Bain, BCG en PwC begeleiden verkoop van Bergman Clinics

24 maart 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Bergman Clinics, een internationale groep van onafhankelijke medische klinieken, heeft een nieuwe eigenaar: de Zweeds-Duitse investeerder Triton. Naar verluidt telde de investeerder meer dan €1 miljard neer voor een belang van 70%.

Ongeveer dertig jaar geleden werd Bergman Clinics opgericht. De medisch specialist biedt zorg aan patiënten in Nederland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en Duitsland en telt zo’n 250 specialisten en 3.000 medewerkers. Gezamenlijk behandelen zij jaarlijks meer dan 300.000 patiënten op gebieden als orthopedie, oogheelkunde, gynaecologie, esthetische geneeskunde, cardiologie, gastro-enterologie en dermatologie.

Investeren in innovatie en digitalisering

Onder de vleugels van zijn nieuwe eigenaar – investeringsmaatschappij Triton – streeft Bergman Clinics ernaar zijn geografische footprint uit te breiden en te investeren in technologische innovatie, digitalisering en training. Dat zal uiteindelijk tot voordelen moeten leiden, zowel voor klanten als medewerkers, zo valt te lezen in een persverklaring.

Bain, BCG en PwC begeleiden verkoop van Bergman Clinics

In de gesloten deal heeft Triton een belang van 70% verworven in Bergman Clinics. De oprichtende familie Malenstein – die een aandeel had van 60% in het bedrijf – heeft 40% verkocht aan Triton. Daarnaast heeft Nederlandse private equity-firma NPM Capital zijn belang van 40% teruggeschroefd naar 10%, waarmee 30% aan Triton is overgedragen.

“Bergman Clinics heeft een sterke positie op het gebied van poliklinische zorg, dat een steeds belangrijker onderdeel van de zorgsector vormt. Het bedrijf heeft een sterk medisch platform en de juiste digitale expertise om verder uit te breiden als een gerichte speler in de specialistische zorg in Europa”, laat Anja Bickelmaier weten, Co-Head of Healthcare bij Triton.

Financiële partner

Voormalig CEO Bart Malenstein laat tegenover het FD weten dat het bedrijf heeft overwogen om een ​​minderheidsbelang te verkopen of te kiezen voor een beursgang, maar de ‘zeer goede match met Triton’ maakte dat werd ingestemd met de voorwaarden van de investeerder.

“We zochten vooral een financiële partner die onze groei in Duitsland en Scandinavië flink kan ondersteunen met kapitaal, en zo’n partij wil doorgaans een stevig belang”, aldus Malenstein.

Bergman Clinics-CEO Hans Van der Heijden voegt toe: “We zullen niet alleen profiteren van Tritons expertise in de zorgsector en in het bijzonder zorgdiensten, maar ook van haar internationale netwerk.”

De afgelopen jaren begaf Bergman Clinics zich zelf veelvuldig op het overnamepad. Met de overname in 2019 van Memira – een keten van 47 oogklinieken – betrad de zorggroep voor het eerst de Scandinavische regio.

In september van vorig jaar zette de Nederlandse groep voet in Duitsland, waar het zes klinieken van Capio kocht. In thuisland Nederland nam Bergman Clinics eerder deze maand de Mauritskliniek over, waarmee het zes in dermatologie gespecialiseerde klinieken aan zijn gelederen toevoegde.

Dealmakers

De overname door Triton, die volgens rapporten van Bloomberg wordt geschat op een waarde van meer dan €1 miljard, werd begeleid door verschillende M&A-adviseurs. Strategiekantoren Bain & Company en Boston Consulting Group leverden strategisch advies en verzorgden due diligence-diensten.

Verder werd M&A-advies geleverd door JPMorgan Chase en Rabobank, evenals door Axeco, dat eerder Bergman Clinics had geadviseerd bij het aantrekken van kapitaal bij de Memira-deal. PwC leverde voor de deal zowel financiële due diligence als belastingadvies, terwijl advocaten van Loyens & Loeff, Houthoff, CMS en De Brauw werden ingeschakeld als juridische adviseurs.