Starten in strategie consulting: Irfan Dogan en Régine Endtz van Bain

18 december 2018 Consultancy.nl 12 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Irfan Dogan en Régine Endtz werken als Associate Consultant bij Bain & Company. Terwijl strategieconsultants bekendstaan om de lange dagen die ze draaien, wordt Bain steevast aangemerkt als één van Nederlands beste werkgevers. Consultancy.nl trok naar het Amsterdamse Bain-kantoor op de 32e verdieping van de Rembrandttoren en sprak met de twee Associate Consultants om uit eerste hand te horen hoe het is om voor het bureau te werken. “Hele mooie projecten doen en met slimme mensen werken doe je ook bij de andere strategiekantoren. Wat Bain er echt uit laat springen zijn de zachte factoren”, aldus Régine: “Het is een hele hechte groep.”

Strategie consulting geldt al jaren als één van de meest geliefde branches voor hoogopgeleide starters. Weinigen van hen slagen er echter in een plek te bemachtigen bij een strategiekantoor. Irfan Dogan en Régine Endtz lukte dit wel. “Ik ben anderhalf jaar geleden begonnen bij Bain, gelijk na mijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft”, vertelt Irfan: “Tijdens mijn opleiding had ik steeds het idee dat ik als ingenieur aan de nieuwste vliegtuigen zou gaan bouwen. Tijdens mijn stages, onder andere bij BMW en Shell, ondervond ik echter dat het niet alleen gaat om de inhoud maar ook om de omgeving. Ik merkte dat je in de techniek al gauw in een niche terecht komt en het grotere geheel uit het oog verliest. Ik wil mij graag bezighouden met inhoud die er echt toe doet. Toen ben ik mij breder gaan oriënteren en volgde ik mijn eerste business course, bij McKinsey. Dat opende mijn ogen en ik ben de branche verder gaan verkennen. Zo is ook een event bij Bain langsgekomen en daar was de klik het sterkst.”

“Bij mij ging het een beetje hetzelfde”, vertelt Régine: “Nadat ik eindexamen had gedaan in Bangladesh was ik teruggekeerd naar Nederland en studeerde ik economie in Utrecht. Ik dacht toen: ‘Mijn doel wordt om in Nederland duurzaamheid op de agenda te zetten.’ Ik ben toen de master Global Business & Sustainability gaan doen en kwam erachter dat het bedrijfsleven niet alleen door idealen wordt gedreven. Ik was benieuwd waardoor dan wel en ben gaan kijken binnen het bedrijfslandschap. Ik heb stage gelopen, ben naar inhouse-dagen geweest en heb de business courses gedaan, waaronder bij Bain. En ook ik dacht bij Bain: ‘Dit is waar ik wil werken.’”

Hecht team

Dat beide starters juist bij Bain zo enthousiast werden, komt met name door de sfeer op het kantoor: “Het is een hele hechte groep”, stelt Régine: “Iedereen is geïnteresseerd in elkaar. Daarnaast zijn alle collega’s zeer ondernemend, niet alleen qua werk maar ook met andere dingen. Zo houd ik zelf erg van muziek en nu hebben we met een aantal collega’s de Bain Band opgericht.” Irfan knikt instemmend: “Wat mij verder opvalt is de behulpzaamheid. En ook dit kan om werk gaan maar net zo goed over andere dingen. Als iemand op zoek is naar een huis gaat dit meteen rond en raadpleegt iedereen zijn netwerk. Werk en privé lopen op een prettige manier door elkaar heen.”

Starten in strategieconsultancy: Irfan Dogan en Régine Endtz van Bain

Deze focus op de zachte factoren is wellicht verrassend te noemen, aangezien de drie grote strategiekantoren – ‘MBB’, oftewel McKinsey, The Boston Consulting Group en Bain – vooral bekendstaan om hun high profile-projecten. “Dat was voor mij al het beeld dat ik had van strategie consulting: hele gave projecten doen en met slimme mensen werken”, geeft Régine aan: “Maar dat doen andere kantoren ook. Wat Bain er bij mij echt uit heeft laten springen zijn die zachte factoren.” Irfan vult aan: “Ik praat regelmatig met studenten en dan ga ik echt niet zeggen: ‘Wij doen gavere projecten dan onze peers.’ Bij iedere pitch staan de drie kantoren op een rij en de ene keer valt ie naar links en andere keer naar rechts, dus het zou raar zijn om dat te beweren. Wat ik wel kan zeggen is dat iedereen zich hier enorm thuis voelt.” 

