De beste corporate finance en overname adviseurs van Nederland

22 januari 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

De corporate finance praktijken van De Jong & Laan, Crédit Agricole en Greenhill zijn door Nederlandse managers verkozen tot de beste overname adviseurs van Nederland. 

Uit onderzoek onder bijna 2.600 beslissers uit het bedrijfsleven blijkt dat de top van de M&A-markt gedomineerd wordt door zakenbanken en M&A-adviesbureaus. De corporate finance-adviseur die over de hele linie het hoogst wordt gewaardeerd is de M&A-tak van accountants- en belastingadvieskantoor De Jong & Laan, dat met name actief is in het noordoosten van Nederland.

Het kantoor reageert verheugd op het bereiken van de toppositie: “Een grote blijk van waardering en een bevestiging dat ons Corporate Finance team goed bezig is.” Ook op alle drie de inhoudelijke criteria wordt het M&A-adviesbureau goed beoordeeld. Het krijgt – op een schaal van 5 – een 4,4 voor klantgerichtheid en een 4,2 voor productleiderschap. De 4,6 die is toegekend voor excellente uitvoering is zelfs het hoogste cijfer op dat aspect. “Dat onze klanten en relaties onze dienstverlening met mooie cijfers beoordelen, geeft extra glans aan de notering”, aldus een woordvoerder van De Jong & Laan.

De tweede positie is voor de Franse grootbank Crédit Agricole, die zijn naam dankt aan zijn oorsprong in de agrarische sector. Op het gebied van klantgerichtheid, productleiderschap en excellente uitvoering scoort de bank – die de grootste Franse financiële onderneming en tweede grootste financiële onderneming in Europa is – telkens een 4,17. De top drie wordt gecompleteerd door Greenhill & Co, een onafhankelijke en prestigieuze investeringsbank die advies levert op gebieden als M&A, herstructureringen en financiering. Op het gebied van klantgerichtheid, excellente uitvoering en productleiderschap wordt het kantoor beoordeeld met respectievelijk twee keer een 4,2 en een 3,6.

De beste corporate finance-kantoren van Nederland

De Nederlandse zaken- en consumentenbank NIBC – die zich met name richt op advisering, financiering en investeringen – valt net buiten de top drie. Een plek lager, op de vijfde positie, staat ABN AMRO dat, nadat het in de financiële crisis in handen kwam van de Nederlandse staat, nu weer in fases op de beurs wordt gebracht. KPMG – dat onlangs nog adviseerde bij de verkoop van de AutoArena Groep aan Pon en Volkswagen Financial services – komt uit op de zesde plek. Daaronder staat de ING Groep – die zijn financiële adviesdiensten onlangs op een opvallende manier uitbreidde door digi-coaches te introduceren voor mensen – veelal ouderen – die moeite hebben met het gebruiken van de ING-app.

De achtste plaats is voor Accuracy, dat recent bijdroeg aan de overname van de Redmore Group. Het bureau doet het erg goed wat betreft de inhoudelijke criteria: het scoort van alle bureaus het hoogst op zowel de klantgerichtheid als het productleiderschap, met respectievelijk een 4,75 en een 4,5. De SNS Bank – samen met ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en ZwitserlevenBank onderdeel van De Volksbank, die volledig in handen is van de Nederlandse staat – eindigt op de negende positie. De laatste Nederlandse grootbank in de lijst, de Rabobank – die net als Crédit Agricole voortkomt uit de landbouwsector – staat op plek tien. 

Een plek lager staat verzekeringsmakelaar en consultancykantoor Aon, dat afgelopen zomer financieel adviseur Unirobe Meeùs Groep inlijfde, gevolgd door BDO, dat onlangs zijn partnerteam versterkte met vier nieuwe vennoten en de twaalfde positie in de lijst bezet. De dertiende en veertiende plaats zijn allebei voor Big Four-adviseurs en gaan respectievelijk naar Deloitte en EY, die recentelijk beide betrokken waren bij de overname van trekhakenfabrikant Brink Group. Daarachter volgt Baker Tilly Berk, waar kortgeleden drie nieuwe partners weren benoemd. 

De zestiende positie is voor Credit Suisse, een Zwitserse financiële dienstverlener en een van ’s werelds grootste vermogensbeheerders, gevolgd door IMAP op plek zeventien. Het adviesbureau droeg eind vorig jaar nog bij aan de overname van InterDam door investeringsmaatschappij VEP. De laatste plek in de ranking is voor Deutsche Bank, dat meer dan 100.000 werknemers telt en een van ‘s werelds belangrijkste investeringsbanken is. Ook geniet de bank – evenals Crédit Agricole, ING en Credit Suisse – de status van systeembank, zodat het aan extra strenge kredieteisen dient te voldoen. 

Meest ingeschakeld

Van alle kantoren die een plekje op de lijst hebben weten te bemachtigen, blijkt ABN AMRO het meest te zijn ingeschakeld door Nederlandse managers, waarvan precies 50% aangeeft de bank de afgelopen drie jaar te hebben gebruikt. De Rabobank eindigt met 31% op een aanzienlijke afstand als tweede, op de derde plaats gevolgd door de ING Groep met 28%. Daarachter staan KPMG en Deloitte, met respectievelijk 21% en 15%, gevolgd door de SNS Bank (11%), Baker Tilly Berk (10%) en Crédit Agricole (8%). Daarnaast geeft 65% van de managers aan een van de andere corporate finance adviseurs te hebben ingehuurd.

Opvallende afwezige in de lijst van meest gebruikte kantoren is het best beoordeelde kantoor, De Jong & Laan. Dit wordt verklaard door de bescheiden omvang van de corporate finance praktijk van de zakelijke dienstverlener, die geleid wordt door partner Theo de Cock.

Het onderzoek is gehouden door zakenblad Management Team (MT1000). In totaal zijn ruim 1.000 dienstverleners verspreid over 53 categorieën beoordeeld door managers die ervaring hebben opgedaan bij externe inhuur.

Overige rankings van de MT1000: Sales en commercieel advies  |  Data analytics en business intelligence  |  Human capital- en HR-advies  |  Supply chain management en logistiek  |  Interim-management en detachering  |  Strategisch en organisatieadvies.