‘Slimmere inzet medicatie kan personeelstekort in zorg verkleinen’
Het slimmer inzetten van medicijnen kan het personeelstekort in de zorgsector flink terugdringen. Dat blijkt uit onderzoek van PwC.
Het is inmiddels een overbekend probleem: het structurele personeelstekort in de zorg. Momenteel komen ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen al vele handen tekort, en het wordt de komende jaren alleen maar erger.
Zo voorspelt ABF Research op basis van een analyse dat het tekort tegen 2031 zal zijn opgelopen tot maar liefst 135.000 medewerkers. Voor het einde van 2022 wordt een tekort voorzien van 49.000 medewerkers.
De belangrijkste oorzaak is simpel: Nederland vergrijst. Was in 1990 12,8% van de bevolking ouder dan 65 jaar, in 2020 ging het volgens het CBS al om bijna 20% – omgerekend zo’n 3,5 miljoen inwoners. Deze ouderen behoeven meer zorg, terwijl de beroepsbevolking de komende jaren nauwelijks zal stijgen en er dus niet veel mensen bijkomen om al die zorg te verlenen.
Deze eenvoudige vaststelling laat ook meteen zien dat het vrijwel onmogelijk is om het tekort weg te werken door veel meer mensen aan te trekken: die zijn er simpelweg niet. Dus zal naar andere oplossingen moeten worden gezocht.
Eerder dit jaar stelde Gupta Strategists op basis van onderzoek al dat het personeelstekort bijna volledig kan worden verholpen door bestaande technologie optimaal in te zetten.
Tot 6.000 fulltime banen besparen
In een andere studie – uitgevoerd in opdracht van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen – concludeert PwC nu dat ook beter, slimmer en gepast medicijnengebruik kan bijdragen aan het ontlasten van zorgpersoneel. Volgens de onderzoekers kan dit in 2031 het arbeidstekort terugdringen met 3.000 tot 6.000 fte, oftewel 8 tot 14% van het personeelstekort.
“Er is nog nauwelijks oog voor de positieve bijdrage die geneesmiddelen en medische technologie kunnen leveren aan arbeidseffectiviteit en passende zorg. Terwijl deze kunnen voorkomen dat we in Nederland op zoek moeten naar duizenden handen voor aan het bed, die er überhaupt niet zijn”, stelt Ab Klink, senior executive advisor bij PwC.
“We kunnen het ons niet veroorloven om bewezen effectieve oplossingen links te laten liggen. Alle sectoren moeten samenwerken en hun bijdrage leveren aan het afwenden van ‘code zwart’ voor de zorgarbeidsmarkt”, aldus Klink.
Op BNR Nieuwsradio geeft de voormalig zorgminister enkele concrete voorbeelden van slimmer medicijngebruik. “Er zijn toedieningsvormen die kunnen leiden tot een enorme afname van de werkdruk van het zorgpersoneel”, legt hij uit.
“Chemotherapie thuis in plaats van in het ziekenhuis is daar een voorbeeld van. Maar ook therapietrouw: de mate waarin de patiënt zijn behandeling – zoals het innemen van medicatie – uitvoert zoals afgesproken met zijn behandelaar, heeft een grote impact op de werkdruk.”