Apprenticeship-model

Régine legt uit dat hier vanaf het begin aan wordt gewerkt: “In de eerste week krijg je alles gepresenteerd wat je moet weten voordat je begint. Op die manier leer je al veel mensen kennen, zodat je die aan de mouw kunt trekken als je in de eerste maanden tegen een probleem aanloopt. Daarnaast krijg je drie mentors: een die ook nog niet zo lang geleden is begonnen, een binnen je case en een buiten je case die juist wat ouder is. Dus je hebt meteen een groot vangnet van mensen die je begeleiden.”

“Dit apprenticeship-model is tekenend voor wat we bij Bain proberen te doen”, vult Irfan aan: “Als je iets wilt en je afvraagt hoe je dat voor elkaar krijgt, kan een mentor daarbij helpen. Zo heb ik bijvoorbeeld nog altijd veel interesse in uitdagende en technische analyses. Na een paar maanden bij Bain kwam ik erachter dat we aparte subdivisie hebben, de Advanced Analytics Group. Terwijl dit afwijkt van het normale consultancypad, leek het me leuk hier een paar maanden te werken. Toen ben ik met mijn mentor gaan zitten: ‘Ik heb dit idee, hoe gaan we dit voor elkaar krijgen?’ Samen kijk je dan naar de mensen die kunnen helpen met het beter formuleren van de vraag, het op een manier neerzetten dat iedereen enthousiast is. Nu zit ik binnen de groep en heb ik consultancy even voor een half jaar losgelaten.”

Flexibel carrièrepad

Ook dit soort mogelijkheden zijn volgens Irfan kenmerkend voor Bain: “‘Tailor your own career path’, is onderdeel van de propositie. Ik had zelf echter niet verwacht dat het al na een jaar zou gebeuren. Er is hier niet per se een vaste verwachting van wat je moet doen. Een MBA is een logische optie, maar als je een ander goed idee hebt is daar ook ruimte voor.” Régine legt uit dat er, meestal na zo’n twee jaar, drie opties zijn waar veel ‘Bainees’ voor kiezen: “Je kunt een MBA doen, een half jaar een transfer maken naar een Bain-kantoor in het buitenland, of een half jaar voor ander bedrijf gaan werken via een zogeheten ‘externship’. Vanuit mijn interesse in duurzaamheid lijkt het me bijvoorbeeld heel leuk om een tijdje te werken voor een organisatie zoals The Bridgespan Group*.” 

De vele richtingen die mogelijk zijn binnen een carrière bij Bain uiten zich ook in de verscheidenheid in de projecten waaraan Irfan en Régine al hebben gewerkt. “Ik heb drie projecten gedaan in één jaar”, vertelt Régine: “Ik ben begonnen met een meerjarenstrategie in de consumentenproductsector en heb ook geholpen met de implementatie daarvan. Het is heel leuk om iets te bedenken en dan te zien hoe dat uitrolt. Daarna ben ik met projectmanagement bezig geweest, waarbij een klant de objectieven al heeft bepaald en wij de klant daarbij begeleiden. Nu ben ik druk met een intern onderzoeksproject. Hierbij werken we aan onze bedrijfsvisie rond duurzaamheid. Dit is weer een goed voorbeeld van iets waar samen met je mentor kijkt wat aansluit op je interesse. Mede daardoor ben ik op dit project terechtgekomen.” 

“Mijn eerste project was voor een grote ngo”, vertelt Irfan: “We hebben daar een fundraisingstrategie neergezet rond de vluchtelingenproblematiek. Dan ben je echt bezig met een belangrijk probleem. Het was mooi daarbij betrokken te zijn. Daarna heb ik gewerkt aan een online commercial strategie voor een consumentenproduct. Wat ik daarin erg leuk vond is dat we partnerden met een externe expert. Die heeft ons getraind en samen met de klant gingen we vervolgens een pilot runnen in een afgesloten markt om te kijken of we de online sales konden boosten door ‘aan de knoppen te draaien’. Het was te gek om te zien dat dat lukte. Daarna deed ik weer totaal iets anders, een due diligence in Brussel binnen de chemie. Vervolgens ben ik met een grote transformatie bezig geweest bij een bedrijf dat een ander bedrijf had opgekocht.”

Het kantoor van Bain & Company in Amsterdam

Voldoening

Deze projecten gaven Irfan de bevestiging dat hij er goed aan had gedaan te kiezen voor de consultancy in plaats van de techniek: “Ik vind het sociale aspect ontzettend leuk. Dat je bijvoorbeeld twee weken samen met het team en een klant aan iets hebt gewerkt – dat kan een model zijn of een strategie – en de klant is echt tevreden. Bij die online strategie krijg ik nu bijvoorbeeld van iedereen te horen dat hij wordt opgepikt en dat er groei wordt geboekt in dat segment. Dat soort day-to-day feedback is voor mij wel heel belangrijk en vormt een groot verschil met mijn stages. Het hoeft ook geen dubbelcijferige groei te zijn ofzo, het kan iets heel kleins zijn, een glimlach is ook al iets moois.” 

