De 100 beste werkgevers voor ICT-professionals in Nederland

24 april 2017 Consultancy.nl
Microsoft, PharmaPartners en Aces Direct zijn de beste werkgevers voor ICT-professionals in ons land. Op basis van onderzoek onder meer dan 3.000 Nederlandse ICT’ers is een ranglijst opgesteld van de 100 best-beoordeelde werkgevers in zowel de ICT-sector als daarbuiten. FrieslandCampina is de hoogstgeplaatste niet-ICT-organisatie.
 
De Nederlandse ICT-markt heeft volgens onderzoek in de afgelopen drie jaar een gemiddelde groei doorgemaakt van 2,4%. Dat is sneller dan de economische groei die in 2016 in Nederland werd gerealiseerd – geschat op 1,8%. In 2017 wordt verwacht dat de groei van de marktomzet verder versnelt.
 
De omzetgroei zorgt ook voor een groei in werkgelegenheid in het ICT-domein. In totaal telt ons land vandaag de dag 371.000 IT-professionals, waarvan 332.000 een vast contract hebben bij een werkgever, terwijl 39.000 actief zijn als ZZP-er. Niet alleen ICT-bedrijven hebben meer mensen nodig om de werkdruk aan te kunnen, maar ook niet-ICT-organisaties hebben in hun ICT-afdeling de kennis en capaciteit nodig voor het onderhoud, de vernieuwing en de implementatie van ICT-systemen. Het aantal werkgevers waar ICT’ers uit kunnen kiezen is daarmee enorm, wat de keuze voor de juiste werkgever er niet gemakkelijker op maakt.

Top 25 beste ICT werkgevers van Nederland

Beste werkgevers voor ICT’ers

Om een rangorde aan te brengen in welke werkgevers het aantrekkelijkst zijn voor ICT-professionals worden er ieder jaar verschillende rankings en lijstjes uitgebracht. Uit een Nederlands werkgeversonderzoek onder ruim 3.000 ICT’ers* blijkt dat Microsoft de beste werkgever is voor ICT’ers in Nederland. De techgigant heeft in het onderzoek een gemiddelde score van bijna 9,9 gekregen van zijn eigen ICT-werknemers. Deze score is samengesteld uit de scores die de werkgever heeft gekregen op zeven verschillende dimensies, waaronder werk en verantwoordelijkheden, ruimte en kansen en overall tevredenheid. Microsoft scoort op slechts twee van de dimensies in het onderzoek niet het hoogst van alle spelers: op zowel het gebied van ruimte en kansen als scholingsmogelijkheden moet Microsoft het met minieme verschillen afleggen tegen PharmaPartners.

PharmaPartners, dat onderdeel uitmaakt van Total Specific Solutions (TSS), staat met een score van bijna 9,7 op #2 in de lijst. Het computersoftwarebedrijf beheert en ontwikkelt zorgsystemen voor onder meer huisartsen, apotheken, medisch specialisten en eerstelijns zorgorganisaties. De meest opvallende score van PharmaPartners is die op het gebied van ruimte en kansen, waar het bedrijf een 10 krijgt van alle ICT-professionals die hebben deelgenomen aan het onderzoek. Qua overall tevredenheid presteert het bedrijf echter minder goed – met een gemiddelde score van 9,33 staat het bedrijf op de 8e plaats. Ook opvallend is dat PharmaPartners veel beter scoort dan overkoepelende organisatie TSS – het moederbedrijf staat op #38 met een nog steeds bovengemiddelde score van 8,5.

De derde plaats is voor ACES Direct met een score van 9,5. De IT-leverancier, die zich voornamelijk richt op kleinzakelijke en MKB-bedrijven, resellers en non-profit organisaties, staat niet alleen met zijn totaalscore maar ook met al zijn subscores in de top 5 met onder meer een 9,4 op het gebied van werk en verantwoordelijkheden, een ruime 9,6 voor de ruimte die de werkgever zijn ICT-professionals biedt en een overall tevredenheid van bijna 9,5 – goed voor de vierde plek in deze subranking. De top vijf wordt gesloten door twee andere ICT-bedrijven – CRM-specialist Salesforce en testspecialist Bartosz bekleden de vierde en vijfde plek met beide scores rond de 9,4.

Top 26-50 beste ICT werkgevers van Nederland

Net buiten de top vijf volgt de eerste niet-ICT-organisatie op de lijst. FrieslandCampina behaalt in het onderzoek een totaalscore van bijna 9,4, waarmee de zuivelproducent net zo hoog scoort als Bartosz en hoger dan gerenommeerde ICT-bedrijven als Cisco (9,37) en AFAS (9,2), die respectievelijk de zevende en achtste plek in de lijst bekleden. Op het gebied van betrokkenheid (9,75) en overall tevredenheid (9,5) behaalt FrieslandCampina zelfs de op-een-na hoogste score – alleen Microsoft scoort hoger op deze dimensies. De top tien wordt gesloten door RES en OGD ict-diensten. De digital workspace softwarespecialist en de ICT-dienstverlener scoren beide rond de 9,1. Waar de subscores van RES redelijk overeenkomen met de overall positie die het bedrijf bekleedt, liggen de scores van OGD ict-diensten verder uit elkaar. Waar de score op het vlak van werk en verantwoordelijkheden uitzonderlijk laag is ten opzichte van de overige top tien spelers, staat het bedrijf op de zesde plek wat betreft overall tevredenheid en behaalt zelfs de vijfde plek op het gebied van doorgroeimogelijkheden. 

