Digitalisering kan kwart personeelstekort in de zorg oplossen
De zorgsector kan een aanzienlijk deel van het personeelstekort opvangen door slimme digitalisering. Dat stelt adviesbureau SiRM in onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Volgens het prognosemodel ‘Zorg en Welzijn’ is er in 2028 een arbeidsmarkttekort binnen het zorg- en welzijnsdomein van 87.000 personen, op basis van demografische ontwikkelingen en andere trends. Dit komt neer op rond de 59.000 fte (veel zorgprofessionals werken namelijk parttime).
Volgens het onderzoek van SiRM kan digitalisering zorgen voor een aanzienlijke efficiency- en productiviteitsverbetering. Omgerekend in arbeidspotentieel levert dit tegen 2028 een besparing op van 16.000 fte, ongeveer een kwart van het verwachte arbeidsmarkttekort, zo becijferen de onderzoekers.
De grootste productiviteitsverbetering kan worden behaald binnen de verpleging, specifiek bij de zorgprofessionals binnen de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT). De inzet van digitale zorg binnen de verpleging zou leiden tot een productiviteitsverbetering, aangezien er minder (thuis)zorgmomenten nodig zijn bij cliënten als gevolg van de inzet van zorg op afstand.
Ook kunnen herhaalhandelingen efficiënter worden uitgevoerd. Een passende inzet van de medicijndispenser leidt bijvoorbeeld tot een gemiddelde productiviteitsverbetering van 3,3 uur per cliënt per week. Dat komt doordat de zorgprofessional niet meer meerdere keren per dag hoeft langs te komen voor medicatietoediening, in het geval de cliënt de juiste medicatie op het juiste moment door de dispenser krijgt aangereikt.
Andere opbrengsten die digitalisering kan opleveren, bestaan onder meer uit een reductie van de polikliniekbezoeken als gevolg van digitale vervolgzorg en lagere materiaalkosten (door het voorkomen van natte kleding of lakens wanneer slim incontinentiemateriaal wordt ingezet).
Ook kunnen technologische hulpmiddelen een rol spelen in de preventie, bijvoorbeeld door heupfracturen te voorkomen met een heupairbag.
Digitalisering in de zorg
Door de groeiende krapte op de arbeidsmarkt zet de overheid al jaren in op tal van maatregelen die de arbeidsmarkt voor zorgprofessionals een impuls moeten geven.
Inzetten op slimme(re) technologie wordt gezien als een belangrijk deel van de oplossing. Eerder schetste Gupta Strategists al op basis van onderzoek hoe bestaande technologie een flinke bijdrage kan leveren aan het uit handen nemen van werkzaamheden.
Het stimuleren van zorgprofessionals om meer uren te draaien is een andere mogelijke oplossingsrichting. Maar ook hoger loon, meer focus op welzijn (veel zorgprofessionals kampen met verzuim en burnouts), het verminderen van verloop, slimmere inzet van medicatie, een betere aansluiting tussen scholing en de arbeidsmarkt, herintreding en bijscholing en het versterken van het netwerk van mantelzorg zijn mogelijke oplossingen voor het terugdringen van het personeelstekort.