Ordina boekt hogere omzet en winst in eerste helft van 2018

03 augustus 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Waar de uitstroom van IT talent eind vorig jaar nog een rem zette op de omzet groei van Ordina, zo lijkt de ICT dienstverlener goed om te kunnen gaan met de huidige 'war for talent' die binnen de IT markt woedt. Het afgelopen half jaar verbeterde Ordina zijn omzet in de Benelux en wist het de instroom van IT talent te vergroten. Wel kampt Ordina nog altijd met een te hoog verloop, vindt ook CEO Jo Maes.

De krappe arbeidsmarkt is de afgelopen periode voor ICT dienstverleners een grote uitdaging geweest. Zo ook voor Ordina, met 2.500 werknemers is Ordina een van de grootste ICT dienstverleners in de Benelux. Vooral het afgelopen jaar zette de krappe ICT markt een behoorlijke rem op de omzetgroei van de ICT dienstverlener

De uitdagende marktomstandigheden lagen in lijn met eind vorig jaar gepubliceerd onderzoek, gehouden onder zo’n 3.500 Nederlanders en uitgevoerd door AG Connect in samenwerking met Berenschot. In dat rapport werd het beeld van de war for talent in de markt weerspiegeld en kwam onder meer naar voren dat veel (onderbetaalde) IT professionals stonden te springen om bij hun werkgever te vertrekken, zeker nu de herstellende economie hen hogere salarissen en kansen in het vooruitzicht stelt. Het behouden en werven van talent is daarmee voor HR professionals binnen de ICT markt een enorme opgave geworden.

Ordina schroeft werving op

Als respons op de veranderde markt, maar tegelijkertijd als gevolg van een stijgende vraag naar hun dienstverlening, besloot Ordina in 2017 zijn wervingsinspanningen flink op te schroeven. Als gevolg van die inspanningen sloten in de tweede helft van 2017 reeds 200 nieuwe professionals zich aan bij de ICT dienstverlener. Ook in 2018 heeft Ordina zijn recruitmentinspanningen voortgezet en terugkijkend op het eerste half jaar van dit jaar, kan het bedrijf binnen de gehele Benelux terugkijken op positieve cijfers, zowel qua omzet, productiviteit als verbeterde instroomcijfers.

Omzet en winstgevendheid van Ordina

Nederland

Zo steeg in ons land de omzet in H1 2018 met 2,4% naar €128,3 miljoen en steeg de EBITDA marge naar 2,3% (H1 2017: 1,5%). Het netto resultaat kwam uit op €5,1 miljoen (H1 2017: €1,0 miljoen)*. “Onze operationele verbeteringen werpen vruchten af. Het rendement wordt ondersteund door lagere kosten en een hogere productiviteit. Door de onverminderd grote vraag naar onze dienstverlening zetten we vol in op groei van het aantal eigen medewerkers”, aldus Ordina CEO Jo Maes, die afgelopen jaar het stokje overnam van Stépan Breedveld. De topman plaatst wel een kanttekening: “Ondanks onze succesvolle wervingsactiviteiten, wordt een groeiend aandeel van onze opdrachten ingevuld met de inhuur van externen. Dit heeft een drukkend effect op onze marge.”

De Nederlandse omzet steeg volgens de topman vooral in de overheidsmarkt. “Deze groei wordt gedreven door de eerder afgesloten ICT mantels (onder andere met de Belastingdienst, red.), de inzet van High performance teams en toegenomen omzet uit beheeropdrachten. Onze operationele verbeteringen werpen vruchten af. Het rendement wordt ondersteund door lagere kosten en een hogere productiviteit”, aldus Maes.

België Luxemburg

In België/Luxemburg steeg de omzet van Ordina met 10,6% naar €50,6 miljoen (H1 2017: €45,7 miljoen), onder meer door nieuwe opdrachten bij klanten in de financiële dienstverlening. De EBITDA marge steeg naar 14,2% (H1 2017: 11,1%), door stijging van het aantal directe medewerkers en de productiviteit. Bovenop de positieve omzetontwikkelingen wijst Maes op de stijging van de instroom van nieuwe medewerkers van 35% in het eerste halfjaar, ten opzichte van H1 in 2017. “Het goede nieuws is dat we 35% meer nieuwe medewerkers hebben aangetrokken in vergelijking met de eerste helft van 2017. Ons Young Professional-programma is succesvol: in het eerste halfjaar zijn 133 Young Professionals van start gegaan, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.” 

De uitstroom van medewerkers binnen Ordina is in het eerste halfjaar gelijk gebleven ten opzichte van 2017. Het verlooppercentage van directe medewerkers is op jaarbasis circa 26%, zowel in Nederland als in België/Luxemburg. Volgens Maes is het verloop daarmee echter “nog steeds te hoog”.

GerelateerdEveline Rogier nieuwe directeur marketing communicatie van Ordina

* De winst kwam in 2017 lager uit door forse afschrijvingen