Onderbetaalde IT-professionals staan te springen om te vertrekken

06 juni 2017 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Hoewel IT-professionals tegenwoordig erg gewild zijn in alle uithoeken van het bedrijfsleven, vertaalt dit zich nog niet in een bovengemiddelde salarisgroei. Dat blijkt uit recent onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden van Nederlandse IT-professionals. IT’ers zelf hebben door dat hun salarisontwikkeling achter blijft bij de vraag naar IT-professionals – bijna 80% van hen geeft aan te vertrekken bij zijn huidige werkgever als zij een mooie kans zien voor een carrière bij een ander bedrijf.

Volgens recent onderzoek telt de Nederlandse arbeidsmarkt in totaal zo’n 332.000 IT-professionals. Verschillende onderzoeken hebben echter aangetoond dat dit aantal verre van voldoende is om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar IT-professionals. Onder meer de opkomst van nieuwe technologieën, verregaande digitalisering en automatisering en de ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence en Internet of Things jagen de vraag naar tech-savvy professionals vanuit het bedrijfsleven en de overheid tot grotere hoogten dan ooit tevoren. 

Aan de andere kant van de tafel zitten de IT-professionals die beschikken over de vaardigheden en kennis waar organisaties naar op zoek zijn. Maar in contrast met de traditionele economische wet van vraag en aanbod, zien nog lang niet alle IT’ers de toegenomen vraag terug op hun salarisstrook. Uit onderzoek van AG Connect in samenwerking met Nederlands consultancybureau Berenschot onder ruim 3.500 Nederlandse IT’ers* blijkt dat slechts ongeveer de helft van de IT-professionals hun salaris de afgelopen twaalf maanden zag stijgen. Vorig jaar lag dit percentage nog op 57%.

Loonstijging lager dan verwacht

Loonstijging lager dan verwacht

De bij een IT-bedrijf werkzame IT-professionals die hun loon zagen stijgen, kregen er gemiddeld 3% bij. Voor IT’ers bij een bedrijf buiten de IT-branche ging het om een gemiddelde loonstijging van 2% - net iets hoger dan de gemiddelde CAO-loonstijging in de vergelijkbare periode (1,9%). In sectoren als het onderwijs, de overheid en ook de bouw werd een sterkere salarisstijging genoteerd. Het salaris van ingenieurs en hoogopgeleide bèta’s steeg in 2016 met 4,6% naar het hoogste niveau sinds het uitbreken van de crisis. 

Een recent onderzoek van Walters People toont aan dat de aantrekkende arbeidsmarkt in Nederland in 2017 niet alleen zal zorgen voor groei van het aantal vacatures maar ook voor een stijging van de salarissen in ons land. 13% verwacht een stijging van meer dan 3%, terwijl een meerderheid van 63% een stijging van tussen de 1% en 3% verwacht. 

In het onderzoek van AG Connect en Berenschot werd ook aandacht besteed aan de ontwikkeling van de andere arbeidsvoorwaarden van Nederlandse IT-professionals. 17% van de IT’ers in loondienst van een IT-bedrijf geeft aan dat zijn arbeidsvoorwaarden afgelopen jaar verbeterd zijn. Voor de IT’ers buiten de IT-branche was dit slechts 9%. Daarentegen werd 10% van de IT’ers op de loonlijst bij een IT-bedrijf en 11% van de IT’ers die werken voor niet-IT bedrijven afgelopen jaar gevraagd om op hun arbeidsvoorwaarden in te leveren.

Weinig ontwikkeling in de arbeidsvoorwaarden

De versobering van de arbeidsvoorwaarden nam in veel gevallen de vorm aan van afzien van reguliere salarisverhoging, verminderde overwerkvergoeding, inleveren van salaris, beperken van verlofrechten of verlaging van het mobiliteitsbudget. Al met al vindt ruim een derde van de IT’ers dat hij of zij minder dan marktconform wordt beloond. Hella Sylva, consultant bij Berenschot, nuanceert deze vondst door te stellen: “Dit is een bekend fenomeen in de psychologie waarbij mensen zich overschatten en doorgaans beter vinden functioneren dan het ‘gemiddelde’. Het is een bias, ook wel bekend als ‘self-enhancement’.” 

Zelf lijken de IT’ers het hier niet mee eens te zijn. Gevraagd welke arbeidsvoorwaarde zij komend jaar het liefst verbeterd zien, antwoordt het merendeel een verhoging van het salaris te wensen. Andere arbeidsvoorwaarden die relatief vaak genoemd worden zijn een betere pensioenregeling en meer vakantiedagen of vrije tijd. 

