Over Morgen wint award voor gebruik van geografische informatie in leefgebied

23 september 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Over Morgen heeft een prijs in de wacht gesleept voor de manier waarop het geografische informatie weet te benutten voor het verbeteren van de besluitvorming in en rondom het leefgebied.

Het adviesbureau uit Amersfoort adviseert publieke en private opdrachtgevers over hoe ze het leefgebied van steden en buitengebied kunnen verbeteren. Het bureau doet dit vooral op het snijvlak van gebiedseconomie, mobiliteit, vastgoedontwikkeling en energie.

In dit soort trajecten maakt Over Morgen veelvuldig gebruik van geografische informatie. Met de toepassing van ruimtelijke gegevens – vaak via geografische informatiesystemen (GIS) – kunnen nauwkeurige kaarten worden ontwikkeld van de leefomgeving en objecten binnen dit gebied. Dit helpt onder meer bij het plannen van vernieuwing of het verbeteren van processen en besluitvorming.

Ruben Visser (links) en Ed van Ingen (rechts)

“Geo-data is voor Over Morgen essentieel in ons werk. We hebben de afgelopen jaren diverse GIS-oplossingen gemaakt die bijdragen aan positieve impact op onze leefwereld,” aldus Ruben Visser, bestuurder bij Over Morgen.

Zo bracht Over Morgen voor gemeente Den Haag in kaart waar alle laadpalen voor elektrische auto’s staan, zodat de gemeente ook in beeld kreeg waar nog behoefte was aan extra laadplekken. De analyse bleek zo waardevol dat deze ondertussen voor meer dan 50 gemeenten is uitgevoerd.

Ook maakte Over Morgen voor een opdrachtgever inzichtelijk hoe bomen en struiken verdeeld zijn over het land. En voor een gemeente die inzet op flinke groei werd een gebiedsontwikkelingsstrategie opgesteld, waarbij geografische informatie als belangrijke input diende voor het plan.

GIS Impact Award

Sinds 2018 werkt Over Morgen voor het analyseren en visualiseren van geografische data met Esri, een internationale leverancier van geografische informatiesystemen. Over Morgen is als Silver Partner verbonden aan het Esri-netwerk.

Visser: “Goede oplossingen voor de leefomgeving worden gedreven door begrijpelijke data-analyses en inspirerende beelden. Over Morgen maakt toepassingsgerichte producten die we altijd visualiseren op de kaart. In de samenwerking met Esri creëren we waarde voor de leefomgeving.”

Met succes, want tijdens de Esri GIS Conferentie kreeg Over Morgen van de tientallen partners in het netwerk de eerste GIS Impact Award uitgereikt. “Een mooie erkenning en aanmoediging voor ons werk,” aldus Visser.

Esri-directeur Ed van Ingen spreekt lovende woorden over het Amersfoorste adviesbureau: “Over Morgen maakt in meerdere projecten bij diverse organisaties veel impact in de duurzame leefomgeving. Hierbij benutten ze de mogelijkheden van geo-informatie maximaal en zijn daarmee de terechte eerste winnaar van deze award.”

Wereldwijd maken meer dan 30.000 bedrijven en 40.000 overheidsinstanties gebruik van de systemen van Esri. Het Amerikaanse bedrijf is de marktleider in het segment van GIS – volgens een recente schatting heeft de onderneming zo’n 40% van de mondiale GIS-markt in handen.