Hieroo van start: jonge talenten zetten zich in voor lokale organisaties

01 augustus 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Jonge generaties kijken anders tegen de wereld aan. Inderdaad: ze houden ervan om complexe problemen op te lossen en onderdeel te zijn van een ambitieus team. Maar, deze jongeren willen meer dan ooit betrokken zijn bij hun leefomgeving, daar hun netwerk opbouwen én voldoende tijd hebben voor hun persoonlijke levens. Niet meer uren forenzen naar het werk, maar op de fiets naar de opdrachtgever. Het is precies deze levenshouding op grond waarvan Hieroo het levenslicht zag: een bedrijf dat jonge professionals inzet bij organisaties die een binding hebben met hun eigen stad. “Oftewel: de pioniers van de nieuwe generatie!”, aldus directeur Jurgen Schut.

Verschillende adviesbureaus hebben de afgelopen jaren een dochteronderneming opgericht om een jongere generatie consultants een podium te geven. Zo riep de Galan Groep enige tijd geleden GalanNXT in het leven en zette Innergo in 2016 Bewegin op.

Met de oprichting van Hieroo beschikt ook SeederDeBoer, naast over hun huidige Young Professional Programma, sinds kort over een label voor jong talent, specifiek erop gericht hen lokaal in te zetten bij organisaties.

Hieroo van start: werken aan maatschappelijke projecten in de buurt

Jurgen Schut – sinds 2006 als Partner verbonden aan SeederDeBoer en sinds kort directeur van Hieroo – geeft toelichting op het nieuwe kantoor voor jonge talenten.

Zoek de verschillen

Volgens Schut zijn er duidelijke parallellen tussen het moeder- en het dochterbedrijf: “Hieroo is ontstaan vanuit SeederDeBoers missie; een betere wereld te creëren. Daarnaast heeft SeederDeBoer al jaren succes met talentontwikkeling via het Young Professional Programma. Talenten ontwikkelen, lokaal maatschappelijk innoveren en kennisdeling brengen we met Hieroo samen in de stad en regio. Resultaat: een betere stad en regio. Een hele concrete invulling van onze missie.”

“Een betere stad en regio is terug te vinden in onze naam. Het gebeurt hier, in de stad. De plek waar maatschappelijke problemen voelbaar en op te lossen zijn. Onze talenten staan klaar om te verbeteren én te innoveren.”

Schut legt uit dat beide organisaties talentontwikkeling hoog in het vaandel hebben staan: “Kernwaarden als doorzetten, ondernemen en vernieuwen zijn een greep uit de vergelijkbare profielen.” Hij benadrukt dat er wat betreft de doelstellingen ook duidelijke verschillen zijn tussen de twee bureaus: “SeederDeBoer heeft al zeventien groepen Young Professionals met succes opgeleid tot Consultant, terwijl Hieroo Talenten gaat begeleiden om na twee jaar als ondernemer, beleidsmedewerker of manager aan de slag te gaan in hun eigen stad of regio.” 

Aan het werk

Het kantoor van Hieroo is te vinden in Amsterdam. Schut licht deze locatiekeuze toe: “SeederDeBoer verhuist binnenkort naar onze hoofdstad en zo was de keuze voor Hieroo’s eerste vestiging snel gemaakt. Vanaf oktober worden we buren, zodat we korte lijnen hebben om een goede opstart en samenwerking te waarborgen.”

Schut is de Directeur van het jonge bureau en Marie-Sophie Prins is binnen Hieroo als Lead verantwoordelijk voor de locatie Amsterdam. Eerder was ze als Young Professional en als Consultant werkzaam bij SeederDeBoer. Samen met Schut heeft Prins de basis gelegd voor de vestiging in Amsterdam, die op steenworp afstand ligt van het Centraal Station. 

In september begint de eerste lichting van zes Talenten aan het Talentprogramma van Hieroo. Gedurende twee jaar werken de Talenten voor verschillende opdrachtgevers in de stad in alle sectoren, bijvoorbeeld als projectleider, als ondersteuning voor een programma of als rechterhand van een directie. Daarnaast volgen ze een opleidingsprogramma, dat wordt gefaciliteerd door opleidingsinstituut Sioo.

Het programma staat open voor zowel hbo- als wo-afgestudeerden en – in aansluiting op de diversiteit aan opdrachtgevers en sectoren – richt Hieroo zich hierbij niet op een specifieke studieachtergrond, maar wordt er juist heel breed ingezet. Inmiddels heeft het bureau al vijf talenten gecontracteerd en de ambitie is om in september met een groep van zes Talenten te starten aan het eerste Talentenprogramma. 

Schut vertelt dat de Talenten moeten kunnen omgaan met een zekere mate van keuzevrijheid: “Als Talent krijg je veel eigen verantwoordelijkheid, want je mag een deel van de opleiding zelf inrichten. Of je nou als ondernemer, manager of juist beleidsmatig te werk wilt gaan, jij bepaalt! Daarnaast begeleid je twee jaar lang een jongere met minder kansen. Dit vanuit het principe dat je pas echt leert als je iemand anders coacht. Tegelijkertijd is het een mooie manier om iets terug te doen voor de stad.”

Ambities

Terwijl de eerste vestiging van Hieroo nog maar net de deuren heeft geopend, kijkt Schut alweer vooruit. Als het aan hem ligt, vindt er in de komende jaren uitbreiding plaats naar andere delen van het land: “Volgend jaar willen we van locatie Amsterdam een volwassen organisatie hebben gemaakt. De eerste groep Talenten is tegen die tijd voor een belangrijk deel door de opleiding heen. Daarnaast willen we nieuwe vestigingen openen in verschillende grote steden verspreid over het land. Op onze shortlist staan onder andere Rotterdam, Groningen, Enschede, Nijmegen en Maastricht.”