Sopra Steria: 70% van directieleden optimistisch over gebruik AI

15 mei 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Zeven op de tien Nederlandse directieleden zijn optimistisch over de kansen van kunstmatige intelligentie. Ook zijn ze positief over de AI-voortgang die hun onderneming boekt. Dit blijkt uit onderzoek van Sopra Steria.

Het onderzoek van Sopra Steria (voorheen Ordina) is uitgevoerd onder meer dan 200 directieleden in verschillende sectoren.

Het optimisme over AI zien de onderzoekers terug in verschillende facetten. Zo zien de bestuurders kansen om vele onderdelen van de dienstverlening en bedrijfsvoering met behulp van AI naar een hoger niveau te tillen. Denk aan het verbeteren van de customer experience, het introduceren van datagedreven werken of het weghalen van repetitieve taken bij medewerkers.

Sopra Steria: 70% van directieleden optimistisch over gebruik AI

Sopra Steria ziet het optimisme ook terug in hoe directieleden de AI-vaardigheden van hun organisatie en medewerkers inschatten. Zeven van de tien directieleden zeggen de concurrentie voor te zijn als het gaat om de invoering van AI. En bijna de helft (43%) van de respondenten heeft ‘volledig vertrouwen’ in de manier waarop hun medewerkers bedrijfsdata inzetten voor AI-tools.

Joost de Bruin, CEO van Sopra Steria in Nederland, herkent het enthousiasme over AI, maar waarschuwt tegelijkertijd voor zelfoverschatting. “We waarschuwen bedrijven voor de risico’s van AI, zoals onjuiste output of een beveiligingslek. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor organisaties.”

Uitdagingen

Gevraagd naar hun AI-uitdagingen, wijzen de bestuurders het vaakst naar cyberveiligheid (31%), datakwaliteit (28%) en privacy (26%). “Om deze uitdagingen in te dammen, is het noodzakelijk om stevige governance- en beveiligingsmaatregelen te nemen”, aldus De Bruin.

Daarnaast laat het onderzoek zien dat er nog steeds een tekort is aan AI-talent. Meer dan de helft van de respondenten zegt dat een gebrek aan AI-talent de invoering van AI belemmert. Ook geeft een groot deel aan dat hun teams onvoldoende kennis over AI hebben.

Uit eerder onderzoek van Sopra Steria Next, de consultancytak van Sopra Steria, bleek dat de omvang van de generatieve AI-markt zou kunnen groeien tot $120 miljard tegen 2028.