Franse Sopra Steria biedt €518 miljoen voor Ordina

21 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De biedingenstrijd om Ordina wordt steeds concreter. Vanmorgen maakte het bestuur van de IT-dienstverlener voorbeurs bekend dat het een bod van €518 miljoen heeft ontvangen van Sopra Steria.

Eind vorige week barstte het overnamenieuws rondom Ordina los, nadat het bestuur in een verklaring had aangegeven in gesprek te zijn met meerdere mogelijke kopers. Volgens analisten staat Ordina in de belangstelling bij zowel strategische kopers als financiële investeerders.

De IT-dienstverlener verkeert momenteel in zijn beste vorm sinds lange tijd. De omzet ligt boven de €420 miljoen, er wordt een gezonde nettowinst behaald, de kaspositie is solide en ook de orderportefeuille van het bedrijf uit Nieuwegein is goed gevuld.

Franse Sopra Steria biedt €518 miljoen voor Ordina

Sopra Steria is de eerste gegadigde in de rij die een formeel bod heeft uitgebracht. Het Franse techbedrijf heeft een bod in contanten gedaan op alle aandelen van Ordina. Het gaat om een bod van €5,75 per aandeel, oftewel ongeveer €518 miljoen in totaal.

De twee grootste aandeelhouders van Ordina, Teslin en Mont Cervin, die samen ongeveer 26% van de aandelen bezitten, hebben al ingestemd met het bod van het aan Euronext Parijs genoteerde Franse bedrijf. De komende dagen zal bekend worden hoe de overige aandeelhouders tegen de deal aankijken. Johan van Hall, de voorzitter van de raad van commissarissen van Ordina, zegt dat de raad het bod steunt.

Als de transactie daadwerkelijk van de grond komt, krijgt Sopra Steria in één klap een stevige positie in de Nederlandse markt. Het bedrijf heeft wel een Nederlandse vestiging, maar deze is nog relatief klein (Sopra Steria telt wereldwijd 50.000 werknemers).

Na de mogelijke integratie tellen de twee bedrijven ruim 4.300 werknemers in de Benelux. Ordina-topman Jo Maes staat op de nominatie om de samengevoegde business te gaan leiden.

Groei versnellen

“De combinatie van onze Benelux-activiteiten is zeer aantrekkelijk en zal onze groeistrategieën versnellen”, laat Cyril Malargé weten, de CEO van Sopra Steria. “Allebei de partijen zijn van mening dat de combinatie aanzienlijke strategische voordelen zal opleveren voor beide organisaties en onze stakeholders. En vanuit een cultureel oogpunt delen we met Ordina dezelfde ondernemersgeest, waarden en focus op lokale nabijheid voor onze klanten.”

Sopra Steria is een van de oudste IT-dienstverleners van Europa. Het bedrijf werkt onder meer voor overheidsinstellingen en banken. Afgelopen boekjaar draaide het een omzet van €5,1 miljard.

In 2022 sloot Sopra Steria verschillende overnames, waaronder die van CS Group in thuismarkt Frankrijk (1.800 medewerkers), Tobania in België (650 medewerkers) en Graffica (30 medewerkers) in het Verenigd Koninkrijk.