Werkgelegenheid op campussen en science parken flink toegenomen
De werkgelegenheid op campussen en wetenschapsparken in Nederland is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Dat blijkt uit een marktstudie van Buck Consultants International.
Volgens het onderzoek is het aantal bedrijven dat gevestigd is op een van de 20 belangrijkste campussen en science parken van ons land gestegen van 2.100 in 2018 naar 3.000 in 2024. In dezelfde periode zijn 22.000 nieuwe arbeidsplaatsen gerealiseerd bij deze bedrijven. Daar werken nu in totaal ruim 60.000 mensen.
Bij de universiteiten, (universitaire) medische centra en onderzoeksinstituten die gevestigd zijn op een campus of science park werken nog eens 167.000 mensen.
Het succes van de campussen heeft volgens de onderzoekers te maken met de groeiende aandacht voor “wisselwerking tussen kennisinstellingen en bedrijfsleven”, zodat versneld kennis kan worden omgezet in nieuwe bedrijvigheid.
De campussen nemen daarnaast een centrale positie in bij het vinden van praktisch toepasbare oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen, zoals vernieuwing en verduurzaming van de economie, klimaatbestendigheid, gezonde voeding en brede welvaart.
Buck Consultants International (BCI) voerde het onderzoek uit in opdracht van het Nationaal Campussen Overleg, een platform van tien grote campussen. Het ministerie van Economische Zaken, de opdrachtgever van het vergelijkbare onderzoek zes jaar eerder, was betrokken bij de opzet en uitvoering van de analyse.
Hotspot Eindhoven
Eindhoven is door het onderzoek aangemerkt als een hotspot voor campussen. De dertien meest volwassen campussen zitten met uitzondering van Brightlands Chemelot Campus allemaal in universiteitssteden, waarbij er drie gevestigd zijn in Eindhoven: de TU/e Campus, High Tech Campus en Brainport Industries Campus.
“De economische en maatschappelijke betekenis van de op de campussen/science parken gevestigde instellingen, organisaties en bedrijven gaat verder dan de campussen zelf”, stelt René Buck, directeur van BCI. “Er zijn vele honderden bedrijven met wie de op deze campussen gevestigde organisaties en bedrijven samenwerken. Daarmee zijn de volwassen campussen de centrale innovatie hotspots van Nederland.”
Nederland als kennisland
De campusomgevingen versterken volgens Edward van der Meer, voorzitter van het Nationaal Campussen Overleg, niet alleen de lokale economie, maar ook de internationale positie van Nederland als kennis- en innovatieland. “De campussen en science parks zijn hét internationale visitekaartje van Nederland voor succesvolle innovatie.”
Om de positie van de campussen en Nederland als kennisland te versterken, adviseren de onderzoekers om verder te investeren in thema’s als groei van parken, bereikbaarheid en de risico’s van netcongestie aan te pakken. Ook moet de overheid oog hebben voor het aantrekkelijk maken van de campussen voor buitenlandse bedrijven en kennismigranten.
“Verdere investering in fysieke ruimte, bereikbaarheid, state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur, energievoorziening en verduurzaming is essentieel”, aldus Van der Meer.