Inge van Dijk (Over Morgen) wil onze leefwereld groener maken
Sinds deze lente zet Inge van Dijk zich in als junior consultant bij Over Morgen. Waarom koos ze voor het Amersfoortse adviesbureau voor een duurzame leefomgeving? En hoe bevielen de eerste maanden?
Helemáál als de eerste dag voelde het niet, toen Inge van Dijk in mei het kantoor van Over Morgen binnenliep. “Tijdens mijn studietijd liep ik al stage bij Over Morgen”, vertelt Inge, die afgelopen jaar haar masteropleiding Urban Environmental Management aan de Universiteit van Wageningen afrondde.
Toen ze zich ging oriënteren op haar eerste stappen op de arbeidsmarkt zocht ze een bedrijf waar ze veel kon leren, goede begeleiding zou krijgen én ze met haar “groene hart” haar ei kwijt zou kunnen. Al snel besefte ze dat ze die werkgever al had ontmoet: “Al die dingen zag ik in Over Morgen.”
Bij het Amersfoortse bureau gaat Inge zich richten op integrale duurzame gebiedsontwikkeling. “En dan vooral het laten landen van al die opgaven in gebiedsontwikkelingen”, geeft ze aan. “Daarin zal ik focussen op de duurzaamheidsthema’s en laat ik andere mensen worstelen met de woningbouwopgave, want dat is wel ver van mijn bed.”
De waarde van duurzaamheid
En hoewel het belang van duurzaamheid inmiddels wel is geland binnen de samenleving, komen bij duurzame gebiedsontwikkeling nog genoeg uitdagingen kijken. “In gebiedsontwikkeling is niet alleen het willen belangrijk, het moet vooral uitvoerbaar zijn”, legt Inge uit.
“Daarnaast spelen bij gebiedsontwikkeling ook heel veel andere opgaven zoals energie-armoede, woningnood, stikstof. Ik snap dat daardoor duurzaamheid naar de achtergrond kan verdwijnen. Het is de uitdaging om de waarde van duurzaamheid aan te duiden en in een businesscase rond te krijgen. Daarvoor moeten we de waarde van veel maatregelen nog veel inzichtelijker maken.”
Inge denkt te kunnen bijdragen aan het integreren van al die complexe opgaven doordat ze altijd op zoek is “naar inzicht en overzicht”, zo legt ze uit. “Ik leg makkelijk verbanden tussen onderwerpen en kan klanten hier ook in meenemen.”
“Ik heb zin in om in gesprek te gaan met onze opdrachtgevers, bewoners en andere stakeholders om de opgaven beter te begrijpen en te horen wat er speelt”, blikt ze enthousiast vooruit. “Daarnaast heb ik zin in het sparren met collega’s over hoe we de klant en de wereld gaan helpen.”
“Ik woon zelf in een grijze binnenstad en ik weet dat groen gelukkig maakt.”
Voorlopig is ze echter vooral nog zelf aan het leren – hoewel, “als ik eens diep nadenk: tijdens mijn stage heb ik een beter inzicht gecreëerd in de beleidsdoelen voor klimaatadaptatie in Nederland. Daarmee begrijpen we beter welke beleidsdoelen minimaal of ambitieus zijn op het nationale vlak. Dat draagt bij aan het gesprek binnen Over Morgen rondom klimaatadaptatie en hopelijk ook buiten organisatie.”
Rebel gardening
Gevraagd naar haar droomopdracht hoeft Inge niet lang na te denken. “De uitwerking van een visie of plan voor het groenste gebied van Nederland. Ik woon zelf in een grijze binnenstad en ik weet dat groen gelukkig maakt. Ik word gelukkig van plaatjes van woontorens met supergroene balkons en muren, dat zou ik wel willen helpen realiseren.”
Zelf probeerde ze dat ook al een beetje, met gemengd succes. “Ik wilde een geveltuintje aanleggen maar dat mocht niet van de gemeente. Daarom heb ik mijn brave versie van rebel gardening gedaan: een grote plantenpot met bamboe neergezet.”
Ook probeert ze op andere manieren bij te dragen aan een groenere wereld. “Ik kies voor de duurzamere opties wanneer die keuze er is: vegetarisch eten, plastic waterflesjes afslaan, met het ov reizen. Daarnaast geloof ik in het rimpeleffect: jouw acties inspireren anderen misschien om ook voor de duurzamere keuze te gaan.”
Dat ze nu ook via haar werk anderen kan inspireren ziet Inge als een groot voorrecht. “Ik ben trots dat ik nu al zo’n toffe baan met fijne mensen heb gevonden. Sommige mensen doen daar jaren over.”