Eefje Hendriks over werken bij adviesbureau Over Morgen

04 mei 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sinds begin dit jaar zet Eefje Hendriks zich in als adviseur bij Over Morgen. Waarom koos ze juist voor dit adviesbureau? En wat drijft haar in haar werkzaamheden? 

“Ik maak me al lange tijd zorgen over het klimaat”, trapt Eefje af, die tot voor kort actief was bij belangenbehartiger Milieudefensie. “Toen ik besloot om van baan te wisselen, stond voor mij wel vast dat ik per se wilde blijven werken aan het thema klimaat. Bij Over Morgen is dat beslist mogelijk.”

Het adviesbureau houdt zich namelijk bezig met vrijwel alle deelthema’s die vallen onder de energietransitie en zet daarbij in grote mate in op het versnellen van de uitvoer ervan, vertelt Eefje, die in 2017 een master in internationale betrekkingen afrondde aan Universiteit van Leiden. 

Eefje Hendriks, Adviseur bij Over Morgen

“Na jaren werken aan landelijke publiekscampagnes had ik ook behoefte om op andere schaal bezig te zijn met zichtbare oplossingen”, licht Eefje haar overstap verder toe. “De focus van Over Morgen op duurzame gebiedsontwikkeling en publieke opdrachtgevers waren voor mij een ideale combinatie om die behoefte te vervullen.” 

Een voorbeeld van die focus? De provincie Noord-Brabant schakelde Over Morgen in voor hulp bij een grootschalige planologische transformatie, die te maken heeft met de stikstofcrisis. Daardoor zullen heel wat Brabantse boeren worden uitgekocht, wat leidt tot veel leegstand van agrarisch vastgoed. 

Tot 2030 zal in Noord-Brabant bij elkaar opgeteld maar liefst 6,4 miljoen vierkante meter aan agrarische bebouwing vrijkomen. Over Morgen hielp de provincie recent bij deze gigantische herinrichtingsopgave door een tool te ontwikkelen waarmee Brabantse gemeenten sturing kunnen geven aan een duurzame transformatie van hun buitengebieden. 

Antropoloog

Hendriks laat weten dat dit soort klantopdrachten haar erg interessant lijken. “Daarnaast vind ik het ook leuk om aan projecten te werken waar veel verschillende stakeholders bij betrokken zijn en waar we lokale, duurzame initiatieven kunnen uitlichten en opschalen.” 

“Eefje kijkt niet alleen wát er nodig is, maar vooral ook wie erbij betrokken is.”

Die voorkeur heeft wellicht te maken met haar achtergrond: Eefje rondde eerder ook een bachelor in antropologie af. “Als antropoloog schakel ik snel tussen verschillende perspectieven en weet ik die samen te brengen. Daarnaast heb ik veel ervaring in en kennis over hoe je mensen kunt verenigen en activeren achter één doel.”

Over Morgen herkent zich daarin. “Eefje kan als geen ander schakelen: van bewoners van het landelijk gebied tot hoge beleidsmakers: ze gaat met iedereen het gesprek aan en verbindt verschillende zienswijzen in een gedragen gebiedsaanpak. Eefje kijkt niet alleen wát er nodig is, maar vooral ook wie erbij betrokken is.”

Blik op de toekomst

De komende maanden gaat Eefje zich vanuit Over Morgen bezighouden met de voedseltransitie. “Mensen zijn iedere dag met hun eten en drinken bezig, of dat nou is op het gebied van hun persoonlijke gezondheid of hun directe leefomgeving. Daardoor is de voedseltransitie heel tastbaar en dichtbij.” 

En dat maakt het volgens Hendriks bij uitstek iets waarvoor mensen te activeren zijn. “Dat zie je ook in het enorme aantal lokale initiatieven binnen dit thema. Er zit wat mij betreft dus enorm veel energie, creativiteit en gemeenschapszin binnen dit thema en ik verheug me om er helemaal in te duiken.”