Sioo helpt Hieroo bij ontwikkeling jonge talenten

30 januari 2020 Consultancy.nl

Vanuit het motto ‘lokaal voor lokaal’ biedt Hieroo jonge talenten de kans tegelijkertijd zichzelf én hun eigen stad te ontwikkelen. Daarmee onderscheidt Hieroo’s traineeship zich duidelijk van de vele andere in de markt. Ook in de manier waarop werken en leren samengaan pakt het bureau het anders aan. Binnen het leertraject wordt nauw samengewerkt met opleidingsinstituut Sioo. Bij New Business Radio vertelden Marguerithe de Man van Sioo en Jurgen Schut en Marie-Sophie Prins van Hieroo onlangs over de bijzondere samenwerking.

De oprichting van Hieroo – inmiddels anderhalf jaar geleden – kan worden gezien als een reactie op meerdere synchroon verlopende ontwikkelingen binnen de arbeidsmarkt en de bredere samenleving. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt dat adviesbureaus van alles uit de kast halen om talenten aan zich te binden. Een steeds populairder wapen in deze ‘war for talent’ is het traineeship.

Tegelijkertijd is er de opkomst van de participatiesamenleving, waarin maatschappelijke vraagstukken steeds vaker worden opgelost in samenwerking met private bedrijven. Dit sluit tevens aan op de jongere generaties, die werken wil combineren met het creëren van maatschappelijke impact.

Sioo helpt Hieroo bij ontwikkeling jonge talenten

Met deze ontwikkelingen in het achterhoofd, begonnen Jurgen Schut en Marie-Sophie Prins van adviesbureau SeederDeBoer na te denken over de oprichting van een nieuw label voor jonge talenten. Hierbij zochten ze al in een vroeg stadium contact met Sioo. “De naam Hieroo was er nog niet eens”, aldus Marguerithe de Man, programmamanager bij Sioo.

Ze vertelt dat Schut haar benaderde met de vraag of Sioo – dat opleidingen verzorgt op het gebied van organisatie- en veranderkunde – kon bijdragen aan de professionalisering van de jonge talenten. “Toen zijn we om de tafel gegaan, hebben Jurgen, Marie-Sophie – de ‘lead’ van de eerste vestiging in Amsterdam – en ik zeven plannen bedacht, er zes aan de kant gegooid en zijn vervolgens aan de slag gegaan.”

Bootcamp

Dit is uitgemond in de nauwe samenwerking met Sioo in de tweejarige traineeships van Hieroo. De Man: “Elk kwartaal, dus in totaal acht keer, houden we een tweedaagse bootcamp voor de Hieroos”, zoals de trainees worden genoemd. Waar alle traineeships werken en leren combineren, springt die van Hieroo eruit door de integrale manier waarop Hieroo en Sioo samen optrekken.

“Er zit een professionele ontwikkellijn doorheen”, legt De Man uit, “die wordt begeleid door een duo: onze leermanager en Marie-Sophie en haar collega’s samen. Dat is best wel uniek. Over het algemeen heb je aparte sporen: een lijn die door het bedrijf begeleid wordt en een lijn in de opleiding. Bij ons loopt dat samen.”

Schut, die de rol vervult van directeur bij het inmiddels drie vestigingen tellende Hieroo, vertelt dat ervaring, inhoud en persoonlijke ontwikkeling centraal staan in de bootcamps. “Meestal hebben we wel accenten rondom data science of teamwork of agility, al dat soort thematieken”, legt hij uit. “Er komt heel veel samen in zo’n bootcamp . Dus het is wel een belangrijke eis dat zo’n bootcamp inspirerend, leerzaam en leuk is om te doen, maar ook jezelf rijker maakt.” 

“Meestal zijn er twee tot drie docenten”, vervolgt hij. “We proberen te zorgen dat er theorie is én actie. Het gaat ook heel erg over de koppeling; aan hun eigen klussen in de praktijk op dat moment – kun je het toepassen? –, en aan hun eigen persoonlijke professionele ontwikkeling. Dat zit er steeds in, maar de bootcamps zijn allemaal net een beetje anders want de thematiek maakt het anders, en we kiezen wel thema’s waarvan we zeggen ‘daar loop je tegenaan als je net begint met werken’.”

“Bij sommige thema’s denk ik: ‘Ik had hier gewoon bij moeten zitten, dit is voor mij net zo waardevol’”, vult Marie-Sophie Prins aan. “Vooral bij de zachtere thema’s. Daar gaat het echt over zelfreflectie, dingen oefenen met een acteur. Dat is altijd super confronterend, daar heb je zoveel aan. Maar voor de volgende keer staat data science op het programma. Daar weet ik ook vrij weinig van af, dus dat zou voor mij net zo goed waardevol kunnen zijn.”

“Het succes van de Hieroos is voor een groot deel ook belangrijk voor ons succes.”
– Marguerithe de Man
 

Voorbij uurtje-factuurtje

In de samenwerking met Hieroo hanteert Sioo een ander businessmodel dan gebruikelijk. “Omdat Hieroo een bedrijf in opbouw is, kun je niet werken zoals wij normaal werken voor onze grote klanten”, legt De Man uit.

Hiermee wil Sioo ook een voortrekkersrol vervullen binnen de adviesbranche, die al jaren voorzichtig lijkt te willen afstappen van het ‘uurtje-factuurtje’-model. Hier zit echter weinig schot in, zoals ook blijkt uit Sioo-onderzoeken uit 2013 en 2016 en uit een recent onderzoek van de VU. “Iedere keer zeggen de adviesbureaus: ‘Ja het is belangrijk, ja we denken dat het moet, maar we doen het nog maar even niet.” 

De Man vindt het tijd dat hier verandering in komt: “Bij Sioo proberen we het consultingvak te vernieuwen en dit is een element daarvan. Maar ik vind het altijd belangrijk dat je als je het ergens over hebt, je het zelf ook doet. Dus als ik een kans krijg om eens op een ander manier samen te werken is dat interessant.”

“In tegenstelling tot andere opdrachten werken we hier met een vast bedrag per deelnemer”, legt ze uit. “Dat betekent dat de eerste bootcamps voor Sioo zwaar verliesgevend zijn, als je naar onze normale rekenregels kijkt. Op een gegeven moment begint het interessant te worden, en dan is er een fase waarin het goed gaat en je weer kunt investeren in de ontwikkeling van nieuwe dingen. Dus dat gaan we nu samen doen. We gaan samen het Hieroo Next-programma ontwikkelen voor mensen die gaan uitstromen, en we gaan het hele reflectietraject opnieuw organiseren.” 

Door deze samenwerkingsvorm neemt Sioo zelf duidelijk een ondernemende rol op zich. “Daarmee is het succes van de Hieroos ook voor een groot deel belangrijk voor ons succes”, aldus De Man. Bovendien zorgt dit businessmodel dat Hieroo en Sioo zich niet zozeer aan elkaar verbinden als opdrachtgever en -nemer, maar meer als partners. “Vanaf het begin dacht ik dit alleen met Sioo te kunnen doen”, zegt Schut over de nauwe samenwerking. “Ik kon me geen andere partij voorstellen waarmee we dit vorm konden geven. Sioo is didactisch zo sterk en innovatief.”

Wie De Man, Schut en Prins zelf aan het woord wil horen, kan hier het hele interview op New Business Radio terugluisteren.