Switchen van baan

Volgens de onderzoekers is het dan ook niet verwonderlijk dat IT-professionals bovengemiddeld vaak aangeven van werkgever te willen veranderen, als zich een mooie kans voordoet. Bijna 80% van de IT’ers in het onderzoek geeft aan open te staan voor een nieuwe baan. Dat is aanzienlijk meer dan in andere sectoren. Andere salarisonderzoeken van Berenschot tonen aan dat 48% van professionals in de logistieke sector zou overstappen als zich een mooie kans voordoet, terwijl dit voor 42% van de professionals in de techniek en 39% in de chemie geldt. 

IT professionals staan te springen om te vertrekken

Volgens Sylva ligt de bereidheid onder IT’ers hoger dan in andere sectoren als gevolg van de gunstige arbeidsmarkt voor IT-professionals. “Zeker in bepaalde specialismen liggen de kansen voor hoogopgeleide professionals voor het oprapen”, aldus de consultant. Volgens haar hoeven IT’ers met de juiste skillsets weinig moeite te doen voor het vinden van een nieuwe baan. Sylva: “De noodzaak om actief op zoek te gaan is er voor IT’ers vaak niet. Er zijn verhalen bekend van softwareontwikkelaars die zo’n beetje dagelijks via de telefoon, mail of LinkedIn benaderd worden.”

Wanneer IT’ers wel zelf op pad gaan voor een nieuwe baan doen ze dit vooral door online te zoeken naar vacatures (75%). Ook het eigen netwerk wordt veel ingezet in deze zoektocht, met 71% die deze methode noemt. Social media en headhunters worden over het algemeen minder vaak gebruikt, met beide 31% van de respondenten. Vacatures in vakbladen, recruitment sites en carrièrebeurzen worden het minst gebruikt door IT’ers. 

Belangrijkste redenen om van baan te verwisselen

Gevraagd naar de belangrijkste redenen om van baan te veranderen noemt meer dan de helft (54%) de sfeer van de werkomgeving. 51% vindt de ontwikkelingsmogelijkheden bij de nieuwe werkgever belangrijk, terwijl geld en salaris op de derde plek volgt met 45% van de respondenten. Minder woon-werkverkeer en secundaire arbeidsvoorwaarden worden door respectievelijk 29% en 25% van de respondenten genoemd.

Volgens Sylva is de ‘war for talent’ in de ICT inmiddels echt losgebarsten. Voor de bedrijven die het beste ICT-talent aan willen trekken geldt dat zij hun werknemers uitdagende projecten en flexibele werktijden moeten bieden. Volgens de onderzoeksresultaten zijn dit de meest bepalende factor voor de tevredenheid van IT’ers, die deels overeenkomen met de belangrijkste redenen om te vertrekken.

De 5 zaken die de tevredenheid van ITers beinvloeden

Volgens de onderzoekers is het sterk de vraag hoe lang werkgevers van IT’ers een zogenaamde loongolf kunnen vermijden. Naarmate de strijd om IT-experts toeneemt, zullen ook de salarissen voor deze professionals naar verwachting gaan stijgen. IT-bedrijven krijgen daarbij steeds meer concurrentie van bijvoorbeeld de bankensector, die een hoop IT’ers aan het aantrekken zijn, of populaire werkgevers als Coolblue, Bol.com en Booking.com.

Reactie werkgevers

Gevraag naar een reactie op de onderzoeksresultaten vertelt Catelijne Wessels, Deputy Director Corporate Communications van Ordina, tegenover AG Connect: “Wij ervaren dat het vooral draait om interessante opdrachten en klanten en om persoonlijke ontwikkeling. Salarisverhoging is zeker niet het eerste waar we op inzetten.” Pablo Derksen, verantwoordelijk voor recruitment en employability bij Sogeti, is het met haar eens: “Vreugde bij medewerkers komt niet zo zeer van een hoog salaris – uiteraard moet dit wel marktconform zijn – maar eerder van voldoende uitgedaagd worden en invloed kunnen uitoefenen op de volgende klus.”

Gerelateerd: De 100 beste werkgevers voor ICT-professionals in Nederland. 

* De respondenten zijn: 240 ZZP’ers, 1200 IT’ers die in loondienst werken op een IT-afdeling van een niet-IT bedrijf en 1458 IT’ers die op de loonlijst staan van een IT-bedrijf. Tot slot vinkten 619 IT’ers de optie ‘geen van deze drie keuzes’ aan.