Brabant populair als vestigingsplek bij buitenlandse bedrijven

11 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Steeds meer bedrijven uit het buitenland overwegen zich te vestigen in Noord-Brabant. Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International, uitgevoerd in opdracht van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

“Over het eerste kwartaal van dit jaar zien we een record: meer dan honderd potentiële bedrijfsplannen in Nederland”, zegt BOM-directeur Eelko Brinkhoff in het Eindhovens Dagblad (ED). “Noord-Brabant heeft een goede kans om die binnen te halen. Wij denken dat 20% daarvan gerealiseerd kan worden.” 

De cijfers die Brinkhoff noemt komen niet uit de lucht vallen. Voor zijn studie gingen de onderzoekers van Buck Consultants International in gesprek met tal van internationale ondernemingen. Een deel daarvan heeft al een kleine vestiging in Noord-Brabant en overweegt die uit te breiden. 

Brabant populair als vestigingsplek bij buitenlandse bedrijven

Een voorbeeld hiervan is elektronicafabrikant Delta Electronics uit Taiwan. Het bedrijf startte een paar jaar geleden met een bescheiden vesting in Eindhoven. Momenteel bouwt Delta in het nabije Helmond een nieuw hoofdkantoor voor zijn automatiseringsactiviteiten binnen de EMEA-regio. 

De coronacrisis belemmert nieuwe bedrijven echter om te verhuizen naar Noord-Brabant. “Wij zien dat bedrijven meer locatiestudies dan ooit doen, maar de fase om in een land of regio gebouwen te bekijken is momenteel lastig”, vertelt Johan Beukema, partner bij Buck Consultants, in het ED.

Niettemin zijn meerdere bedrijven positief over het Brabantse vestigingsklimaat, waardoor de nodige kansen op tafel liggen voor de provincie. “Focus is hierbij belangrijk, want ook onze buurlanden hebben sterke proposities en zien dezelfde kansen”, aldus Beukema, die onder andere doelt op het nabijgelegen Duitse Ruhrgebied.

Volgens de Brinkhoff is het zaak om direct de regie in handen te nemen. Bijvoorbeeld door nieuwe bedrijfsruimtes te bouwen. “Je wilt voorkomen dat je bedrijven die willen, niet kan huisvesten”, zegt de BOM-directeur in de Eindhovense krant. “We moeten kijken naar wat past en naar de waarde die kan worden toegevoegd.”