Voormalig zorgminister Ab Klink terug in de consultancy

02 juni 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Zo’n tien jaar na zijn vertrek uit de consultancywereld, keert Ab Klink nu weer terug. Per 1 juli heeft hij zich als Senior Executive Advisor verbonden aan PwC en dochteronderdeel Strategy&.

De voormalig minister van Volksgezondheid (2007 tot 2010 in het kabinet Balkenende IV) was tussen 2011 en 2013 als partner werkzaam bij Booz & Company, een strategisch consultancykantoor. In 2014 werd Booz & Company ingelijfd door PwC en sindsdien gaat het bureau als Strategy& door het leven. Bij PwC en Strategy& is Klink nu dus in zekere zin terug op het oude nest. 

In zijn eerdere rol bij Booz & Company gaf Klink leiding aan de zorgpraktijk van het bureau. En nu, tien jaar later, zal hij als senior adviseur terugkeren naar de praktijk. Klink gaat klanten adviseren over strategische vraagstukken en zijn inzichten rondom internationale trends en ontwikkelingen delen met de partners van PwC en Strategy&.

Ab Klink, Senior Executive Advisor, PwC and Strategy&

“Bij PwC kan ik in Nederland, Europa en het Midden-Oosten bijdragen aan het bouwen van een goed functionerend zorgstelsel en de toepassing van digitalisering om de zorg beter te maken. Dat geeft me enorm veel inspiratie”, laat Klink weten.

PwC is een van de grootste zakelijke dienstverleners ter wereld. Het kantoor helpt zorginstellingen – van ziekenhuizen tot verpleeghuizen en medtechs – met alle facetten van hun strategie, van het ontwikkelen van beleid en het lanceren van innovaties tot het verbeteren van de patiëntervaring of het verhogen van de interne efficiency. De technologie-experts van het bureau ondersteunen bij het toepassen van digitale technologieën.

Verder werken de strategie- en corporate finance consultants van PwC en Strategy& met partijen in de zorg aan fusies- en overnames (bijvoorbeeld de recente verkoop van Bergman Clinics) en strategische samenwerkingsverbanden.

Klink was de afgelopen acht jaar jaar bestuurslid bij Coöperatie VGZ, waar hij verantwoordelijk was voor zorginkoop en -innovatie. “Ab is van grote waarde geweest voor VGZ door zijn inzet om de zorg toekomstbestendig te houden. Dit heeft geleid tot meer dan honderd goede voorbeelden van zinnige zorg. Ook leverde Ab een bijdrage aan de totstandkoming van de nieuwe strategie van VGZ”, aldus Alfred Levi, voorzitter van de RvC van VGZ.

“Ab heeft de afgelopen jaren zinnige zorg op de kaart gezet”, voegt VGZ-bestuursvoorzitter Karien van Gennip toe. “Ik spreek namens al onze leden, medewerkers en samenwerkingspartners als ik onze dank uit voor zijn grote inzet voor de publieke zaak.”

Klink heeft een achtergrond in de rechtsgeleerdheid en begon zijn loopbaan op het ministerie van Justitie. Zijn interesse in de zorg kreeg vorm tijdens zijn politieke tijd als lid van de Eerste Kamer voor het CDA, maar vooral gedurende zijn periode als minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport. “Ik ben toen enorm geraakt en geboeid door de zorg”, zei hij jaren geleden.