AutoArena Groep verkocht aan Pon en Volkswagen Financial Services

15 januari 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen

Dealer Groep Pon en Volkswagen Pon Financial Services hebben overeenstemming bereikt omtrent de overname van de AutoArena Groep, die bestaat uit Autoschadecenter Venlo, AutoArena en ArenaLease. Naar verwachting zal de overname voor februari 2018 zijn afgerond. Volkswagen Pon Financial Services zal dan eigenaar worden van ArenaLease en de Dealer Groep Pon neemt Autoschadecenter Venlo en AutoArena over.

Roel Clevers, eigenaar en directeur van de AutoArena Groep, kiest na 25 jaar voor zijn privéleven door zijn organisatie te verkopen: “De afgelopen jaren zijn voor ons bepalend geweest voor het maken van deze stap. Vanwege persoonlijke ervaringen, de huidige levensfase en het op korte termijn ontbreken van opvolging, kiezen wij voor meer tijd en ruimte voor privézaken”, laat hij weten. In ruim twee decennia is zijn concern uitgegroeid tot een volwaardige mobiliteitspartner, bestaande uit drie onderdelen. Ten eerste is er AutoArena zelf, dat gericht is op de verkoop van auto’s, ten tweede richt het bedrijf zich via ArenaLease op zowel privé als zakelijk leasen en ten derde is er Autoschadecenter Venlo, dat zich vanzelfsprekend bezighoudt met het repareren van auto’s.

Bij de verkoop- en lease-afdelingen van AutoArena, richt men zich – vanuit diverse vestigingen in het zuiden van Nederland – uitsluitend op merken van de Volkswagen Group, namelijk op Audi, Skoda, Seat en natuurlijk Volkswagen zelf. Met een omzet van €80 miljoen in 2016 en ruim 160 werknemers, heeft de moedermaatschappij in de regio Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant de positie van marktleider. “Er liggen fantastische jaren achter ons. Samen met onze medewerkers is de onderneming uitgegroeid tot een gezonde en sterke mobiliteitspartner voor deze regio”, aldus Clevers.

AutoArena Groep verkocht aan Pon en Volkswagen

Pon Holdings

Het is wat dat betreft niet verrassend dat Dealer Groep Pon, importeur van Volkswagen (sinds 1947), Audi (sinds 1974), Seat (sinds 1984) en Skoda (sinds 1992) geïnteresseerd is in de onderdelen AutoArena en Schadecenter Venlo: het vergroot met de overname de bezetting van zijn supply chain en breidt via Schadecentrum Venlo ook zijn dienstenaanbod uit. Tegelijkertijd geeft Dealer Groep Pon desalniettemin aan geen structurele groei te ambiëren. Het bedrijf is onderdeel van het moederbedrijf Pon Holdings, waar ruim 13.000 personen werken, verspreid over 32 landen. Pon Holdings heeft een omzet van €6 miljard per jaar en behoort daarmee tot een van de grootste familiebedrijven van ons land.

Pon Holdings heeft daarnaast ook een belang in Volkswagen Pon Financial Services, dat ArenaLease – het derde onderdeel van de AutoArena Groep – overneemt. Pon Financial services is een joint venture tussen Volkswagen en Pon Holdings, waarbij Volkswagen een belang bezit van 60% en Pon de overige 40% in handen heeft. De joint venture houdt zich bezig met de financiële aspecten binnen de automotive-wereld, zoals leaseconstructies en verzekeringen. Terwijl AutoLease nu dus in nieuwe handen komt, nam het bedrijf in mei 2017 zelf nog de portefeuille van A73 Lease over.

Overdracht

De overname zal naar verwachting niet al te veel verandering brengen in de dagelijks werkzaamheden van de medewerkers van Auto Arena Groep. De operationele zaken zullen namelijk in hadden blijven van het huidige managementteam. Wel wordt er vanuit Dealer Groep Pon en Volkswagen Pon Financial Services een manager naar voren geschoven die het huidige managementteam zal versterken. Om de overname soepel te laten verlopen is besloten om Roel Clevers en Anita Clevers nog enige tijd te betrekken bij de operationele activiteiten.

“De komende maanden zullen wij de twee lopende bouwprojecten afronden en onze werkzaamheden overdragen”, zegt Roel Clevers daarover in Automotive. Wat zijn eigen toekomst gaat brengen, zal nog moeten blijken: “We blijven niet actief in de autobranche. Eerst willen we even helemaal niets doen, om daarna weer een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het waren prachtige jaren, waarin we samen met ons team veel hebben bereikt, maar het heeft ook veel energie gekost. Er breekt nu een nieuwe periode aan.”

Pon, AutoArena Groep, Van Doorne, Boels Zanders, VBC Notarissen, Aeternus,KPMG, Verhaar Automotive

Advisering

De deal kwam mede tot stand dankzij de begeleiding van diverse advies- en advocatenkantoren. Zo werd er juridisch advies verleend door de kantoren Van Doorne (Steffen Alleman, Niels van Boekel, Rein Bressers en Sijbren Kuiper), Boels Zanders en VBC Notarissen. Het M&A-advies was afkomstig van KPMG en Aeternus. Verhaar Automotive Management & Consultancy werd ingehuurd voor de transactieondersteuning. De overname is nog in afwachting van goedkeuring door de Autoriteit Consument en Markt en zal naar verwachting eind januari 2018 zijn afgerond. Over de financiële details van de transactie is niets naar buiten gebracht.

Rechtszaak

De overname vindt plaats in een periode waarin Pon Holdings negatief het nieuws haalt. De importeur heeft bij het najagen van grote overheidsaanbestedingen volgens het Openbaar Ministerie de regels overtreden. Politie- en defensieambtenaren zouden hierbij zijn bevoordeeld in ruil voor informatie over de aanbestedingen. Pon Holdings wist door een schikking van €12 miljoen de rechtszaal te ontlopen. Volgens het NRC werd het bedrijf daarbij geholpen "door een hoogspecialistisch team van consultants en juristen", waaronder Muel Kaptein, partner bij KPMG en hoogleraar bedrijfsethiek aan de Erasmus Universiteit. Eén Pon-medewerker houdt tot op heden echter vol niets fout te hebben gedaan en accepteerde de schikking niet. Eind januari zal de rechter uitspraak doen in zijn zaak.

Gerelateerd: Autoverkoop stijgt naar half miljoen, top 10 autodealers winnen terrein.