Deze consultancybureaus zijn het meest in trek bij studenten

08 juli 2019 Consultancy.nl

Een onderzoek gehouden onder meer dan 25.000 studenten in Nederland heeft de topwerkgevers voor afgestudeerden in ons land in kaart gebracht. Over het algemeen voeren grote bedrijven zoals Google, Heineken, KLM, Nike, Philips en Tesla de ranking aan, als het aan business- en bètastudenten ligt. Management consulting is een van de meest populaire sectoren om een carrière in te starten, waarbij het vooral de strategy consultancykantoren en de Big Four zijn, die vooroplopen in de markt.

Uit de resultaten van de enquête, die door studenten van alle dertien grote universiteiten in het land zijn ingevuld, blijkt dat ondanks de groeiende mentaliteitsverandering van millennials naar meer idealisme en zingeving in hun baan, de grote namen in het landschap de meest aantrekkelijke werkgevers blijven.

Bierbrouwer Heineken staat voor de vierde achtereenvolgende keer bovenaan de lijst voor business- en economiestudenten, terwijl afgestudeerden op het gebied van techniek, informatietechnologie of natuurwetenschappen automotivemerk Tesla beschouwen als de meest ideale plek om hun loopbaan te starten. 

Management consulting

Met twaalf noteringen in de top 100 van topwerkgevers voor afgestudeerden, wordt management consulting over de hele linie gezien als het topsegment om te starten. Dit is voor Nederland geenszins uniek of nieuw te noemen. Universum, dat het onderzoek in Nederland heeft uitgevoerd, voert jaarlijks soortgelijke enquêtes in meer dan vijftig landen uit, en door de jaren heen zien ze al langer een duidelijk patroon.

Strategy en management consulting is een voorkeurssegment voor afgestudeerd talent, mede door het uitdagende werk, de mogelijkheid om high-impact- en betekenisvolle opdrachten te kunnen doen, de verscheidenheid aan projecten en het intellectuele vooruitzicht om met de knapste koppen te werken.

Top adviesbureaus voor business studenten

In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld gaf een vijfde van de ondervraagde studenten vorig jaar aan, dat het zijn topprioriteit is om een baan te vinden in de adviesbranche. In Nederland ligt dit percentage zelfs nog hoger, met zowel dit jaar als vorig jaar 22% van de respondenten die een consultancycarrière ambieerde.

Op de vraag waar ze idealiter hun carrière zouden willen beginnen, komt Deloitte als de meest favoriete werkgever uit de bus, voor zowel business- als bètastudenten. Het consultancykantoor heeft een van de grootste consultancypraktijken in ons land, met meer dan 1.000 consultants die voor Deloitte Consulting werken, en geldt continu als een topwerkgever voor jonge professionals. In een onderzoek gehouden onder jonge professionals met tot vijf jaar aan ervaring, dat Memory Group vorig jaar uitvoerde, kwamen Deloitte’s consultancypraktijken (Deloitte Consulting, Deloitte Digital en Monitor Deloitte) ook als beste uit de bus.

Onder technische studenten zijn het de twee grootste strategy consultancykantoren ter wereld, McKinsey & Company en Boston Consulting Group (BCG), die op de hielen zitten van Deloitte. McKinsey en BCG zijn gerenommeerd vanwege het feit dat ze talentvolle starters een zeer steile leercurve bieden. Junior consultants mogen vanaf het begin werken aan complexe, strategische projecten die dikwijls de krantenkoppen halen, terwijl ze bestuurders van bedrijven in uiteenlopende sectoren adviseren.

Hierna volgen drie andere consultancykantoren die actief zijn in het strategische segment – Bain & Company (het op twee na grootste strategie-advieskantoor, dat samen met McKinsey en BCG het zogeheten MBB-trio vormt); Strategy&, de strategy consultancypraktijk van PwC, opgericht nadat het Big Four-kantoor strategy consultancykantoor Booz & Company overnam; en Roland Berger, het grootste strategie-adviesbureau van Europese origine.

Deze top-vijf van strategische consultancybureaus behoort ook tot de top-100 beste werkgevers in Nederland voor businessstudenten, waarbij BCG in die ranking aartsrivaal McKinsey, Strategy& en Bain & Company achter zich weet te houden.

Het met succes bemachtigen van een functie binnen strategy consulting is, zo blijkt in de praktijk, voorbehouden aan een selecte groep talenten – enkel de best presterende studenten met bovengemiddelde academische resultaten, die beschikken over een onderscheidend cv en die extra prestaties kunnen voorleggen die eruit springen, komen in aanmerking. Volgens een analyse van Consultancy.nl slaagt slechts 1 op de 250 afgestudeerden in Nederland erin een baan binnen strategy consulting te vinden.

Top adviesbureaus voor betastudenten

Naast de absolute koploper Deloitte, staan ook de drie andere Big Four-kantoren – EY, KPMG en PwC – allen hoog in de ranking voor businessstudenten. Vanuit een consultancybrancheperspectief maken de Big Four hun naam waar door samen de top vier te vormen. EY staat op de tweede plaats, KPMG op de derde en PwC op de vierde. Alle vier zijn erin geslaagd hun positie te verbeteren ten opzichte van vorig jaar, behoren tot de top-30 werkgevers, en blijven daarmee bedrijven voor als Microsoft, PepsiCo, Nestlé, Deutsche Bank, VodafoneZiggo en Siemens. Opvallend genoeg is de volgorde van populariteit voor EY, KPMG en PwC omgekeerd voor technische studenten.

Andere adviesbureaus die in de ogen van de afgestudeerden tot ‘s lands topwerkgevers behoren, zijn BDO Advisory, de adviespraktijk van ‘s werelds op vier na grootste accountantskantoor BDO; Accenture, een consulting- en technologie-organisatie met meer dan 400.000 werknemers wereldwijd; en Capgemini, dat zijn consultancydiensten levert via Capgemini Invent, dat vorig jaar ontstond na de bundeling van krachten van de advies- en creatieve praktijken van het bedrijf.

Ondertussen, in Frankrijk, blijkt uit onderzoek in opdracht van Les Echos, dat het Kea & Partners, Deloitte en BearingPoint zijn, die als meest succesvolle werkgevers voor afgestudeerden in het land worden aangemerkt. 


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup