Ordina- en Sopra Steria-deal dichterbij na AFM-goedkeuring

18 juli 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De fusie tussen Ordina en Sopra Steria in Nederland komt steeds dichterbij. Gisteren keurde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de geplande overname goed, in navolging van eerdere goedkeuringen van het bestuur, de twee grootste aandeelhouders, de ondernemingsraad en de Europese Commissie.

In maart maakte het bestuur van Ordina bekend dat het na beoordelingen van diverse biedingen exclusieve gesprekken was gestart met Sopra Steria. Niet veel later was de kogel door de kerk: de twee partijen zijn een deal overgekomen voor een bedrag van €518 miljoen.

Het Franse Sopra Steria is een mondiale speler met zo’n 50.000 werknemers in meer dan 30 landen. In Nederland telt de Franse IT-dienstverlener nu nog ongeveer 1.500 medewerkers. Ordina heeft rond de 2.800 werknemers in Nederland en België.

Ordina en Sopra Steria deal dichterbij na AFM goedkeuring

Bij deals van dergelijke omvang moeten verschillende goedkeuringen worden binnengehaald alvorens de transactie definitief doorgang kan vinden. De belangrijkste goedkeuring kwam al vrij snel. Het bestuur en de raad van commissarissen ondersteunden het bod van Sopra Steria unaniem, en kort daarna stemde ook de ondernemingsraad in Nederland in met het bod en de integratieplannen.

Vervolgens ging de deal nog langs meerdere toezichthouders: de Europese Commissie (transacties van boven de €250 miljoen komen op het bord te liggen van het Europese mededingingsorgaan), en in ons land de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op 5 juli gaf Europa groen licht en afgelopen maandag volgde ook de AFM met eenzelfde advies.

Met alle goedkeuringen op zak is de deal nu in de volgende fase terechtgekomen. De aandeelhouders van Ordina kunnen vanaf 19 juli tot 26 september hun aandelen verkopen voor het overeengekomen bedrag (€5,75 per aandeel). Naar verwachting zal een meerderheid dit doen – het bod is meer dan 40% hoger dan de gemiddelde prijs van het aandeel in de eerste drie maanden van het jaar.

De deal zal naar verwachting in de tweede helft van 2023 worden afgerond. Ordina-topman Jo Maes staat op de nominatie om de samengevoegde business te gaan leiden.

“De combinatie van onze Benelux-activiteiten is zeer aantrekkelijk en zal onze groeistrategieën versnellen”, laat Cyril Malargé weten, de CEO van Sopra Steria. “Allebei de partijen zijn van mening dat de combinatie aanzienlijke strategische voordelen zal opleveren voor beide organisaties en onze stakeholders. En vanuit een cultureel oogpunt delen we met Ordina dezelfde ondernemersgeest, waarden en focus op lokale nabijheid voor onze klanten.”