Ahold en Delhaize top 10 supermarktconcern wereldwijd

29 juni 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Als de aangekondigde fusie tussen Ahold en Delhaize door de mededingingsautoriteiten en de aandeelhouders van de supermarktconcerns wordt goedgekeurd is de wereld een nieuwe top 10 speler rijker. Met een gecombineerde omzet van meer dan €54 miljard en 6.600 winkels in 8 landen komt fusiebedrijf Ahold Delhaize binnen op de 10e plek net onder Duitse discounter Aldi. De fusie is er voornamelijk op gericht om de positie op de Amerikaanse markt van beide concerns te versterken.

Ahold Delhaize
Afgelopen week werd bekend dat Ahold en het Belgische Delhaize overeen zijn gekomen om te fuseren. Met de fusie verwachten de twee supermarktconcerns op termijn jaarlijks €500 miljoen te kunnen besparen door synergiën en zich beter te kunnen wapenen tegen de toenemende internationale concurrentie en de opmars van de discounters. Ook zien beide bedrijven veel overeenkomsten in hun DNA – Ahold en Delhaize zijn van oorsprong familiebedrijven, beide hebben een strategie gericht op lokale merken en de culturen van zijn vergelijkbaar, aldus Ahold CEO Dick Boer. Tot slot zijn de bedrijven complementair in de Amerikaanse markt. Zowel Ahold (o.a. Giant Carlisle, Giant Landover, en Stop & Shop) als Delhaize (Food Lion en Hannaford) zijn actief aan de Oostkust van de Verenigde Staten. De samenvoeging zorgt ervoor dat de hele Oostkust zo goed als gedekt is.

Merken van Ahold en Delhaize

De wat zij zelf omschrijven als een “fusie onder gelijken” moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten en de aandeelhouders van beide supermarktconcerns, maar de beide besturen staan in ieder geval unaniem achter de fusie. Het fusiebedrijf gaat de naam Ahold Delhaize dragen. 61% van de aandelen komt in beheer van de aandeelhouders van Ahold, en de overige 39% gaat naar Delhaize aandeelhouders. Het hoofdkantoor komt in Nederland te staan.

Koninklijke Ahold staat in ons land bekend voor grote supermarktketen Albert Heijn, slijterij Gall & Gall, drogisterij Etos en webshopgigant bol.com, maar heeft ook nog andere winkelketens onder zijn hoede waaronder Giant, Martin’s en Peapod. Het Belgische Delhaize, dat zijn hoofdkantoor in Brussel heeft, is bekend van de gelijknamige supermarktketen in België, en is daarnaast onder andere de eigenaar van Tom & Co, Alfa-Beta Vassilopolous in Griekenland, Mega Image in Roemenië en Maxi in Servië.

Vergelijking Ahold vs Delhaize

Vergelijking
Qua aantal winkels zijn Ahold en Delhaize goed met elkaar vergelijkbaar – 3.200 voor Ahold in 5 landen tegenover 3.400 van Delhaize verspreid over 7 landen. Ahold draait wel meer omzet en meer dan zes keer zoveel winst dan zijn Belgische fusiepartner. Samengevoegd hebben de retailconcerns zo’n 375.000 werknemers en bedienen zij zo’n 50 miljoen klanten per week.

Door de omzet van de beide concerns te combineren door middel van de fusie ontstaat er een nieuwe speler in de wereldwijde top 10. Met een gezamenlijke omzet van €54,2 miljard komt Ahold Delhaize binnen op de 10e plaats in de lijst met grootste supermarktketens ter wereld. Voor de fusie staat Ahold op de 20e plek in de lijst, en Delhaize staat 5 plaatsen lager op de 25e plaats. Het Amerikaanse Walmart Stores is met afstand het grootste supermarktconcern ter wereld, met een omzet van €393,2 miljard – maar liefst €310 miljard meer dan #2 The Kroger, goed voor een omzet van €82,9 miljard.

Top 25 grootste supermarktconcerns wereldwijd