IT-dienstverlener Ordina in gesprek met ‘meerdere kopers’

17 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ordina staat volop in de belangstelling. De IT-dienstverlener is met meerdere partijen in gesprek over een overnamebod en het lijkt een kwestie van tijd dat Ordina zijn toekomst voortzet onder de vleugels van een nieuwe eigenaar.

Het nieuws werd op woensdag door het bedrijf zelf naar buiten gebracht, nadat de koers sterk was opgelopen en er meer dan gebruikelijk werd gehandeld in het aandeel. Het management voelde zich daarop geroepen om een statement uit te brengen.

Sinds de bekendmaking is de koers verder gestegen. Aan het begin van de week stond één aandeel Ordina op ruim €4. Op het moment van schrijven is de prijs met een kleine 20% gestegen tot zo’n €4,75. Hiermee komt de beurswaarde van het bedrijf uit rond de €428 miljoen.

IT-dienstverlener Ordina in gesprek met ‘meerdere kopers’

Het management van Ordina is momenteel niet-bindende voorstellen aan het bestuderen. De firma uit Nieuwegein laat niet weten hoeveel en welke partijen interesse tonen of zelfs een bod voorbereiden.

Het ligt de lijn der verwachting dat Ordina de keuze heeft uit zowel strategische partijen als financiële investeerders.

Voor branchegenoten is Ordina interessant omdat het met zo’n 2.800 medewerkers een sterke positie heeft in de markt voor IT-advisering en -diensten. Voor mogelijke buitenlandse partijen kan Ordina dienen als springplank in de Nederlandse en Belgische markt.

Veel private equity-partijen hebben hun vizier al langere tijd gericht op IT-dienstverleners, met name vanwege de sterke marktverwachtingen – organisaties investeren nog altijd volop in digitale transformatie en IT-diensten.

Private equity-partijen specialiseren zich in het helpen van hun portfoliobedrijven bij het realiseren van hun volgende groeifase. Na vier tot zes jaar nemen ze doorgaans weer afscheid van een deelneming (hopelijk met winst).

Afgelopen jaar boekte Ordina een omzet van €429 miljoen, waarop een nettowinst werd behaald van €23,9 miljoen.

Als daadwerkelijk een deal wordt gesloten, komt mogelijk een einde aan de beursnotering van Ordina. Het bedrijf staat sinds 1987 genoteerd aan de Euronext (SmallCap-index).

Volgens berichtgeving van het FD wordt Ordina in het beoordelen van potentiële kopers en deals bijgestaan door financieel adviseur Axeco.

“We onderzoeken en analyseren zorgvuldig alle aspecten van de voorstellen. De beoordeling omvat financiële en niet-financiële voorwaarden, waaronder de strategische waarde. Daarbij wordt rekening gehouden met de belangen van Ordina en al zijn stakeholders, waaronder de aandeelhouders, werknemers en klanten”, aldus CEO Jo Maes.