Berenschot: Eindhoven niet voorbereid op inwonersgroei

26 april 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De ambtelijke organisatie van Eindhoven is onvoldoende voorbereid op de groei die de gemeente de komende jaren naar verwachting zal doormaken. Dat concluderen onderzoekers van Berenschot in een nieuw rapport.

Toen elektronicabedrijf Philips zich eind 19e eeuw in Eindhoven vestigde, veranderde de plaats in enkele decennia in een betrekkelijk grote gemeente met vele tienduizenden inwoners. In de daaropvolgende jaren zette die trend zich voort – mede aangestuwd door de komst van andere bedrijven, zoals chipgigant ASML.

Ondertussen telt Eindhoven ruim 238.000 inwoners. En daar blijft het naar alle waarschijnlijkheid niet bij – de Noord-Brabantse gemeente houdt er namelijk rekening mee dat haar bevolkingsomvang de komende jaren zal doorgroeien naar een slordige 300.000 inwoners. 

Berenschot: Eindhoven niet voorbereid op zijn inwonersgroei

Dat komt neer op een groei van meer dan 25% ten opzichte van het huidige inwoneraantal. Logischerwijs zullen de komende jaren veel nieuwe woningen moeten worden bijgebouwd om al deze inwoners te huisvesten.

Daarnaast moet ook het ambtelijke apparaat van Eindhoven flink onder handen worden genomen, zo blijkt uit een studie van adviesbureau Berenschot, dat in opdracht van Eindhoven de gemeentelijke organisatie tegen het licht hield.

Het ambtenarenapparaat ‘piept en kraakt’

Voor de studie bekeken de onderzoekers onder andere hoe de ambtelijke organisaties van gemeenten met ongeveer dezelfde omvang ervoor staan. Ook spraken ze met 900 ambtenaren van de gemeente Eindhoven. Conclusie: er is nog veel werk aan de winkel. 

“Een paar jaar geleden was de organisatie verwaarloosd. Er zijn sindsdien wereldprestaties geleverd. Maar het is nog niet genoeg”, zegt Berenschot-consultant Taeco Tol in het Eindhovens Dagblad (ED). “In vrijwel alle gesprekken horen we over de hoge werkdruk en dat is echt een risico. Werknemers lopen op hun tandvlees.” 

Jolanda Breuer, lid van de directieraad van de ambtelijke organisatie van de gemeente Eindhoven, geeft aan dat de conclusie van het onderzoek pijn doet. “We hadden gehoopt op andere uitkomsten maar weten nu waar we aan toe zijn. De stad is booming en wacht niet op ons. Er is veel te doen.” 

Denken in oplossingen

Wil de gemeente Eindhoven niet ten ondergaan aan zijn groei, dan moeten onder andere meer ambtenaren worden aangenomen. Hoeveel extra medewerkers er nodig zijn, daarover laten de specialisten van Berenschot zich in hun onderzoeksrapport niet uit. 

Waar ze wel nader op ingaan is de manier waarop de ambtelijke organisatie van Eindhoven functioneert. Zo kan veel van het werk volgens het adviesbureau slimmer en efficiënter worden uitgevoerd. En met die verbeterslag wordt de werkdruk eveneens verlaagd, aldus de onderzoekers. 

Deze maand gaan alle betrokkenen – zoals wethouders, gemeenteraad, ambtenaren en de directie van de ambtelijke organisatie – met elkaar in gesprek over de uitkomsten van het onderzoeksrapport. Aan de hand daarvan wordt een plan ontwikkeld waarmee Eindhoven haar bevolkingsgroei het hoofd kan bieden.