Over Morgen helpt Brabant met grootschalige planologische transformatie

10 mei 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Noord-Brabant staat aan de vooravond van een grootschalige planologische transformatie. Experts van adviesbureau Over Morgen helpen de provincie daarbij. 

Sinds de stikstofcrisis staat de agrarische sector in ons land onder grote druk. Kabinet Rutte IV heeft daar in zijn regeerakkoord nog een schepje bovenop gedaan: de stikstofuitstoot moet in 2030 met 50% zijn teruggedrongen en alle sectoren moeten daarvoor “een evenredige bijdrage” gaan leveren. 

De facto betekent dit dat heel wat Nederlandse boeren zullen worden uitgekocht, wat logischerwijs leidt tot veel leegstand van agrarisch vastgoed. Zoals in Noord-Brabant, waar tussen 2017 en 2030 in totaal 6,4 miljoen vierkante meter aan agrarische bebouwing zal vrijkomen, meldt de provincie op zijn website. 

Over Morgen helpt Brabant met grootschalige planologische transformatie

Dit enorme aantal vierkante meters maakt van het vrijkomen van het agrarische vastgoed een maatschappelijk probleem. Massale leegstand kan namelijk leiden tot verloedering en vervuiling van het landschap. Ook zijn dergelijke grote en verlaten locaties aantrekkelijk voor criminelen, die er bijvoorbeeld drugslabs kunnen opstarten.

Helpende hand

Al met al vragen vrijgekomen agrarische bedrijfslocaties om de nodige aandacht. Voor ondersteuning van de herinrichtingsopgave schakelde de provincie Noord-Brabant de hulp in van Over Morgen.

Lisa Olsthoorn, werkzaam bij het adviesbureau als gebiedsontwikkelingsexpert, houdt zich bezig met het ontwikkelen van datagedreven tools die Brabantse gemeenten kunnen ondersteunen in sturing geven aan de transformaties in het buitengebied.

“Met behulp van deze tools wordt duidelijk welke alternatieve functies passen bij een voormalig agrarische bedrijfslocatie”, vertelt Olsthoorn. “Momenteel werken we op dit vlak samen met gemeenten aan pilots. Zo zijn we onder andere in de weer met de ontwikkeling van een financiële rekentool.” 

Ook werkt de Over Morgen-adviseur aan een update van de agrarische leegstandsmonitor en prognose van agrarische leegstand tot 2035. Olsthoorn wordt daarbij onder meer ondersteund door wetenschappers van de Universiteit van Wageningen en specialisten van het Kadaster.

Ook steden transformeren

Niet alleen het Noord-Brabantse buitengebied ondergaat de komende jaren een grootschalige planologische transformatie. Ook in de steden van de provincie zijn veranderingen noodzakelijk, vooral omdat deze – zoals Eindhoven – de laatste jaren flink blijven doorgroeien.

“De grote stedelijke verdichting heeft in meerdere Brabantse steden al plaatsgevonden of is volop in ontwikkeling”, zegt Joey Engelen, gebiedsontwikkelingsexpert bij Over Morgen. “In Brabant doen ze dat slim door vooral te bouwen in gebieden rondom ov-knooppunten.”

De stad Breda kent zo’n soort gebied: ’t Zoet. Dat is het terrein van voormalig suikerfabriek CSM (oppervlakte: 26 hectare), gelegen tegen het centrum van de Noord-Brabantse stad en niet ver van het treinstation. De komende jaren wordt ’t Zoet omgetoverd tot levendige woon-werklocatie.

Engelen houdt zich bij dit grote project namens de provincie onder andere bezig met “het stimuleren van integraliteit van vraagstukken” over klimaat, mobiliteit en biodiversiteit. “Ik leg de lat daarbij hoog, zodat ’t Zoet een voorbeeld wordt voor Nederland als het gaat om toekomstbestendige gebiedsontwikkeling.”