het bureau bedient, uiteraard met name in de zorg.

Nu de piek aan coronapatiënten achter de rug is, is het letterlijk van levensbelang om de reguliere zorg weer zo snel en effectief mogelijk op te schalen. Om hierbij te helpen heeft SiRM een plan ontwikkeld dat het gratis beschikbaar stelt aan ziekenhuizen. In korte tijd publiceerde SiRM een stappenplan van vijf dagen. Daarop kunnen ziekenhuizen hun eigen projectplan baseren om de reguliere zorg weer op te schalen.

SiRM helpt ziekenhuizen, maar kijkt ook voorbij de crisis

“Wij hebben die kennis en projectervaring in huis, dus het voelde vanzelfsprekend om daar iets mee te doen”, vertelt Jan-Peter Heida, oprichter en Partner Healthcare en Energy. “Reguliere zorg stopte, OK’s sloten en IC-capaciteit werd maximaal opgeschaald, dus ziekenhuizen maakten een vrije val.”

“Elk ziekenhuis heeft een bepaalde capaciteit”, vult Partner Healthcare Thijs Stoop aan. “Op dit moment is een bepaald deel daarvan ingericht voor coronazorg. Sommige specialisten zijn ongelooflijk druk, sommige minder. Wie heeft die reguliere zorg het snelst nodig? Welke patiënt loopt het grootste gevaar als die zorg stopt? Hoe schaal je die op? Je kunt wel opereren, maar als er geen herstelbedden zijn houdt het op. Of je hebt wel bedden, maar geen personeel. Dat soort analyses zijn van belang om de noodzakelijke, reguliere zorg te hervatten.”

De crisis voorbij

Als zorgadviseurs zien Stoop en Heida als geen ander wat Covid-19 teweegbrengt. Tegelijkertijd proberen ze de situatie wel in perspectief te plaatsen. En terwijl initiatieven zoals het gratis opschaalplan momenteel van groot belang zij, pleiten ze ervoor om ook in deze crisistijd de lange termijn in het oog te blijven houden.

“Het is een bizarre crisis met grote maatschappelijke en persoonlijke impact, maar als je nu kijkt naar de sterftecijfers lijkt de invloed op de gemiddelde levensverwachting, bruut gezegd, best mee te vallen”, legt Stoop uit. “Met de griepepidemie van 2018 was er bijvoorbeeld ook een flinke piek in sterfgevallen. We kunnen uiteraard nog niet zeggen hoe het verder verloopt. Is dit ook een tijdelijke piek of zet het door? Komt er een medicijn dat IC-opname voorkomt? Of lukt het een vaccin te ontwikkelen? In dat stadium wil je komen.”

Jan-Peter Heida en Thijs Stoop - SiRM

“Iedereen heeft het nu over corona, maar over een jaar of drie zijn de effecten uitgemiddeld”, vult Heida aan. “De uitdagingen over vijf, tien en twintig jaar blijven. Denk aan het tekort aan personeel, de vergrijzing die doorzet en de samenwerking in de complete zorgketen. De zorg staat onder druk en healthcare vormt 10% van de landelijke economie, dus er liggen waanzinnig veel vraagstukken in het verschiet.”

Hoop in bange dagen

In dit perspectief biedt de coronacrisis gek genoeg zelfs wat hoop voor de toekomst, zo stelt Heida: “Deze crisis liet zien hoe snel zorginstanties kunnen schakelen, heel gaaf. Hopelijk geeft dat zelfvertrouwen en houden ze die vaardigheden vast.”

“Er is enorm veel aandacht voor de publieke zaak”, voegt Stoop toe, “de overheid, vitale beroepen, de zorg. De teneur is dat er meer waardering voor mag komen. Hopelijk beklijft dat.”

Ook voor de energiebranche ziet Heida kansen. Zo hoopt hij dat de crisis kan bijdragen aan een versnelling van de energietransitie: “We werken aan een project rondom warmtenetten, een alternatief voor aardgas. Als er straks een herstelwet komt, wordt die uitrol wellicht versneld. Dan houd je mensen aan het werk en voorkom je later een piekvraag, omdat de vraag wordt uitgesmeerd.”

Helaas zijn er ook sectoren waar het zilveren randje van de crisis nog moeilijk te zien is, zoals de cultuurbranche. Ook daar draagt SiRM echter zijn steentje bij: “We berekenen voor een taskforce van het Ministerie van OC&W de impact van de crisis op de culture sector”, vertelt Heida. “Wat is de economische schade voor theatergezelschappen? Hoe kun je dat goed doorrekenen zonder ze tekort te doen? Hoe naar een crisis ook is, het maakt ons werk nog uitdagender en interessanter.”