Uitstroom van ICT-talent remt omzetgroei van Ordina

09 november 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ICT-dienstverlener Ordina heeft zijn financiële resultaten het afgelopen kwartaal weten te verbeteren. De omzet steeg met 0,2% naar €81,8 miljoen, terwijl de brutowinst steeg naar €2,7 miljoen.

“In het derde kwartaal is een lichte stijging van de omzet en het rendement gerealiseerd”, vertelt Jo Maes, die per 1 april dit jaar de functie van CEO van Ordina bekleedt. Van de €81,8 miljoen omzet wordt zo’n driekwart in Nederland gegenereerd (€60,8 miljoen), de rest is afkomstig uit België/Luxemburg (€20,8 miljoen). “In België was er sprake van stabilisering van de omzet, het resultaat blijft goed.”

De ICT-dienstverlener uit Nieuwegein lijkt het lek in de overheidssector boven water te hebben gekregen. Nadat Zembla in een documentaire had blootgelegd hoe medewerkers van Ordina de regels voor inhuur omzeilden om een betere positie in aanbestedingen te vergaren, kwam Ordina onder druk te staan en zag het een tijdlang zijn opdrachten in het publieke domein teruglopen. Ordina startte diverse initiatieven om het vertrouwen in zijn dienstverlening bij beslissers in de overheidssector te doen herstellen. En met resultaat – in het derde kwartaal van dit jaar is de omzet met 7,9% gestegen naar €29,9 miljoen.
Uitstroom van ICT-talent remt omzetgroei van OrdinaOpvallend is dat Maes stelt dat de omzetgroei hoger had kunnen uitvallen als het bedrijf meer medewerkers had kunnen aantrekken. In Q3 wierf Ordina 120 nieuwe medewerkers, maar daartegenover vertrokken er 145 professionals. “De uitstroom blijft een aandachtpunt”, geeft hij aan. In totaal werken zo'n 2.580 mensen bij de ICT-dienstverlener. Om professionals langer aan boord te houden investeert Ordina in persoonlijke ontwikkeling en omscholing, voor een betere aansluiting op veelgevraagde expertise in onder meer de gebieden cybersecurity, mobile/app development, agile en design thinking.

De krappe arbeidsmarkt is niet alleen voor Ordina een grote uitdaging. Een rapport dat vorig jaar werd gepubliceerd en keek naar de ICT arbeidsmarkt, voorspelde een mogelijke war for talent, een voorspelling waarvan in 2017 gezegd kan worden dat die lijkt uit te komen. Een onderzoek van AG Connect in samenwerking met consultancybureau Berenschot onder ruim 3.500 Nederlandse IT’ers laat bovendien zien dat IT-professionals staan te springen om te vertrekken, vooral diegenen die onderbetaald worden of zich ondergewaardeerd voelen.

Vooruitkijkend, benadrukt Maes dat Ordina zal blijven investeren in vernieuwing van zijn dienstverlening en innovatie om voorop te blijven in de markt. De belangrijkste concurrenten voor Ordina binnen het landschap vormen de Franse IT-reuzen Atos en Capgemini, indiase bedrijven als TCS en Wipro, Amerikaanse organisaties als Cognizant en IBM en uiteraard allerlei Nederlandse spelers zoals Avanade, Bartosz ICT, Incentro en QNH Consulting.