“Daar sluit ik me volledig bij aan”, zegt Régine: “En daarnaast is het ook heel erg leuk dat je soms ergens aan begint en je afvraagt: ‘Hoe gaan we dit doen?’, en dat je dan uiteindelijk ziet dat je het samen toch maar even hebt gedaan. Ik vind het mooi om dingen aan te durven pakken. Om niet terug te deinzen voor iets waarvan je nog niet precies weet hoe je het gaat oplossen.” 

Work hard

Terwijl Irfan en Régine onderkennen dat Bain geen plek is voor mensen met een ‘negen tot vijf’-mentaliteit, benadrukken ze dat werkdruk van veel meer afhankelijk is dan alleen het aantal werkuren. “Ook juist dingen zoals die impact die je als caseteam maakt zijn van grote invloed. Als de klant heel blij is tellen de uren veel minder zwaar”, geeft Irfan aan. “En ook op dit punt zijn we erg gebaat bij onze hechte cultuur”, voegt Régine toe: “Dit zorgt ervoor dat het minder als hard werken voelt. En daarnaast dat je rekening houdt met elkaar. Zo werk ik nu met een collega die elke donderdagavond schaatst. Ik weet hoe belangrijk hij dat vindt en zorg dat hij dat kan doen. Dan werk ik misschien een keer over voor hem en hij weer een andere keer voor mij.” 

Irfan: “We hebben daarnaast wekelijks een verplichte ‘temperature check’ met het gehele caseteam – inclusief partner – waarin je even los van de content aan elkaar vraagt: ‘Hoe gaat het? Heb je worstelingen? Gaat het thuis goed? Heb je je sport kunnen halen?’ Iedereen heeft elementen die voor hem of haar een goede week maken, en we tracken of je dat haalt. Vaak denk je dat je binnen een project meteen allerlei dingen moet doen, maar dit is gewoon kwestie van even afstemmen. Dan wordt er gezegd: ‘Focus je even daarop en laat dat andere nog even liggen.’ Dan valt er al een last weg. Bovendien zijn er normen afgesproken over een normale week. Als je daar als caseteam steeds van afwijkt, krijg je dat vanuit het kantoor te horen: ‘Hé wat is hier aan de had? Waarom werken jullie altijd boven wat we hebben afgesproken?’ Maar ik heb zelden gezien dat dit nodig was.” 

Play hard

Tegenover het harde werken staan volgens de twee jonge consultants ook veel ontspannen momenten: “In de service-industrie werk je naar een deadline toe. De intensiteit neemt toe en daarna gaan we samen vieren dat het project is voltooid”, vertelt Irfan. “We gaan er dan met het caseteam op uit”, vult Régine aan: “Lekker eten en drinken bijvoorbeeld. Je bent dan ook echt trots op de groep: ‘Dat hebben wij met z’n allen gedaan.’ Daarnaast doen we ook met het hele Amsterdamse kantoor veel leuke dingen. In de zomer hebben we een evenement, straks met kerst hebben we een diner en we gaan nog skiën. En dan zijn er ook vanuit Bain wereldwijd evenementen, zoals het voetbaltoernooi ‘Bain World Cup’.”

Het is duidelijk dat Irfan en Régine het erg naar hun zin hebben bij Bain. Studenten en starters die ook overwegen om de strategiebranche te betreden, raden ze echter aan om vooral zelf te komen kijken hoe het is bij het bureau. “Een business course is een goede manier om Bain te leren kennen. Nog beter is om een tien weken durende stage te doorlopen, bijvoorbeeld een Bain summer internship”, aldus Irfan: “En voor een eerste kennismaking kun je altijd even contact opnemen om te vragen of je met iemand kan praten. Ik drink wekelijks koffie met studenten.” Régine besluit: “Het is moeilijk om tegen een student te zeggen: ‘Wij zijn de beste keus.’ Je kunt wel zeggen ‘Wij denken dat je hier heel goed zou passen.’ Maar daarvoor moeten we elkaar wel eerst leren kennen. Dus kom vooral langs!” 

* The Bridgespan Group is een in Boston gevestigde nonprofit die managementadvies biedt aan andere nonprofits en filantropische organisaties. Twee van de drie oprichters zaten eerder in het bestuur van Bain en de nonprofit is nauw verbonden aan het strategiekantoor.