Top 25 werkgevers

Ictivity, de #11 in de lijst, is de laatste organisatie die een score van 9 of hoger heeft behaald. De ICT-dienstverlener uit Badhoevedorp scoort slechts enkele honderden beter dan #12 Hippo, een klein front-end webdesign uit Amsterdam, die een score van 8,98 heeft gehaald. Op twee dimensies behaalde Hippo zelfs een top 10 positie met een werk en verantwoordelijkheden score van 9,33 (#7) en een 9,5 voor betrokkenheid (#7). Telindus, Bechtle en VX Company sluiten de top 15. De scores in dit deel van de lijst liggen echter niet ver van elkaar – naast de nummer 13, 14 en 15 scoren ook CRM Partners, PQR, Info Support, myBrand, Ettu en Avanade tussen de 8,8 en 8,9.

Axians staat op de 22e plek met een score van net onder de 8,8. De leverancier van ICT-oplossingen is ook actief in de adviesbranche met dochter Bostec, een management consultancybureau dat zich richt op de sectoren Industrie, Mobiliteit en Zorg. Axians behaalt op alle dimensies van het onderzoek een bovengemiddelde score, met vooral hoge scores op het gebied van betrokkenheid (~9,3) en overall tevredenheid (9) van ICT-werknemers. 

Top 51-75 beste ICT werkgevers van Nederland

In de rest van de top 25 is maar één niet-ICT-organisatie te vinden. De hoogstgeplaatste speler van buiten de ICT-sector is, na FrieslandCampina, de ANWB. De ANWB scoort een 8,7 in het onderzoek, goed voor de 24e positie – net onder IT-dienstverlener Conoscenza, en ongeveer even hoog als Peak-IT en telecomprovider Vodafone. De hoogste score behaalt de verkeer en toerisme organisatie op het gebied van werk en verantwoordelijkheden – met een 9,2 staat de ANWB voor deze dimensie op de elfde plek. Vodafone scoort juist hoog op het gebied van ruimte en kansen, scholing en betrokkenheid met een 9 op elk van deze dimensies. 

Top 50 werkgevers

Na #27 Topdesk en #28 Proact, volgt op de 29e plek de derde niet-ICT-organisatie – Vodafone wordt door de onderzoekers aangeduid als ICT-bedrijf. Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, heeft een 8,63 gescoord. Naast de supermarktgigant – een van de top 10 grootste supermarktconcerns ter wereld – zijn de enige niet-ICT-organisaties die de top 50 hebben behaald de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Martini Ziekenhuis, die respectievelijk op de 45e en 48e plek staan.

Wat opvalt in de ranglijst is het ontbreken van de grootbanken in de top van de lijst. De banken waren eerst de hoogstgeplaatste niet-ICT-organisaties, met vorig jaar SNS op #1, ABN Amro op #2 en Rabobank op #3 in de lijst met ICT-werkgevers van buiten de ICT-sector. ING, die de 8e positie pakte in de lijst van 2015, is in de huidige lijst de beste ICT-werkgever uit de bankensector met een 20e plek in de niet-ICT-lijst en de 97e plek in de top 100 met zowel ICT- als niet-ICT-bedrijven. ABN AMRO sluit dit jaar de top 100, terwijl de Volksbank (voormalig SNS) en Rabobank compleet ontbreken in de top 100.

Top-76-100-beste-ICT-werkgevers-van-Nederland

IT-consultants

Ook QNH, een IT-consultant met vestigingen in Amsterdam, Maastricht, Groningen, Eindhoven en Hasselt (België), heeft een plekje veroverd in de top 50. Met een score van 8,43 staat het bureau op een gedeeld 42e plek met hosting en managed services provider Solvinity. Onder de top 100 beste ICT-werkgevers zijn nog zo’n tien andere IT-consultancybureaus terug te vinden met onder meer Centric (#55), CGI (#68), Conclusion (#69), Cegeka (#75), Sogeti (#83), Ctac (#84), Cognizant (#85), IBM (#87) en Altran (#94).

Publieke sector

De niet-ICT-organisaties die in de top 100 is het grootste gedeelte afkomstig uit de publieke en semi-publieke sector. Naast de SVB en het Martini Ziekenhuis, behalen ook de Belastingdienst (#56) en Prorail (#59) scores van boven de 8. De NS staat op de 61e plek met een score van net onder de 8, terwijl de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) op #73 met een score van 7,8. Twee gemeentes hebben de lijst van favoriete ICT-werkgevers gehaald, met Gemeente Utrecht op #80 en Gemeente Amsterdam op de 93e plaats.

Ook telt de top 100 ICT-werkgevers drie academische ziekenhuizen. Het LUMC uit Leiden staat het hoogst met een score van 7,9 (#64), gevolgd door het AMC in Amsterdam en het UMCG in Groningen op respectievelijk de 86e en 95e plek. Ook de Universiteit Utrecht heeft een plekje in de lijst met een score van bijna 7,9. GGZ en UWV hebben de 82e en 92e plek behaald.

Tevredenheid van werknemers over ICT werkgevers

Betrokkenheid en verantwoordelijkheid

Over de hele linie blijken de 100 beste ICT-werkgevers van Nederland vooral hoog te scoren op het gebied van betrokkenheid. ICT-professionals die werken bij deze organisaties hebben hun werkgever gemiddeld een ruime 8,5 gegeven voor de betrokkenheid die zij tonen bij hun werknemers. Ook het werk zelf en de verantwoordelijkheid die zij daarin krijgen wordt zeer hoog gewaardeerd, met een 8,5 gemiddeld. Het bieden van ruimte en kansen aan werknemers wordt beoordeelde met een ruime 8,3 gemiddeld, net iets hoger dan de overall tevredenheid. Op het gebied van doorgroeimogelijkheden is de grootste winst te behalen volgens Nederlandse ICT’ers, maar zelfs op deze dimensie scoren de ICT-werkgevers een 7,8 gemiddeld.

* Onderzoek werd uitgevoerd door Enigma Research in opdracht van Computable. 


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup